BILJKE IDEALNE ZA UVJETE U KUPAONICI

Kupaonica je prostorija u domu koja je kod većine zapostavljena i najhladnija prostorija u domu...

Kako biste ju učinili toplijom i kako bi nas ujutro razveselila, jer je to prostorija u koju prvu uđemo, a navečer umirila i potaknula nam san, možemo je dekorirati biljkama kojima odgovaraju uvjeti u kupaonici.

Unesite prirodu i osvježite je uz biljke koje će ublažiti hladan prostor kupaonice. To je prostorija sa najvlažnijim zrakom u kući što pogoduje velikom broju biljaka, a i osvjetljenje je dosta nepovoljno, jer većina kupaonica ima maleni prozor kroz koje ulazi koliko-toliko svjetlosti.

Pročitajte o četri predivne i dekorativne biljke koje su spremne za svježe, poluosvjetljene uvjete u kupaonici.

FLAMINGOV CVIJET, ANTURIJ

Flamingov cvijet je tropska biljka koja traži jako puno vlage u zraku kako bi mogla rasti i razvijati se. Može narasti do 56 cm.

Držite ju u kupaonici pored prozora ili nasuprot prozora, tako će imati dovoljno svjetla. Pazite kada otvorite prozor, jer flamingovac ne podnosi propuh. Kod zalijevanja, pazite kako se kompost ne bi osušio, ali i da ne bude natopljen vodom. Uživajte u njegovim dekorativnim crvenim cvjetovima i profinjenim listovima.

KALATEJA

Kalateja je porijeklom iz istočnog Brazila, zimzelena trajnica, raste do 45 cm sa prekrasnim privlačnim listovima očaravajućih uzoraka.

Ne držite je na prozoru zbog direktne sunčeve svjetlosti, preporučava se filtrirano svjetlo. Zalijevajte ju redovito, neka kompost bude vlažan, ali ne mokar, zrak isto tako neka bude vlažan koliko god je moguće. Isto kao i flamingov cvijet, ne podnosi propuh. Vrući, suhi uvjeti i izravna sunčeva svjetlost glavni su neprijatelji kalateje, zato pripazite, a ona će vam biti jako zahvalna.

ITONIJA

Fitonija je tropska biljka porijeklom iz Perua, zimzelena trajnica koja može narasti do 20 cm. Njezina privlačnost leži u bujnom lišću sa naglaskom na vene bijele do duboko roze boje.

Potrebno joj je filtrirano svjetlo, vlažni prostor i blago sunce. Držate ju izvan dosega izravne sunčave svjetlosti. Pazite kako ju ne bi previše zalijevali, jer će fitonija početi trunuti. Isto kao i kod prehodne dvije biljke, kompost neka bude vlažan, ali ne mokar.

BIBEROVAC

Simpatični i šarmantni biberovac je zimzelena trajnica porijeklom iz Brazila koja može narasti do 30 cm. Osvaja svojim cvjetovima koji podsjećaju na mišji rep sa listovima koji su zbijeni i raznovrsni. Jedna jako šašava biljka koja će kada god bacite pogleda na nju, izmamiti osmjeh na vašem licu.

Biberobavac je vrlo jednostavno uzgajati u sjenovitim uvijetima, a treba imati i dosta filtriranog svjetla. Nemojte ih previše zalijevati, jer će istrunuti. Neka se zemlja posuši prije novog zalijevanja, a baza biljke neka ostane suha.

 

Autor: Sanela Predojević

Povezane teme