TEHNIKA

NOVI ŠEF KUHINJE

Vaš novi šef kuhinje

Kalifornijska start-up kompanija robotike NVIDIA je predstavila„ kitchen manipulator“, robot na bazi umjetne ineteligencije, koji bi mogao biti sljedeći must-have kućni gadget.

Robot može da prati predmete kao što su prljavo posuđe, da otvara i zatvara ladice, identificira sastojke i čak pravi obroke. Ovaj robot je samo jedan u kolekciji robota koji se razvijaju u novootvorenom NVIDIA laboratoriju. Istraživački tim NVIDIA-e se sastoji od više od 200 naučnika širom svijeta, fokusirajući se na područja kao što su umjetna inteligencija, kompjuterska vizija, auto-vožnje, robotika i grafika.

Naučnici se trenutno bave istraživanjem koje se tiče interaktivne manipulacije, gdje roboti, nazvani "cobots", mogu da obavljaju složene zadatke i rade zajedno sa ljudima. "Želimo da razvijemo robote koji prirodno mogu obavljati zadatke zajedno sa ljudima", stoji u sopćenju, Da bi to uradili, oni moraju biti u stanju da shvate šta osoba želi da uradi i da shvate kako da joj pomognu da postigne cilj.

NVIDIA-in "kuhinjski manipulator" detektira objekte u svojoj okolini i koristi te podatke kako bi generirao "kontinuiranu perceptivnu povratnu informaciju" o tome gdje se oni nalaze, ako se kreću, da li padaju ili se njihova pozicija na bilo koji način promijenila. Ove informacije se zatim unose u sloj za generiranje pokreta softwera za mašinsko učenje, koji omogućava robotu da u realnom vremenu ima brzo, reaktivno, adaptivno i ljudsko kretanje.

N.V.T.

Izvor Design Boom

 
 
40 GODINA WALKMAN-A SLAVI SONY

40 GODINA WALKMAN-A SLAVI SONY

Da bi proslavio 40. godišnjicu, SONY je lansirao specijalno izdanje Walkman-a...

FOTOAPARAT KOJI PRETVARA ZVUK U SLIKU

FOTOAPARAT KOJI PRETVARA ZVUK U SLIKU

Kažu da slika govori više od hiljadu riječi, a proizvođač Fujifilm kamera je to shvatio doslovno.

NOVI SUPER TELEFON - REDMI NOTE 8

NOVI SUPER TELEFON - REDMI NOTE 8

Priča o seriji Redmi Note u konstantnoj je evoluciji...

PROFINJENI BEŽIČNI PUNJAČ - DIAL I DISC

PROFINJENI BEŽIČNI PUNJAČ - DIAL I DISC

Početkom prošle godine smo primjetili gomilu proizvođača koji su predstavili različite vrste bežičnih jastučića za punjenje telefona, tableta i pametnih satova.

ODRŽIVE PAMETNE KLUPE

ODRŽIVE PAMETNE KLUPE

Australijska kompanija za specijalizirana inženjerska rješenja kreirala je Sedi - asortiman pametnih klupa za parkove, autobuske stanice, i druga javna mjesta.

PERFEKTNA PEĆ ZA PIZZU I ROŠTILJ

PERFEKTNA PEĆ ZA PIZZU I ROŠTILJ

Lovinflame, kompanija specijalizirana za proizvodnju ukrasnih kamina, lansirala je OvenPlus višenamjenski roštilj.

DOLAZE JAMES BOND NAOČALE

DOLAZE JAMES BOND NAOČALE

Nije tajna da nam telefoni odvlače veliku pažnju. Nove Norm naočale nude način da ostanete u kontaktu s digitalnim svijetom, istovremeno bez angažiranja ruku...

ZA OSOBE KOJE NE VOLE PEGLATI RUBLJE

ZA OSOBE KOJE NE VOLE PEGLATI RUBLJE

Peglanje može biti dugotrajan i dosadan proces, a rezultati nisu uvijek zadovoljavajući.

X