TEHNIKA

ROBOT POMAŽE FARMERIMA U JAPANU

Mali robot pomaže farmerima u Japanu

Inženjeri koji rade za japanskog proizvođača automobila Nissan su napravili robot-patku kako bi pomogli farmerima da smanje upotrebu herbicida i pesticida na njihovim usjevima.

Mali robot je dizajniran tako da oponaša prirodno ponašanje pataka koje veslaju oko poplavljenih polja, razbijaju korov i grickaju insekte, a njihovo gnojivo djeluje kao dodatno gnojivo.

Aigamo robot je dobio ime po rasi patke koja se koristi u modernoj verziji ove drevne prakse. Težak je 1,5 kg i veličine je robotskog usisivača. Posjeduje dvije rotirajuće gumene četkice s donje strane umjesto stopala patke, koje oksigeneriraju vodu miješanjem i sprešavajući korov da pusti korijenje.

Koristi wi-fi, baterije, solarnu energiju i GPS za navigaciju po poljima. Prototipska verzija robota se trenutno testira u prefekturi Jamagata u sjeveroistočnom Japanu, a ovakvi pronalasci mogli bi pomoći u zaštiti rižinih polja u Japanu, koja su ugrožena smanjenjem potrošnje i starenjem stanovništva.

Foto Nissan

 
Pročitaj sljedeći tekst: BOSE SLUŠALICE KOJE NEUTRALIZIRAJU BUKU
 
STALAK ZA SLUŠALICE - GROVEMADE

STALAK ZA SLUŠALICE - GROVEMADE

Dizajn studio iz Oregona i proizvođač asesoara Grovemade već duže vrijeme obavlja odličan posao, stavljajući u centar pažnje estetiku...

MIRAN SAN UZ ZUCKLIGHT

MIRAN SAN UZ ZUCKLIGHT

Ranije ove godine, Facebook osnivač Mark Zakerberg osmislio je pametan mali izum kako bi poboljšao ciklus spavanja svoje supruge.

STIŽE NEŠTO REVOLUCIONALNO - BACITE ŠTAP ZA SELFIJE

STIŽE NEŠTO REVOLUCIONALNO - BACITE ŠTAP ZA SELFIJE

AirSelfie je jedno sasvim novo iskustvo. Selfi slikanje iz zraka, zahvaljujući najmanjem zračnom dron aparatu...

BOSE SLUŠALICE KOJE NEUTRALIZIRAJU BUKU

BOSE SLUŠALICE KOJE NEUTRALIZIRAJU BUKU

Svojim novim slušalicama za uklanjanje buke Noise Canceling Headphones 700, Bose ima za cilj da revolucionira mobilnu komunikaciju...

ŠIK FOTO-APARAT LENNYA KRAVITZA I LEICE

ŠIK FOTO-APARAT LENNYA KRAVITZA I LEICE

Nakon suradnje 2012. godine na ekskluzivnoj kolekciji od šest "Mademoiselle" stolica za brend Kartell - francuski dizajner nazvao je nezaustavljivu rock ikonu.

MELANINOM IMPREGNIRANO STAKLO

MELANINOM IMPREGNIRANO STAKLO

Materijal impregniran melaninom sada se predlaže kao arhitektonski element: staklo koje sa ubačenim melaninom.

TV KAO VITRINA

TV KAO VITRINA

Panasonic iteracije konceptualnih ekrana opremljene su OLED magičnim ekranima sposobnim za prebacivanje između vidljive transparentnosti i pravih televizora.

ELEKTRIČNI PAMETNI TROTINET-PAL

ELEKTRIČNI PAMETNI TROTINET-PAL

Kompanija Layer se udružila s kineskom automobilskom kompanijom Nio u dizajniranju električnog trotineta koji koristi umjetnu inteligenciju i tehnologiju...

X