TEHNIKA

NOVI ŠEF KUHINJE

Vaš novi šef kuhinje

Kalifornijska start-up kompanija robotike NVIDIA je predstavila„ kitchen manipulator“, robot na bazi umjetne ineteligencije, koji bi mogao biti sljedeći must-have kućni gadget.

Robot može da prati predmete kao što su prljavo posuđe, da otvara i zatvara ladice, identificira sastojke i čak pravi obroke. Ovaj robot je samo jedan u kolekciji robota koji se razvijaju u novootvorenom NVIDIA laboratoriju. Istraživački tim NVIDIA-e se sastoji od više od 200 naučnika širom svijeta, fokusirajući se na područja kao što su umjetna inteligencija, kompjuterska vizija, auto-vožnje, robotika i grafika.

Naučnici se trenutno bave istraživanjem koje se tiče interaktivne manipulacije, gdje roboti, nazvani "cobots", mogu da obavljaju složene zadatke i rade zajedno sa ljudima. "Želimo da razvijemo robote koji prirodno mogu obavljati zadatke zajedno sa ljudima", stoji u sopćenju, Da bi to uradili, oni moraju biti u stanju da shvate šta osoba želi da uradi i da shvate kako da joj pomognu da postigne cilj.

NVIDIA-in "kuhinjski manipulator" detektira objekte u svojoj okolini i koristi te podatke kako bi generirao "kontinuiranu perceptivnu povratnu informaciju" o tome gdje se oni nalaze, ako se kreću, da li padaju ili se njihova pozicija na bilo koji način promijenila. Ove informacije se zatim unose u sloj za generiranje pokreta softwera za mašinsko učenje, koji omogućava robotu da u realnom vremenu ima brzo, reaktivno, adaptivno i ljudsko kretanje.

N.V.T.

Izvor Design Boom

 
 
ZVUČNIK KOJI PAMTI VAŠ MUZIČKI UKUS

ZVUČNIK KOJI PAMTI VAŠ MUZIČKI UKUS

Da inovacijama i granicama na polju tehnike nema kraja dokaz je Laier Zvučnik, uređaj kakav još niste sreli.

DRVENA PRIKLJUČNA STANICA ZA IPOD I IPHONE

DRVENA PRIKLJUČNA STANICA ZA IPOD I IPHONE

Nastojeći spojiti dvije krajnosti - prirodu i tehnologiju, stvorena je vrlo zanimljiva priključna stanica za iPod i iPhone.

ZVUČNIK INSPIRIRAN OBLICIMA MJESECA

ZVUČNIK INSPIRIRAN OBLICIMA MJESECA

Jedinstveno djelo tehnike nazvano Phase8, to je zvučnik nadahnut oblicima mjeseca.

IDEALNA SOLUCIJA ZA PROLJEĆE

IDEALNA SOLUCIJA ZA PROLJEĆE

Kad prelazimo iz jedne vremenske sezone u drugu, kao što je to slučaj sada, od zime do proljeća, obično imamo tople dane i hladne noći.

BREND KOJI PROMOVIRA ODRŽIVU TOPLINU

BREND KOJI PROMOVIRA ODRŽIVU TOPLINU

Proizvodni procesi s malim učinkom, velike uštede energije i materijali za višekratnu upotrebu na kraju njihovog životnog ciklusa su održivi...

NOMADSKI RADIJATOR IZ SVEMIRA

NOMADSKI RADIJATOR IZ SVEMIRA

Za Božić bismo voljeli da legnemo na sofu sa dobrom knjigom u krilu, čašom omiljenog vina na stolu pored nas i da nas ogrne toplina malog grijača u blizini...

NOVI NEST MINI SA POBOLJŠANIM ZVUKOM

NOVI NEST MINI SA POBOLJŠANIM ZVUKOM

Google je otkrio svoj novi Nest Mini pametni zvučnik na događaju Made By Google 2019 koji je održan prije nekoliko dana.

MIŠ ZA VAŠ RADNI STOL

MIŠ ZA VAŠ RADNI STOL

Obožavatelji namještaja iz ere Eames vjerojatno su tužni što nemaju računalo koji bi se moglo koristi sa ostalim modernim namještajem iz srednjeg vijeka.

X