DOM S PODESIVOM FASADOM

Kuću No Footprint House (NFH) koja se nalazi u Kostarici, dizajnirao je poznati pisac i arhitekt za kompaniju A-01 sa sjedištem u Nizozemskoj.

Odlikuje se podesivom fasadom od drvenih letvica koje se mogu prilagoditi za promjenu količine sunčeve svjetlosti, za regulaciju pogleda i upravljanje privatnošću. Pored toga, dizajn visokog plafona pomaže u reguliranju protoka zraka u kući u kombinaciji sa podesivom fasadom.

Stojeći na malim štulama, kuća je uzdignuta od zemlje da bi smanjila svoj utjecaj na zemljište. Sa unutrašnje strane, otvoreni plan drži sve pogodnosti i prostore povezane. Bijeli zidovi i drveni podovi stvaraju šarmantnu, modernu kombinaciju u zatvorenom prostoru.

Dvoslojna zgrada koja se sastoji od vertikalne unutrašnje strukture i nagnute fasade stvaraju potpuno jedinstven i prilagodljiv životni prostor. Prostor između ovih slojeva zauzima namještaj. Izgrađena u vlažnim tropskim uslovima, kuća koristi pasivnu klimatsku kontrolu zahvaljujući prirodnoj ventilaciji i suncu. Podesivi paneli na svim stranama kuće su posebno zanimljivi. Ovi paneli se mogu otvarati ili zatvarati pojedinačno radi reguliranja pogleda, podešavanja protoka zraka, kao i povećavanja privatnosti i sigurnosti. Zatim postoje i stakleni klizači i zidovi od zavjesa kako bi se osigurala privatnost vlasnika.

Kuća „No Footprint“ je dizajnirana kao prototip koji otvara novu inspiraciju za proizvodnju niza građevinskih tipologija koje se mogu automatski konfigurirati s obzirom na njihovu materijalizaciju i željeni nivo usluge.

 M.L.

 .homecrux.com

Povezane teme