URED

OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA

OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA

Uključivanje povijsnog okruženja parka koji je dom dvorca iz 18. vijeka, LeChateau de Vidy, bio je glavni aspekt ovog projekta.

Smještena u javnom prostoru koji dočekuje raznovrsnu grupu posjetitelja, zgrada Olimpijskog odbora u Lozani postaje simbolički arhitektonski orijentir za lokalnu zajednicu, kao primjer dostupnosti i transparentnosti.

Obale Ženevskog jezera su zaštićeno područje, pa se 3XN arhitektonski studio, radeći sa Međunarodnim olimpijskim odborom, približio projektu sa namjerom da postigne najviši nivo integracije u okruženju. Susjedni LeChateau de Vidy zgrada koja se nalazi u arhitektonskom popisu Kantona de Vaud, renovirana je, sa originalnim fasadama vraćenim u prvobitno stanje.

Zgrada ima sve elemente održivosti, uključujući mogućnost sakupljanja kišnice, ugrađene solarne panele i reciklirane materijale. Sistem pumpi crpi vodu iz obližnjeg Ženevskog jezera, sa dubine od 60m, kako bi se postigla ugodna temperatura. 
Održivi dizajn se ogleda i kroz uvećanje prirodne svjetlosti u unutrašnjosti i djelimično zeleni krov. Projekt je napravila firma 3XN u suradnji sa lokalnom firmom IttenBrechbühl.

Unutrašnjost je fleksiblno organizirana, tako da se kancelarije mogu rekonfigurirati ako je potrebno, dok gotovo monumentalno centralno stepenište upućuje na Kubertenove olimpijske krugove i povezuje svih pet katova kroz centralni atrijum.

Dizajn uključuje prirodu i pejzaž kako bi se maksimizirala ljepota lokacije, koristeći elemente biljki različitih ljestvica za stvaranje staza i vidikovaca, uz istovremeno očuvanje lokalnog biodiverziteta.

Izvor ArchDaily

Foto International Olympic Committee (IOC) / MØRK, Adam

 
Pročitaj sljedeći tekst: SUVREMENI URED U LONDONU
 
KREATIVAN PROSTOR UZ INDUSTRIJSKI STIL

KREATIVAN PROSTOR UZ INDUSTRIJSKI STIL

Dizajnerski studio VFX zahtjeva veoma poseban arhitektonski stil i StudioAC ispunio je očekivanja prilikom dizajniranja kancelarije u Torontu.

ŽUTA BOJA U UREDSKOM INTERIJERU

ŽUTA BOJA U UREDSKOM INTERIJERU

Prostor za sastanke u Madridu...

SUVREMEN URED U SAN FRANCISCU

SUVREMEN URED U SAN FRANCISCU

Zavirite u ležeran i elegantan interijer ove minimalističke kancelarije.

URED U CRKVI IZ 16. STOLJEĆA

URED U CRKVI IZ 16. STOLJEĆA

Raditi pod drevnim kamenim svodovima crkve iz 16. vijeka? Ovo izgleda nevjerojatno.

UREDSKI PROSTOR SA OPTIČKIM ILUZIJAMA

UREDSKI PROSTOR SA OPTIČKIM ILUZIJAMA

Studio B2 Аrchitecture dizajnirao je inovativan uredski prostor za kreativnu agenciju u Pragu.

UREDSKI NAMJEŠTAJ - ATELIER

UREDSKI NAMJEŠTAJ - ATELIER

U potrazi za fleksibilnim rešenjem za nameštaj za svoju novu kancelariju u Londonu, globalna firma za dizajn i arhitekturu Gensler dizajnirala je modularnu kolekciju...

URED KOJI INSPIRIRA

URED KOJI INSPIRIRA

Dizajnerski studio iz Dubaija Roar, koji vodi Pallavi Dean, dizajnirao je urede na Američkom sveučilištu u UAE.

URED SA DVIJE DUŠE

URED SA DVIJE DUŠE

C Offices je prilagođeni dizajn za izvršne kancelarije važne kompanije sa sjedištem u Capetownu.

X