OSVJETLJENJE

POND LILY - NAJSKUPLJA TIFFANY LAMPA

Najskuplja Tiffany lampa - Pond Lily

Nazvati jedan komad rasvjete ikonskim djeluje kao malo pretjerano, ali kada govorimo o Tiffany lampi, to je zapravo jedini epitet koji ima smisla…

To je posebno istinito zbog činjenice da je ona jedna od najskupljih koje su u prethodnih dvadeset godina ponuđene na aukciji, a upravo je prodana po cijeni od nevjerojatnih 3.372.500 dolara.

Prodaja “Pond Lily” stone lampe, koja datira iz 1903.godine, održana je prije nekoliko tjedana u New Yorku, tokom aukcije kuće Christie’s. Originalna procjena bila je da će lampa dostići cijenu između 1.8 i 2.5 milijuna dolara, što je već postavilo na jedan sasvim visok nivo, sa statusom potencijalno najskuplje aukcijski prodane Tiffany lampe u protekla dva desetljeća. Ipak, kada je dostignuta finalna cijena od 3.3 milijuna dolara, očekivanje je prevaziđeno, a novi rekord je postavljen.

Sa visinom od 66.25 centimetara i širinom od 45 centimetara, lampa je napravljena od olovnog stakla i patinirane bronze, a na sebi nosi utisnutu oznaku na abažuru, na kojoj piše Tiffany Studios New York, dok se na bazi može vidjeti ispis Tiffany Studios New York 29555. Na taj način svjesni smo da se radi o originalnoj kreaciji.

Tiffany Studios Pond Lily lampa je posebno rijetka, jer je proizvođena samo tokom kratkog perioda od četiri godine, od 1902. do 1906.godine. Druge lampe ovog stila permanentno se nalaze u muzejima, dok se njih osam nalazi u poznatim privatnim kolekcijama.

“Među ovim raskošnim lampama, ova o kojoj govorimo je najfinija zbog umjetničke selekcije stakla koje je korišteno za njenu izradu, kao i zbog patine na brončanoj bazi i snažne sinergije koja postoji između baze i abažura koji oslikava listove i cvijeće koje pluta po vodi”, kažu iz aukcijske kuće.

Prema službenoj press objavi, najskuplja Tiffany lampa prodana prije ove bila je Pink Lotus, koja je dostigla cijenu od 2.8 milijuna dolara 1997.godine, dok je posljednju Tiffany Pond Lily lampu aukcijska kuća Christie’s prodala po cijeni od 500.500 1989.godine.

Pitamo se šta će novi vlasnici ove lampe raditi sa njom. Da li će biti zaključana u sefu ili ponosno izložena u dnevnom boravku?

N.Đ.

Izvor House Beautiful

 
 
GLASNA LAMPA

GLASNA LAMPA

Već smo pisali o suradnji švedskog giganta IKEA sa Sonos brendom na kreaciji Symfonisk hibridnog zvučnika koji ima funkciju kao kućna polica za knjige.

PERFEKTNA LAMPA LAPILLA

PERFEKTNA LAMPA LAPILLA

Lapilla je lampa dizajnirana kao dio Magnetika sistema jer je kao magnet možete nalijepiti na bilo koju metalnu površinu.

SISTEM RASVJETE KOJI IMA BESKONAČNE INTERPRETACIJE

SISTEM RASVJETE KOJI IMA BESKONAČNE INTERPRETACIJE

Šta vam pada na pamet kada prvi put pogledate sistem rasvjete LUNA?

SVJETLOSNE SFERE OD VULKANSKIH STIJENA I STAKLA

SVJETLOSNE SFERE OD VULKANSKIH STIJENA I STAKLA

Meksički dizajnerski studio davidpompa, predstavlja novu „origo“ kolekciju rasvJete, koja će biti lansirana tokom tjedna dizajna u Milanu 2019. godine.

KNJIGA ZA PONOĆI

KNJIGA ZA PONOĆI

Jeste li oduševljeni nekom filmskom scenom, kada junak filma uspeva da pronađe tajni prolaz iza police s knjigama, jednostavnim povlačenjem neke knjige?

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA RASVJETE

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA RASVJETE

Dizajner rasvete Michael Anastasiades okupio je kolekciju svojih radova tokom proteklih 12 godina za izložbu koju je priredio u svom rodnom Cipru.

SVJETILJKA KOJA KREIRA ATMOSFERU POPUT SVIJEĆE

SVJETILJKA KOJA KREIRA ATMOSFERU POPUT SVIJEĆE

Novi brend rasvjete Voltra lansirao je kolekciju minimalističkih bežičnih lampi, dizajniranih da kreiraju intimnu atmosferu koju emitira svjetlost svijeće.

PRENOSIVA LAMPA NALIK DREVNIM RIMSKIM SVJETILJKAMA

PRENOSIVA LAMPA NALIK DREVNIM RIMSKIM SVJETILJKAMA

Iskustvo dizajna Ethimo i kreativnost Luke Niketo udružuju se i stvaraju neobičan, izazovni svjetlosni pribor, njegov oštar...

X