URBANI DIZAJN LIFTOVA

Nevjerojatno-urbani dizajn vučnica za povezivanje-ljude2.jpg

 

Liftove često uzimamo zdravo za gotovo, i ne razmišljamo o tome koliko su korisni i koliko bi život bio mnogo teži bez njih.

Posebna se pažnja i pažnja posvećuju otvorenim žičarima, posebno onima koji povezuju gradove i čine ih jednostavnim, a bez napora putuju područjima koja bi inače ostala nepristupačna.

Ovaj put predstavljamo vam tri lifta koja izgledaju jednako nevjerojatno koliko i praktična:

Dizalo naslovnice nalazi se u Pamploni u Španjolskoj, a njegova glavna svrha je poboljšati pristup između tri glavna područja regije. Ranije su ta područja bila povezana pješačkim stazama i nizom stepenica koje nisu bile tako učinkovite niti sigurne, zbog čega je ovo stakleno dizalo visoko 30 metara izvrsno.

Drugo na našem popisu je općina Gironella u Španjolskoj, koja je zbog rijeke podijeljena na dva područja - nalazi se povijesni i suvremeni dio grada, s nepremostivim prelazom od 20 metara između njih. Ovaj prijelaz je rezultirao time da je stari dio grada bio manje naseljen, a njegova popularnost opadala je i od turista i od sugrađana, a razlog je bio da je do tog dijela grada bilo vrlo teško doći. Rješenje ovog problema, naravno, bilo je lift. Dizajn samog dizala simboličan je spoj starog i novog - donji dio je u staklu, a gornji je ograđen opekom.

Posljednje uspinjače na našem popisu nalazi se u Švicarskoj, između grada Baden i sela Ennetbaden. A ta dva susjedna naselja bila su odvojena rijekom, na kojoj je postavljen most, a potom dizalo. Arhitekti i dizajneri zaduženi za ovaj projekt odlučili su se za industrijski izgled lifta i mosta i ostavili prostor staklenim površinama kako ne bi bilo moguće uživati ​​u pogledu na okoliš dok se vozite liftom.

SB

Foto: Homedit.com

Povezane teme