SAVJETI

U INTERIJER UNESITE SKANDINAVIJU

Želite da donesete malo skandinavskog dizajna u vaš dom, ali niste sigurni otkud počneti?

Tokom proteklih nekoliko godina, skandinavski interijeri su bili u trendu, a ljudi su cijenili minimalistčki, lagan i šarmantan osjećaj koji ovaj dizajn daje prostoru. Ali šta čini da jedan komad namještaja ili asesoar bude prava stavka za „skandiranje“ vašem ukusu?

Dok je mnogim ljudima prva pomisao IKEA kada zamišljaju skandinavski dizajn, povijest seže daleko dalje. Porijeklo Scandi dizajna seže do 30-ih godina prošlog vijeka i odvija se istovremeno sa popularnošću Mid-Century Modern pravca. U stvari, u smislu dizajna namještaja, oni dijele mnogo sličnosti, kao što su upotreba prirodnih oblika, naglasak na funkcionalnosti i ugradnju drveta. Ali skandinavski dizajn se također razlikuje od Mid-Century Modern, uglavnom zbog puke potrebe.

Duge, tamne zime u nordijskim zemljama znače da se visoka vrijednost ne stavlja samo na lakše, svijetlije unutrašnje boje, već i na udobne teksture i da se na najbolji način iskoristi prirodno svjetlo. Ova topla, udobna okruženja su dio onoga što je učinilo Scandi tako popularnim stilom dizajna. Malo rustikalni, a zadržavajući čiste linije, stil je lijep balans za moderan, suvremeni dom koji ne djeluje sterilno.

Ako želite da dodate nešto skandinavskog dizajna u vaš dom, evo pet principa koje treba imati na umu.

Drvo je ključno za skandinavski dizajn

U stvari, što više, to bolje. Posebno kada se radi o podnim oblogama, u skandinavskim interijerima nećete naći itisone od zida do zida; ali umjesto toga, vidjet ćete prostirke na drvenim podovima. Dizajni u ovom stilu imaju tendenciju da favorizuju svijetle šume, pa pomislite na pepeljastu, topolu ili bor. I ne ograničavajte se samo na pod. Skandinavski interijeri sadrže obilje akcenta od drveta, od ugrađenih ormara do dekora.

Koristite mudro boje

Opet, u nastojanju da stvari budu lagane i svijetle kada je vani hladno i tamno, dominantan izbor boja za skandinavske interijere je zapravo bijela. Ovo je, uglavnom, dopunjeno prigušenim, blijedim tonovima koji se mogu utkati u tepihe, tekstil, jastuke i komade namještaja. Često se koristi mnogo blijedo ružičaste i tirkizne boje, mada povremeni dodatak jarkih boja nije loš u ograničenim količinama.

Fokus je na prirodnom svjetlu .

U Scandi eistil ovog dizajna poznat. U stvari, da bi se zadržale čiste linije koje su obilježavaju nordijskog dizajna, bilo kakvo pokrivanje prozora se često odbacuje. Ako se odlučite za zavjese držite se svijetlih, prozirnih tkanina koje propuštaju svjetlost i održavaju tečni, organski oblik.

Jednostavni ugodni akcenti

Plišani tepisi, debele pletene deke sobne biljke i nekoliko svijeća samo su neki od akcenta koji će vašem interijeru dati skandinavski duh. Razmislite o tome da stvorite okruženje u kojem ćete željeti da se sklupčate uz šalicu čaja ili ispod pokrivača uz dobru knjigu. U Danskoj i Norveškoj, oni koriste riječ hygge da opišu stanje u kojem udobnost i komfor izjednačavaju udobnost i zadovoljstvo. Hygge je upravo ono što pokušavate postići ovdje.

Čiste linije

Važno je da se dodatni dekor održi jednostavnim, jer nered ne dolazi u obzir. Minimalizam je osnovni princip razmišljanja, jer prostor treba biti uredan i svi elementi u unutrašnjosti trebaju stvoriti čiste linije. Ovo doprinosi osjećaju spokojstva u zatvorenom prostoru, i ključno je u oblastima gdje duge, hladne zime znače da ćete provesti mnogo više vremena u kući nego vani.

N.V.T.

Photo Stock Photos from Photographee.eu/Shutterstock

 
Pročitaj sljedeći tekst: KUT JE VJEŠALICA KOJA ŠTEDI PROSTOR
 
PRIJEDLOZI ZA UREĐENJE SPAVAĆE SOBE

PRIJEDLOZI ZA UREĐENJE SPAVAĆE SOBE

Ako ste prvu polovicu siječnja proveli na zabavama i proslavama, a drugu vratili u svoju svakodnevnu rutinu, početak veljače je konačno pravo vrijeme...

DEKORACIJE ZA DAN ZALJUBLJENIH

DEKORACIJE ZA DAN ZALJUBLJENIH

Još od kraja 15. i početka 16. vijeka, oblik srca postao je sinonim za ljubav, i tom značenju je ostao dosledan i dan danas.

POSTAVLJANJE STOLA ZA NOVU GODINU

POSTAVLJANJE STOLA ZA NOVU GODINU

Nevjerojatna magija zlata privlači pažnju svojim sjajem i šarmantnim luksuzom.

ZAMIJENITE NOĆNI STOLIĆ DRUGIM PREDMETOM

ZAMIJENITE NOĆNI STOLIĆ DRUGIM PREDMETOM

Tražite inspiraciju da zamijenite noćni stolić za spavaću sobu drugim elementom – imamo pet ideja.

ŠUMSKI LUKSUZ

ŠUMSKI LUKSUZ

Vrijeme je da nabavimo grančice bora i smreke – glavna sezona dekoriranja četinjačama je stigla!

SAVJETI I IDEJE KOJE INSPIRIRAJU

SAVJETI I IDEJE KOJE INSPIRIRAJU

Zaljubljenici u skandinavski dekor vjerojatno vole i jasuke u obliku čvorova.

TAMNA BOJA U INTERIJERU

TAMNA BOJA U INTERIJERU

Kuhinja, blagovanica, kupaonica i druge prostorije pojavljuju se sve češće u bogatim nijansama sive, plave, zelene i crne.

RUŽE OD JAVOROVOG LIŠĆA

RUŽE OD JAVOROVOG LIŠĆA

Ruže od javorovog lišća originalna su alternativa klasičnim buketima.

X