OSVJETLJENJE

POND LILY - NAJSKUPLJA TIFFANY LAMPA

Najskuplja Tiffany lampa - Pond Lily

Nazvati jedan komad rasvjete ikonskim djeluje kao malo pretjerano, ali kada govorimo o Tiffany lampi, to je zapravo jedini epitet koji ima smisla…

To je posebno istinito zbog činjenice da je ona jedna od najskupljih koje su u prethodnih dvadeset godina ponuđene na aukciji, a upravo je prodana po cijeni od nevjerojatnih 3.372.500 dolara.

Prodaja “Pond Lily” stone lampe, koja datira iz 1903.godine, održana je prije nekoliko tjedana u New Yorku, tokom aukcije kuće Christie’s. Originalna procjena bila je da će lampa dostići cijenu između 1.8 i 2.5 milijuna dolara, što je već postavilo na jedan sasvim visok nivo, sa statusom potencijalno najskuplje aukcijski prodane Tiffany lampe u protekla dva desetljeća. Ipak, kada je dostignuta finalna cijena od 3.3 milijuna dolara, očekivanje je prevaziđeno, a novi rekord je postavljen.

Sa visinom od 66.25 centimetara i širinom od 45 centimetara, lampa je napravljena od olovnog stakla i patinirane bronze, a na sebi nosi utisnutu oznaku na abažuru, na kojoj piše Tiffany Studios New York, dok se na bazi može vidjeti ispis Tiffany Studios New York 29555. Na taj način svjesni smo da se radi o originalnoj kreaciji.

Tiffany Studios Pond Lily lampa je posebno rijetka, jer je proizvođena samo tokom kratkog perioda od četiri godine, od 1902. do 1906.godine. Druge lampe ovog stila permanentno se nalaze u muzejima, dok se njih osam nalazi u poznatim privatnim kolekcijama.

“Među ovim raskošnim lampama, ova o kojoj govorimo je najfinija zbog umjetničke selekcije stakla koje je korišteno za njenu izradu, kao i zbog patine na brončanoj bazi i snažne sinergije koja postoji između baze i abažura koji oslikava listove i cvijeće koje pluta po vodi”, kažu iz aukcijske kuće.

Prema službenoj press objavi, najskuplja Tiffany lampa prodana prije ove bila je Pink Lotus, koja je dostigla cijenu od 2.8 milijuna dolara 1997.godine, dok je posljednju Tiffany Pond Lily lampu aukcijska kuća Christie’s prodala po cijeni od 500.500 1989.godine.

Pitamo se šta će novi vlasnici ove lampe raditi sa njom. Da li će biti zaključana u sefu ili ponosno izložena u dnevnom boravku?

N.Đ.

Izvor House Beautiful

 
 
RASVJETA INSPIRIRAN KAPIMA ROSE

RASVJETA INSPIRIRAN KAPIMA ROSE

Talijanski studio Giopato & Coombes nedavno je predstavio svoj peti dizajn rasvjete na ovogodišnjem Maison & Objet sajmu u Parizu.

POČEO JE “KINESKI FESTIVAL SVJETLA”

POČEO JE “KINESKI FESTIVAL SVJETLA”

Uz izložbu magične instalacije kineskih lampiona, 4. veljače počeo je „Kineski festival svjetla“ na Kelemegdanu kojim će se prvi put proslaviti Kineska nova godi

RASVJETA INSPIRIRAN PROŠLOŠĆU NEW YORKA

RASVJETA INSPIRIRAN PROŠLOŠĆU NEW YORKA

Bank Pendant je polukružni luster za interijere izrađen od opalnog ili dim ručno puhanog stakla i crnog aluminija.

LAMPA INSPIRIRANA BALONOM NA VRUĆ ZRAK

LAMPA INSPIRIRANA BALONOM NA VRUĆ ZRAK

Uzimajući u obzir malo drugačiji pristup kada je stolna rasvjeta u pitanju, Kutarq Studio je dizajnirao Pump Table Lamp za Woud brend.

SKANDINAVSKA JEDNOSTAVNOST

SKANDINAVSKA JEDNOSTAVNOST

MENU je skandinavski dizajnerski brend sa jednostavnom svrhom: da učini svet ljepšim, manje kompliciran i idealnim da se u njemu probudite...

LAMPE INSPIRIRANE DJELIMA VELIKIH UMJETNIKA

LAMPE INSPIRIRANE DJELIMA VELIKIH UMJETNIKA

Mas stolne lampe inspirirane su suvremenim dizajnom, dok istovremeno imaju retro izgled, kojim privlače našu pažnju, asocirajući nas na neka sasvim druga vremena...

BIJELI LUSTERI ZA SAVRŠENI AMBIJENT U BLAGOVAONI

BIJELI LUSTERI ZA SAVRŠENI AMBIJENT U BLAGOVAONI

Ako postoji jedna boja koja je definitivno najviše potcjenjena u modernim domovima kada se radi o dekoraciji i asesoarima, to je onda bijela...

PODNE LAMPE INSPIRIRANE POSLASTICAMA - MACARON

PODNE LAMPE INSPIRIRANE POSLASTICAMA - MACARON

Ova šarmantna i interesantna podna lampa nosi naziv Macaron, a inspirirana je istoimenim francuskim poslasticama…

X