OSVJETLJENJE

MORE SVJETLOSNIH TREŠNJINIH CVJETOVA

Zaronite u more svetlosnih trešnjinih cvetova

Japanski umjetnički studio teamLab sebe naziva kolektivom koji “istražuje novi odnos između ljudi i svijeta kroz umjetnost koja prevazilazi granice”.

Forest of Resonating Lamps – One Stroke, Cherry Blossoms je novo, proljetno, tematsko iskustvo u okviru Digital Art muzeja u Tokiju.

Gledatelji su pozvani da lutaju kroz sobu punu lampi od Murano stakla, koje reagiraju na njihovo kretanje emitirajući svjetlost koja tada odzvanja sa susjednim svjetiljkama.

Kolektiv ima sličnu instalaciju u hladnim plavim tonovima sa stalnom postavom u Odaibi u Tokiju. U ovoj iteraciji, tople nijanse ružičasto-crvene svjetlosti inspirirane cvjetovima trešnje ispunile su sobu sa ogledalom.

Ispunjena dubokim značenjem u japanskoj kulturi, prikladno je da se cvjetovi trešnje koriste tokom proljectne sezone. Efemerna priroda treperavih svjetala odražava simboliku ovih delikatnih cvjetova.

U osmišljavanju nevjerojatne instalacije, teamLab je inspirran japanskom tradicijom Kasane no Irome, što u prijevodu znači "slojevi boje", termin koji definirao šeme boja koje su nastale delikatnim nanošenjem svile u vreme Hejan perioda u Japanu.

"Komplicirane boje su rezultat kombinacije boja prednje i zadnje boje (tada je svila bila toliko tanka da je košuljica bila transparentna, stvarajući više nijansiranih boja), preklapajuće gradacije boja, složene boje tkanja i kombinacije osnove i potke, stoji u saopćenju teamLab.

U ovom nadrealnom svijetu, lampe izgledaju razbacane, ali u stvarnosti imaju jednu liniju. Njihov ujednačen, raspoređen aranžman pruža vizualno stimulativno, ali umirujuće čulno iskustvo.

I dok gledatelji uživaju u instalaciji, mogu da čuju zvučni pejzaž koji je stvorio Hideaki Takahaši. Kao što sakura - cvjetovi trešnje - traju samo nekoliko nedelja, tako će i ovo izdanje Forest of Resonating Lamps, biti prikazano u Muzeju digitalne umjetnosti tokom ožujka i travnja.

N.V.T.

Izvor My Modern Met

 
Pročitaj sljedeći tekst: MIRAN SAN UZ CASPER GLOW LAMPU
 
RASVJETA NALIK NA VISEĆA ZVONA

RASVJETA NALIK NA VISEĆA ZVONA

Njujorški dizajnerski studio Rux proširio je svoju modularnu seriju Stickbulb lustera sa novim izdanjem...

POEZIJA JEDNE LAMPE - BELLE DE JOUR

POEZIJA JEDNE LAMPE - BELLE DE JOUR

Svojom poetskom prisutnošću i snažnim scenografskim utjecajem, nova lampa Belle de Jour s potpisom Foscarini brenda podsjeća na veliki,...

LAMPA OD MURANO STAKLA

LAMPA OD MURANO STAKLA

Napravljena u suradnji sa dizajnerom Terensom Kotonom, za Wave Murano Glass, RAY je inovativna lampa izrađena od plemenitog Murano stakla...

GENIJALNA KOLEKCIJA RASVJETE

GENIJALNA KOLEKCIJA RASVJETE

Dizajner rasvjete Stefan Diez inspiriran je jednostavnom gurtnom koja drži prtljagu na krovnom nosaču automobila ili nosaču bicikla kako bi stvorio...

DIZAJN LETEĆE DRON LAMPE

DIZAJN LETEĆE DRON LAMPE

Japanski dizajner, Kazuhiro Jamanaka, predstavlja svoj najnoviji projekt - leteću dron lampu.

GLASNA LAMPA

GLASNA LAMPA

Već smo pisali o suradnji švedskog giganta IKEA sa Sonos brendom na kreaciji Symfonisk hibridnog zvučnika koji ima funkciju kao kućna polica za knjige.

PERFEKTNA LAMPA LAPILLA

PERFEKTNA LAMPA LAPILLA

Lapilla je lampa dizajnirana kao dio Magnetika sistema jer je kao magnet možete nalijepiti na bilo koju metalnu površinu.

SISTEM RASVJETE KOJI IMA BESKONAČNE INTERPRETACIJE

SISTEM RASVJETE KOJI IMA BESKONAČNE INTERPRETACIJE

Šta vam pada na pamet kada prvi put pogledate sistem rasvjete LUNA?

X