OSVJETLJENJE

MORE SVJETLOSNIH TREŠNJINIH CVJETOVA

Zaronite u more svetlosnih trešnjinih cvetova

Japanski umjetnički studio teamLab sebe naziva kolektivom koji “istražuje novi odnos između ljudi i svijeta kroz umjetnost koja prevazilazi granice”.

Forest of Resonating Lamps – One Stroke, Cherry Blossoms je novo, proljetno, tematsko iskustvo u okviru Digital Art muzeja u Tokiju.

Gledatelji su pozvani da lutaju kroz sobu punu lampi od Murano stakla, koje reagiraju na njihovo kretanje emitirajući svjetlost koja tada odzvanja sa susjednim svjetiljkama.

Kolektiv ima sličnu instalaciju u hladnim plavim tonovima sa stalnom postavom u Odaibi u Tokiju. U ovoj iteraciji, tople nijanse ružičasto-crvene svjetlosti inspirirane cvjetovima trešnje ispunile su sobu sa ogledalom.

Ispunjena dubokim značenjem u japanskoj kulturi, prikladno je da se cvjetovi trešnje koriste tokom proljectne sezone. Efemerna priroda treperavih svjetala odražava simboliku ovih delikatnih cvjetova.

U osmišljavanju nevjerojatne instalacije, teamLab je inspirran japanskom tradicijom Kasane no Irome, što u prijevodu znači "slojevi boje", termin koji definirao šeme boja koje su nastale delikatnim nanošenjem svile u vreme Hejan perioda u Japanu.

"Komplicirane boje su rezultat kombinacije boja prednje i zadnje boje (tada je svila bila toliko tanka da je košuljica bila transparentna, stvarajući više nijansiranih boja), preklapajuće gradacije boja, složene boje tkanja i kombinacije osnove i potke, stoji u saopćenju teamLab.

U ovom nadrealnom svijetu, lampe izgledaju razbacane, ali u stvarnosti imaju jednu liniju. Njihov ujednačen, raspoređen aranžman pruža vizualno stimulativno, ali umirujuće čulno iskustvo.

I dok gledatelji uživaju u instalaciji, mogu da čuju zvučni pejzaž koji je stvorio Hideaki Takahaši. Kao što sakura - cvjetovi trešnje - traju samo nekoliko nedelja, tako će i ovo izdanje Forest of Resonating Lamps, biti prikazano u Muzeju digitalne umjetnosti tokom ožujka i travnja.

N.V.T.

Izvor My Modern Met

 
Pročitaj sljedeći tekst: MIRAN SAN UZ CASPER GLOW LAMPU
 
RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA RASVJETE

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA RASVJETE

Dizajner rasvete Michael Anastasiades okupio je kolekciju svojih radova tokom proteklih 12 godina za izložbu koju je priredio u svom rodnom Cipru.

SVJETILJKA KOJA KREIRA ATMOSFERU POPUT SVIJEĆE

SVJETILJKA KOJA KREIRA ATMOSFERU POPUT SVIJEĆE

Novi brend rasvjete Voltra lansirao je kolekciju minimalističkih bežičnih lampi, dizajniranih da kreiraju intimnu atmosferu koju emitira svjetlost svijeće.

PRENOSIVA LAMPA NALIK DREVNIM RIMSKIM SVJETILJKAMA

PRENOSIVA LAMPA NALIK DREVNIM RIMSKIM SVJETILJKAMA

Iskustvo dizajna Ethimo i kreativnost Luke Niketo udružuju se i stvaraju neobičan, izazovni svjetlosni pribor, njegov oštar...

SVJETILJKA INSPIRIRANA SLAVNOM ZELENOM STOLNOM LAMPOM

SVJETILJKA INSPIRIRANA SLAVNOM ZELENOM STOLNOM LAMPOM

Prvobitno dizajnirana za ponovno otvaranje Nacionalne muzejske biblioteke u Stockholmu, švedski dizajnerski studio Front k...

MIRAN SAN UZ CASPER GLOW LAMPU

MIRAN SAN UZ CASPER GLOW LAMPU

Sa naučnim istraživanjima koja ukazuju na efekte unutrašnjeg i ambijentalnog svjetla koja zrače iz uređaja i utječu kratkoročno i dugoročno na naše zdravlje...

RASVJETA INSPIRIRAN KAPIMA ROSE

RASVJETA INSPIRIRAN KAPIMA ROSE

Talijanski studio Giopato & Coombes nedavno je predstavio svoj peti dizajn rasvjete na ovogodišnjem Maison & Objet sajmu u Parizu.

POČEO JE “KINESKI FESTIVAL SVJETLA”

POČEO JE “KINESKI FESTIVAL SVJETLA”

Uz izložbu magične instalacije kineskih lampiona, 4. veljače počeo je „Kineski festival svjetla“ na Kelemegdanu kojim će se prvi put proslaviti Kineska nova godi

RASVJETA INSPIRIRAN PROŠLOŠĆU NEW YORKA

RASVJETA INSPIRIRAN PROŠLOŠĆU NEW YORKA

Bank Pendant je polukružni luster za interijere izrađen od opalnog ili dim ručno puhanog stakla i crnog aluminija.

X