OSVJETLJENJE

POND LILY - NAJSKUPLJA TIFFANY LAMPA

Najskuplja Tiffany lampa - Pond Lily

Nazvati jedan komad rasvjete ikonskim djeluje kao malo pretjerano, ali kada govorimo o Tiffany lampi, to je zapravo jedini epitet koji ima smisla…

To je posebno istinito zbog činjenice da je ona jedna od najskupljih koje su u prethodnih dvadeset godina ponuđene na aukciji, a upravo je prodana po cijeni od nevjerojatnih 3.372.500 dolara.

Prodaja “Pond Lily” stone lampe, koja datira iz 1903.godine, održana je prije nekoliko tjedana u New Yorku, tokom aukcije kuće Christie’s. Originalna procjena bila je da će lampa dostići cijenu između 1.8 i 2.5 milijuna dolara, što je već postavilo na jedan sasvim visok nivo, sa statusom potencijalno najskuplje aukcijski prodane Tiffany lampe u protekla dva desetljeća. Ipak, kada je dostignuta finalna cijena od 3.3 milijuna dolara, očekivanje je prevaziđeno, a novi rekord je postavljen.

Sa visinom od 66.25 centimetara i širinom od 45 centimetara, lampa je napravljena od olovnog stakla i patinirane bronze, a na sebi nosi utisnutu oznaku na abažuru, na kojoj piše Tiffany Studios New York, dok se na bazi može vidjeti ispis Tiffany Studios New York 29555. Na taj način svjesni smo da se radi o originalnoj kreaciji.

Tiffany Studios Pond Lily lampa je posebno rijetka, jer je proizvođena samo tokom kratkog perioda od četiri godine, od 1902. do 1906.godine. Druge lampe ovog stila permanentno se nalaze u muzejima, dok se njih osam nalazi u poznatim privatnim kolekcijama.

“Među ovim raskošnim lampama, ova o kojoj govorimo je najfinija zbog umjetničke selekcije stakla koje je korišteno za njenu izradu, kao i zbog patine na brončanoj bazi i snažne sinergije koja postoji između baze i abažura koji oslikava listove i cvijeće koje pluta po vodi”, kažu iz aukcijske kuće.

Prema službenoj press objavi, najskuplja Tiffany lampa prodana prije ove bila je Pink Lotus, koja je dostigla cijenu od 2.8 milijuna dolara 1997.godine, dok je posljednju Tiffany Pond Lily lampu aukcijska kuća Christie’s prodala po cijeni od 500.500 1989.godine.

Pitamo se šta će novi vlasnici ove lampe raditi sa njom. Da li će biti zaključana u sefu ili ponosno izložena u dnevnom boravku?

N.Đ.

Izvor House Beautiful

 
 
LAMPA INSPIRIRANA CVIJETOM DAHLIA

LAMPA INSPIRIRANA CVIJETOM DAHLIA

Fantastična Dahlia je lmapa koja je inspirirana geometrijskim oblikom cvijeta Dalija, čije latice imaju tendenciju da se spiralno šire iz središta cvijeta.

MODULARNI SVJETLEĆI PARAVANI

MODULARNI SVJETLEĆI PARAVANI

Modularni dizajn rasvjete Lake + Wells sastoji se od preciznog aluminija i ručno poliranog kristala koji se spajaju i stvaraju bilo kakvu vrstu svjetlosne strukture.

RASVJETA INSPIRIRANA KUPOLOM BAZILIKE SVETOG PETRA U RIMU

RASVJETA INSPIRIRANA KUPOLOM BAZILIKE SVETOG PETRA U RIMU

Talijanski dizajnerski studio AMeBE dizajnirao je prelijepi luster za brend Seletti.

SVJETILJKA OD DRVA U OBLIKU KITA

SVJETILJKA OD DRVA U OBLIKU KITA

Ruski dizajner Aleksandar Golikov stvorio je ovu simpatičnu drvenu kit lampu za vlasnike modernih kuća.

LAMPA INSPIRIRANA PLANETOM SATURN

LAMPA INSPIRIRANA PLANETOM SATURN

Inspiriran planetom Saturn, dizajner Filipo Mambreti kreirao je kolekciju rasvjete Saturno za Morosini.

GRETU PREDSTAVLJA MARION

GRETU PREDSTAVLJA MARION

GRETA je kolekcija rasvjete od mesinganih konstrukcija i keramičkih elemenata.

RASVJETNI SISTEM ZA TIŠINU

RASVJETNI SISTEM ZA TIŠINU

Ponekad možda niste svjesni činjenice da loša kvaliteta akustike i osvjetljenja u kancelariji negativno utijče na vaš svakodnevni život.

NOVA ZVIJEZDA MONDENSKOG OTOKA - KARTELL LAMPA

NOVA ZVIJEZDA MONDENSKOG OTOKA - KARTELL LAMPA

Otok Capri je obavezna destinacija bez obzira da li ste ljubitelj mora ili pratite najnovije trendove u dizajnu i modi…

X