SAVJETI

U INTERIJER UNESITE SKANDINAVIJU

Želite da donesete malo skandinavskog dizajna u vaš dom, ali niste sigurni otkud počneti?

Tokom proteklih nekoliko godina, skandinavski interijeri su bili u trendu, a ljudi su cijenili minimalistčki, lagan i šarmantan osjećaj koji ovaj dizajn daje prostoru. Ali šta čini da jedan komad namještaja ili asesoar bude prava stavka za „skandiranje“ vašem ukusu?

Dok je mnogim ljudima prva pomisao IKEA kada zamišljaju skandinavski dizajn, povijest seže daleko dalje. Porijeklo Scandi dizajna seže do 30-ih godina prošlog vijeka i odvija se istovremeno sa popularnošću Mid-Century Modern pravca. U stvari, u smislu dizajna namještaja, oni dijele mnogo sličnosti, kao što su upotreba prirodnih oblika, naglasak na funkcionalnosti i ugradnju drveta. Ali skandinavski dizajn se također razlikuje od Mid-Century Modern, uglavnom zbog puke potrebe.

Duge, tamne zime u nordijskim zemljama znače da se visoka vrijednost ne stavlja samo na lakše, svijetlije unutrašnje boje, već i na udobne teksture i da se na najbolji način iskoristi prirodno svjetlo. Ova topla, udobna okruženja su dio onoga što je učinilo Scandi tako popularnim stilom dizajna. Malo rustikalni, a zadržavajući čiste linije, stil je lijep balans za moderan, suvremeni dom koji ne djeluje sterilno.

Ako želite da dodate nešto skandinavskog dizajna u vaš dom, evo pet principa koje treba imati na umu.

Drvo je ključno za skandinavski dizajn

U stvari, što više, to bolje. Posebno kada se radi o podnim oblogama, u skandinavskim interijerima nećete naći itisone od zida do zida; ali umjesto toga, vidjet ćete prostirke na drvenim podovima. Dizajni u ovom stilu imaju tendenciju da favorizuju svijetle šume, pa pomislite na pepeljastu, topolu ili bor. I ne ograničavajte se samo na pod. Skandinavski interijeri sadrže obilje akcenta od drveta, od ugrađenih ormara do dekora.

Koristite mudro boje

Opet, u nastojanju da stvari budu lagane i svijetle kada je vani hladno i tamno, dominantan izbor boja za skandinavske interijere je zapravo bijela. Ovo je, uglavnom, dopunjeno prigušenim, blijedim tonovima koji se mogu utkati u tepihe, tekstil, jastuke i komade namještaja. Često se koristi mnogo blijedo ružičaste i tirkizne boje, mada povremeni dodatak jarkih boja nije loš u ograničenim količinama.

Fokus je na prirodnom svjetlu .

U Scandi eistil ovog dizajna poznat. U stvari, da bi se zadržale čiste linije koje su obilježavaju nordijskog dizajna, bilo kakvo pokrivanje prozora se često odbacuje. Ako se odlučite za zavjese držite se svijetlih, prozirnih tkanina koje propuštaju svjetlost i održavaju tečni, organski oblik.

Jednostavni ugodni akcenti

Plišani tepisi, debele pletene deke sobne biljke i nekoliko svijeća samo su neki od akcenta koji će vašem interijeru dati skandinavski duh. Razmislite o tome da stvorite okruženje u kojem ćete željeti da se sklupčate uz šalicu čaja ili ispod pokrivača uz dobru knjigu. U Danskoj i Norveškoj, oni koriste riječ hygge da opišu stanje u kojem udobnost i komfor izjednačavaju udobnost i zadovoljstvo. Hygge je upravo ono što pokušavate postići ovdje.

Čiste linije

Važno je da se dodatni dekor održi jednostavnim, jer nered ne dolazi u obzir. Minimalizam je osnovni princip razmišljanja, jer prostor treba biti uredan i svi elementi u unutrašnjosti trebaju stvoriti čiste linije. Ovo doprinosi osjećaju spokojstva u zatvorenom prostoru, i ključno je u oblastima gdje duge, hladne zime znače da ćete provesti mnogo više vremena u kući nego vani.

N.V.T.

Photo Stock Photos from Photographee.eu/Shutterstock

 
Pročitaj sljedeći tekst: KUT JE VJEŠALICA KOJA ŠTEDI PROSTOR
 
DEKORATIVAN USKRS U TEGLI

DEKORATIVAN USKRS U TEGLI

Postoji toliko mnogo načina na koje možete iskoristiti prazne tegle kako biste povodom predstojećih uskršnjih praznika obradovali najmlađe.

IDILA NA OTVORENOM

IDILA NA OTVORENOM

Prelijepa rustična kuća smještena je među brdima u dolini gornje Tevere, u centralnom sjevernom delu Apenina. Najbolji majstori na ovom području su uspjeli...

KUT JE VJEŠALICA KOJA ŠTEDI PROSTOR

KUT JE VJEŠALICA KOJA ŠTEDI PROSTOR

Uglovi su često samo gubljenje prostora u većini soba, što vas navodi da se zapitamo da li dizajnerima nedostaje prilika da popune taj prostor.

DEKORACIJA INTERIJERA ZA USKRS

DEKORACIJA INTERIJERA ZA USKRS

Uskrs je najradosniji kršćanski praznik, pa vas sigurno veseli sezonsko dekoriranje doma povodom ovog divnog praznika.

NOVA BOJA U TRENDU JE TERAKOTA

NOVA BOJA U TRENDU JE TERAKOTA

Terakota je trendi boja za 2019. godinu i kao takva je idealna nijansa za šik inspirativne interijere, dekorativne predmete i stilski mekani namještaj...

MAŠTOVIT NAČIN DA ZAŠTITITE NOGARE STOLICA

MAŠTOVIT NAČIN DA ZAŠTITITE NOGARE STOLICA

Ove pletene čarape nalik mačijim šapama su dizajnirane da skliznu na nogare vaše stolice i zaštite vaše drvene podove od dosadnih znakova grebanja.

NAPRAVITE MODERAN STOLIĆ ZA KAVU

NAPRAVITE MODERAN STOLIĆ ZA KAVU

Interijer ovog stana je već posjedovao stolić za kavu u dnevnom boravku, ali je dizajnerica željela pronaći alternativni stolić za kavu...

PRIJEDLOZI ZA DEKOR POMOĆU TRAKA

PRIJEDLOZI ZA DEKOR POMOĆU TRAKA

Kao što i sami znate, jelke i svoj dom za praznike možete dekorirati čime god poželite – različitim ukrasima, garlandama, svjetlima, perlicama i drugim sitnicama

X