TEHNIKA

NOVI ŠEF KUHINJE

Vaš novi šef kuhinje

Kalifornijska start-up kompanija robotike NVIDIA je predstavila„ kitchen manipulator“, robot na bazi umjetne ineteligencije, koji bi mogao biti sljedeći must-have kućni gadget.

Robot može da prati predmete kao što su prljavo posuđe, da otvara i zatvara ladice, identificira sastojke i čak pravi obroke. Ovaj robot je samo jedan u kolekciji robota koji se razvijaju u novootvorenom NVIDIA laboratoriju. Istraživački tim NVIDIA-e se sastoji od više od 200 naučnika širom svijeta, fokusirajući se na područja kao što su umjetna inteligencija, kompjuterska vizija, auto-vožnje, robotika i grafika.

Naučnici se trenutno bave istraživanjem koje se tiče interaktivne manipulacije, gdje roboti, nazvani "cobots", mogu da obavljaju složene zadatke i rade zajedno sa ljudima. "Želimo da razvijemo robote koji prirodno mogu obavljati zadatke zajedno sa ljudima", stoji u sopćenju, Da bi to uradili, oni moraju biti u stanju da shvate šta osoba želi da uradi i da shvate kako da joj pomognu da postigne cilj.

NVIDIA-in "kuhinjski manipulator" detektira objekte u svojoj okolini i koristi te podatke kako bi generirao "kontinuiranu perceptivnu povratnu informaciju" o tome gdje se oni nalaze, ako se kreću, da li padaju ili se njihova pozicija na bilo koji način promijenila. Ove informacije se zatim unose u sloj za generiranje pokreta softwera za mašinsko učenje, koji omogućava robotu da u realnom vremenu ima brzo, reaktivno, adaptivno i ljudsko kretanje.

N.V.T.

Izvor Design Boom

 
 
ŠIK FOTO-APARAT LENNYA KRAVITZA I LEICE

ŠIK FOTO-APARAT LENNYA KRAVITZA I LEICE

Nakon suradnje 2012. godine na ekskluzivnoj kolekciji od šest "Mademoiselle" stolica za brend Kartell - francuski dizajner nazvao je nezaustavljivu rock ikonu.

MELANINOM IMPREGNIRANO STAKLO

MELANINOM IMPREGNIRANO STAKLO

Materijal impregniran melaninom sada se predlaže kao arhitektonski element: staklo koje sa ubačenim melaninom.

TV KAO VITRINA

TV KAO VITRINA

Panasonic iteracije konceptualnih ekrana opremljene su OLED magičnim ekranima sposobnim za prebacivanje između vidljive transparentnosti i pravih televizora.

ELEKTRIČNI PAMETNI TROTINET-PAL

ELEKTRIČNI PAMETNI TROTINET-PAL

Kompanija Layer se udružila s kineskom automobilskom kompanijom Nio u dizajniranju električnog trotineta koji koristi umjetnu inteligenciju i tehnologiju...

IZVRSNOST I FUNKCIONALNOST U KUHINJI - MODULA

IZVRSNOST I FUNKCIONALNOST U KUHINJI - MODULA

Falmec predstavlja novi koncept ekstrakcije i kuhanja koji kombinira praktičnost i efikasnost u vašoj kuhinji - Modula, jednostavno ime koje izražava novi koncept...

NOVI TV BEOVISION HARMONY BANG & OLUFSENA

NOVI TV BEOVISION HARMONY BANG & OLUFSENA

Bang & Olufsen otkriva nam svoj najnoviji televizijski dizajn, Beovision Harmony.

REDIZAJN SLAVNOG MOCA EXPRESSA

REDIZAJN SLAVNOG MOCA EXPRESSA

Ukoliko jutro ne možete da zamislite bez ispijanja espresso kave, vjerojatno svi u kući posjedujete Moka Express koji je davne 1933. godine dizajnirao Alfonso Bialeti..

VRIJEME JE ZA REFLEKSIJU - GORENJE BY STARCK

VRIJEME JE ZA REFLEKSIJU - GORENJE BY STARCK

Gorenje by Starck kolekciju karakterizira superioran dizajn - u kombinaciji sa najsuvremenijom tehnologijom, koja pruža visoke performanse uz jedinstvenu energetsku...

X