MOJ VRT

UZGOJITE BOŽIĆNU ZVIJEZDU

UZGOJITE BOŽIĆNU ZVIJEZDU
UZGOJITE BOŽIĆNU ZVIJEZDU
UZGOJITE BOŽIĆNU ZVIJEZDU
UZGOJITE BOŽIĆNU ZVIJEZDU
UZGOJITE BOŽIĆNU ZVIJEZDU
UZGOJITE BOŽIĆNU ZVIJEZDU
UZGOJITE BOŽIĆNU ZVIJEZDU

Poinsetija, obično nazvana Božićna zvijezda je cvijet koji se već odavno pojavio na prazničnim stolovima.

Prelijepa crvena boja lišća savršeno se slaže sa božićnim ukrasima. Kako uzgajati Poinsetiju tako da cvjeta što duže?

Poinsetija dolazi iz Meksika i regiona Centralne Amerike. U prirodnim uslovima naraste do 3m visine. Najveći ukras Božične zvijezde su crveni listovi. Postoje različite varijacije boja poinsetija, od krem, ružičaste, žute do najpopularnije - crvene.

Poinsetiji je potrebna temperatura u rasponu od 18 do 21 stupnjeva za pravilan razvoj. Zapamtite da temperatura nikada ne smije pasti ispod 12 stupnjeva, jer će izgubiti lišće. Zbog toga bi trebalo izbjegavati kupovinu boljke na bazarima, gdje je temperatura, naročito zimi, znatno niža - takvo cvijeće kod kuće neće dugo trajati. Također obratite pažnju na zaštitu cvjeta tokom transporta - čak i kratkotrajno hlađenje može mu naštetiti.

Listovi Poinsetije su vrlo delikatni, pa pripazite da ih ne oštetite. Kad je poinsetija kod kuće, najbolje je da je postavite na svjetlo mjesto sa dobrom sunčevom svjetlošću i vlagom. Zapamtite temperaturu, ne smije biti veća od 21-22 stupnjeva, u suprotnom će lišće postati žuto i opadati.

Zalijevanje je još jedna važna stvar - Božićna zvijezda voli vlažno tlo, tako da ne možemo dozvoliti da se ona previše osuši. Najbolje je sipati vodu u postolje, biljka će "uzeti" onoliko vode koliko joj treba.

Oprez! Poinsetija je otrovna biljka! Pazimo posebno na njen mliječni sok koji isteče iz tkiva nakon rezanja. Može štetiti odraslima, djeci i životinjama. Tako što ćemo se na ovaj način brinuti o Poinsetiji, ukrasit ćemo naš dom do proljeća.

Ako želimo da čuvamo grozdaste biljke za sljedeću zimu, poslije cvjetanja izdanke izrežite na nekoliko cm. Nakon nekog vremena pojavit će se novi zeleni listovi. Tokom intenzivnog rasta redovno ih zalijevamo. U ljeto je najbolje da se poinsetija postavi u blago zasjenjeni ugao balkona ili vrta i da se nastavi sa zalijevanjem kako bi se osiguralo vlažno tlo. Za to vrijeme lišće će stalno biti zeleno. Kada temperatura u jesen padne vani, biljku unosimo u kuću. Potrebno je manje od 10 sati dnevne svjetlosti da poinsetija ponovo pocrveni. Morate paziti, jer i umjetna svjetlost u sobi ili ulična svjetiljka može poremetiti ovaj ciklus. Ako smo strpljivi i uporni, zvijezda će biti crvena i dugo će krasiti naš dom.

M.L.

 foto:claudia.pl

 
 
MODULARNI KUĆNI VRT

MODULARNI KUĆNI VRT

Ako volite biljke i uživate u njihovom zelenilu, obožavat ćete i modularni sistem LeGrow.

BOEMSKI DIZAJN DVORIŠTA

BOEMSKI DIZAJN DVORIŠTA

Inspirirajući boemski način života karakterističan za pjesnike, pisce i umjetnike općenito iz naše prošlosti, donio nam je poznati Boho stil...

FONTANE DIY ZA VAŠE DVORIŠTE

FONTANE DIY ZA VAŠE DVORIŠTE

Oduvijek ste sanjali da imate fontanu u svom dvorištu, ali čini li se da vam je preskupa ili je jednostavno prevelika?

PROSTOR ZA DJEČJU IGRU

PROSTOR ZA DJEČJU IGRU

Ljeto nam se užurbanim korakom približava, a sa njim i želja onih najmlađih da se igraju vani.

ZELENILO U INTERIJERU

ZELENILO U INTERIJERU

Provesti dane u zatvorenom može biti zaista frustrirajuće zbog globalne pandemije, pogotovo kada je vani sve zeleno.

PROLJETNO VRTLARENJE

PROLJETNO VRTLARENJE

Ima nešto na proljeće što nas inspirira i navodi da krećemo u avanturu zvanu vrtlarstvo.

BALKONSKE URBANE OAZE

BALKONSKE URBANE OAZE

Urbane sredine donose pred pojedince vrlo često velike izazove.

BILJKE ZA KUHINJU

BILJKE ZA KUHINJU

Tražite način da uljepšate svoju kuhinju?

X