KREIRAJTE SAMI SVOJ JAPANSKI VRT

Zar ne bi bilo lijepo imati svoje mjesto za opuštanje, oazu mira i spokoja? Imamo sjajnu ideju, kreirajte svoj japanski vrt!

Ukoliko imate prostora i mogućnosti, napravite japanski vrt, koji je stvoren za meditaciju i spokojno razmišljanje.

Kako je nastao japanski vrt? Japanska vladajuća elita je žudjela kako bi pronašla mirno mjesto u oluji razdora i ratova svoje zemlje, tako da je transformirala tadašnji način života i kreirala oazu za bijeg od turbulentnih zbivanja.

U svijetu koji se kreće brzo i u stresnom načinu života imati mjesto za opuštanje i pronaći inspiraciju je važnije nego ikada.
Dok će svaki pokušaj ove vrste pejzaža biti malo drugačiji ovisno od toga tko to stvara, teorija iza vrta treba biti u skladu kreiranja vlastitog utočišta.

Naučite osnove japanskog vrta.

Postoji vrlo mali broj ljudi u svijetu - samo oko 100 do 200 - koji su zapravo stvorili japanski vrt u svom pravom obliku. 

Prvi tip japanskog vrta često uključuje elemente pijeska. Ovaj obrazac ne sadrži nijedan element vode, a dizajniran je kako bi prikzao scenu planina i rijeka. Pijesak i šljunak u posebnim obrascima trebaju simbolizirati rijeku, dok kamenje koje se pušta u pijesak simbolizira planine.

Slijedeći tip zen vrta koji možete stvoriti je označen kao mahovina vrt. Mahovina uspijeva u Japanu zbog prirodno vlažne i kišne klime, ali zanimljivo, mahovini ne treba puno kiše da bi cvjetala. To znači da se lako može ugraditi u vrt u različitim regijama.

Mahovina vrtovi uspostavljaju mekan i uravnotežen osjećaj koji će utješiti opterećen um i tijelo.

Važno je zapamtiti da je svaki od ovih vrtova odraz japanske kulture. Bilo da se odlučite na kameni ili vrt u kojem prevladava mahovina, svrha vrta mora biti jasna - Zen.

Ako je vaš cilj stvoriti pravi japanski vrt, potrebno vam je malo obrazovanja kako bi ostali lojalni kulturi ove kreacije.

Iako je primamljivo ići za klišeima, mnoge od ovih predrasuda imaju tendenciju dolaziti iz kineske kulture. Crveni viseći mostovi i šareno cvijeće koje pokriva male potoke potječe iz kineske tradicije i često se greškom vezuje za japansku kulturu.

Iako su mnoge od ovih funkcija prisutne u vrtovima, pod uticajem japanskog vrta tijekom vremena, prava replika neće sadržati sjajne ili svijetle boje. Umjesto toga, monokromatska zelena je poželjna i koristiti se kao primarna paleta.

Kada je u pitanju šareno cvijeće, ono ne dolaze u obzir. Važno je prepoznati svoju ulogu u vrtu i svoj put prema Zenu. Iznad svega, japanska tradicija poziva da cvijeće radi u pravcu naglašavanja zelenila i balansira sa bojama vrta.

Pored toga, vrtni aranžman će biti ključ misaonog procesa, jer svaki detalj je simbol. Cjelovitost pejzaža ima za cilj raditi u pravcu stvaranja Zena, što znači da sve služi svrsi.

Japanski vrt nije vježba u kreiranju najvećeg i najboljeg vrta. Ostavite sav sjaj i glamur po strani, ovi vrtovi su svjedočanstvo jednostavnosti i svrsi. Iz tog razloga, držite vaš dizajn jednostavnim.

Korištenje materijala koji uključuju jednostavnost je veliki prvi korak. Na primjer, ograda od bambusa je prirodan i jednostavan način da povećavanja smisla vašeg vrta. Obnovljivi resurs (bambus) koji se neprimjetno uključuje u prirodu i stvara prostor je idealan scenarij za bilo koji vrt.

Mali kameni putevi su takođe dobrodošli. Kamene staze su u japanskom vjerovanju predviđale šta te čeka u budućnosti, dok istovremeno poštuju svoju prošlost. Zar to nije lijep način gledanja života?

Slično tome, ne osjećajte pritisak sadnje velikog izbora biljaka u vrtu. Dvije ili tri biljke su sasvim dovoljne. Mahovina i puzavice ne samo da se lako održavaju, već drže linije jednostavnim.

Kreiranje japanskog vrta može izgledati kao jednostavna ideja, ali realnost je da se umjetnička forma mora proučiti kako bi se usavršila. Srećom, ovi vrtovi su voljeni stoljećima, što znači da su resursi beskrajni za one koji žele pokušati napraviti Zen oazu sami.

Ne ustručavajte se odvojiti vrijeme kako bi pogledali dizajne koje su drugi napravili. Gledajući šta su stručnjaci za dizajn interijera napravili u prošlosti je odličan način kako bi se inspirirali za budućnost. Japanski vrtovi su izgrađeni sa očekivanjima donošenja smirenosti i inspiracije.

Razumijevanje drevnih temelja japanskog vrta je najbolji početak kada je u pitanju uključivanje jednog vrta u vašem životu.

Osnovni elementi japanskog vrta su: zanimljive teksture, voda, azijske biljke, uokviren pogled, kamenje, ili šljunak. Dekorirajte vrt krivudavim stazama i visokim žbunjem, a fontane ili ribnjake smjestite iza svake okuke. Za stvaranje zanimljivih tekstura staze i fontane mogu biti napravljeni od prirodnog kamena ili pažljivo odabranih materijala sa posebnim teksturama. Voda djeluje vrlo smirujuće. Zastupljena je u japanskim vrtovima u različitim oblicima, od malih jezeraca sa ribicama, vodenih biljka i bambusa do žuborećih potoka i prelijepih fontana. Azijske biljke obično imaju dugačak životni vijek. Prilikom odabira biljaka obratite pažnju na teksturu listova. Paprati i dekoratvne ukrasne trave igraju važnu ulogu.

Favorit za proljeće je svakako japanska trešnja koja osvaja svojom ljepotom. Ona stvara nevjerojatne pejzaže. Možete je zasaditi pored ribnjaka koji ćete dekorirati mahovinom i lotosovim cvijetom.

Povezane teme