OBITELJSKA KUĆA SA KROVNIM VRTOM

Ako je moguće zamisliti spiralnu kuću s krovnim vrtom negdje, onda je to u Japanu definitivno.

Prekrasna rezidencija za četveročlanu obitelj nalazi se na vrlo lijepom mjestu, na otoku Awaji u Japanu. Obitelj je željela da njihova „kuća raste zajedno s njima“, a moderna gradnja to je omogućila.

Inspirirani lokacijom, majstori svog zanata razmislili su o konceptu idealnog životnog prostora i došli do ideje. Kako bi maksimalno iskoristili lokaciju, građevinari su planirali istovremeno sagraditi kuću i urediti okolicu. Istražujući primitivniji pristup zasnovan na obiteljskim okupljanjima, arhitekti su stvorili spiralnu kuću koja je sa svim stranama u kontaktu s prirodom. Ovaj pristup je osvježavajući, jer vraća osobu svojim korijenima.

U srži kuće je prostor koji se zove "niha". Tokom dana, sunčana svjetlost prolazi kroz njih i osvjetljava unutrašnjost kuće, dok noću taman, osim zvjezdanog neba koje daje znakove osvjetljenja. Kad se otvori, svjetlost prodire u unutrašnjost kao kroz tunel, a prostor se napuni zrakom.

Središte kuće može se koristiti za razne aktivnosti, poput meditacije ili okupljanja s prijateljima. Krov je zamišljen kao spiralni vrt, pri čemu se tlo diže prema nebu. Spiralni krov nudi različito izlaganje suncu, tako da može podržati rast različitih biljnih vrsta.

Kad pada kiša, krovni vrt je natopljen, dok kišnica teče prema ribnjaku. Tijekom ljeta dolazni vjetar se hladi prilikom prelaska jezera prije ulaska u kuću, donoseći u njega potrebno osvježenje. Uvodeći prirodu u dom na potpuno novi način i čineći ga dijelom doma i obitelji, ovaj je dom zaista dobio priliku rasti okružen prirodnim bogatstvom.

Ž.J.

Izvor: Designboom

Povezane teme