OBITELJSKA KUĆA I ČILEU

Arhitekti su ovu kuću izgradili za četiri generacije iste obitelji, tako da su uzeli u obzir potrebe i djece i staraca.

Arhitekti biroa Cazu Zegers Arquitectura bili su inspirirani razorenim šatorima koje su drvosječe postavili da bi se sakrili od kiše. Takvi objekti su često napravljeni od šatora zategnutog konopcima na motkama. Neobična slika, uzeta kao osnova projekta, nije izabrana slučajno: region Los Rios, gdje je kuća trebala da bude podignuta, poznat je kao jedno od najkišovitijih područja. Ovdje je uvijek vrlo vlažno, većinu pejzaža prekrivaju tropske šume i cikloni često prolaze.

Kupci su željeli veliku kuću - kako bi se četiri generacije obitelji tamo moglo udobno smjestiti. Štoviše, bilo je važno adaptirati zgradu za starije osobe sa ograničenom pokretljivošću. Arhitekti su sve prostore napravili na jednom nivou i postavili rampe. Kuća se skladno uklopa u brdovit krajolik i dizajnirali su predivnu natkrivenu terasu na kojoj se možete opustiti i roštiljati čak i po kiši.

Centralni prostor postao je prostrani dnevni boravak, u kombinaciji sa kuhinjom i blagovaonicom. Spavaće sobe bile su locirane na obe strane i nalaze se iza skrivenih vrata. Unutrašnjost je teško opisati jednom rječju - mješavina sjevernoameričkog potkrovlja sa tradicionalnim stilom juga Čilea.

Arhitekti su se zaista trudili da odraze ukus jedinstvenog mjesta, pa su koristili nekoliko vrsta dragocjenog drveta koje se proizvodi na ovim prostorima: hrast i  lovor. Ali uz to su koristili i daske sa starih šupa koje su demontirane zbog lošeg stanja.

 

admagazine.ru

Povezane teme