MOJ VRT

PROLJETNO VRTLARENJE

PROLJETNO VRTLARENJE
PROLJETNO VRTLARENJE
PROLJETNO VRTLARENJE
PROLJETNO VRTLARENJE
PROLJETNO VRTLARENJE
PROLJETNO VRTLARENJE
PROLJETNO VRTLARENJE

Ima nešto na proljeće što nas inspirira i navodi da krećemo u avanturu zvanu vrtlarstvo.

Čak i ako nismo skloni niti vješti u uzgoju biljaka u svom stanu, želja za preuređenjem dvorišta je poput nečeg iskonskog u nama što nam ne daje mira i ne dopušta da sjedimo prekriženih ruku. Kako pristupiti vrtlarstvu kada imate ograničena financijska sredstva? To ne bi trebao biti problem za vas. Dijelit ćemo s vama savjete za uspješno vrtlarenje, koji vas neće skupo koštati i koji će ozeleniti vaše okruženje.

Kupnja cvijeća za dvorište trebala bi se odraziti na primjerke koji cvjetaju. Ako imate izbor u obliku biljaka koje još nisu procvjetale i onima koje jesu, odaberite ovo drugo. Zašto, pitate se. Bilo bi logičnije odabrati one s preostalom energijom da procvjeta. Međutim, kad u rasadniku odaberete biljku koja je u bistrom cvatu, sigurno ćete se vratiti kući i nećete morati čekati da uživate u ljepoti svog vrta.

Savršena biljka za vaš cvjetni vrt je definitivno Bougainvillea. Teškim bojama teško je odoljeti njenim intenzivnim bojama, a fantastična stvar u tome je što im ne smeta mnogo izlaganja suncu. Osim nje, izbor Hesperaloe Parviflora imat će višestruke učinke. Njegov grmasti izgled i prelijepo cvijeće koje blago leprša na vjetru učinit će vaš vrt divnim.

Pored ovih cvjetnih ukrasa, za stvaranje bujnog zelenila upotrijebite vinovu lozu, bršljan ili drugo ljekovito bilje. Ako je jedan zid u vašem dvorištu prekriven tim puzanjem, koristite ga kao žarištu vrta. Neka bude pozadina za stvaranje vašeg remek-djela. Prednost loze je u tome što se širi nevjerojatnom brzinom, što znači da čak i kad sadite novu, postoji mogućnost da u svom vrtu imate bujno zelenilo do kraja ljeta.

Da bi vaš vrt izgledao lijepo, morate obratiti posebnu pozornost na praznine. Ako postoje mjesta na kojima nema biljaka, a to dominira kamenom, betonom ili jednostavno zemljom, ovdje bi se trebali ponašati najviše. Najbolji izbor za to su grmovi Santolina. Prekrasan miris aromatičnog mirisa ispunit će vaš vrt potrebnom dozom zelenila.

Posljednje, ali ne najmanje bitno, tu je i meksička pernata trava poznata kao Stipa. Prepoznatljiv je po nježnim cvjetovima i gracioznim lišćem koji se skladno zavijaju na najmanji povjetarac. Zahvalna za održavanje i vrlo otporna biljka.

Ž.J.

Izvor: Decoist

 
Pročitaj sljedeći tekst: BALKONSKE URBANE OAZE
 
BOEMSKI DIZAJN DVORIŠTA

BOEMSKI DIZAJN DVORIŠTA

Inspirirajući boemski način života karakterističan za pjesnike, pisce i umjetnike općenito iz naše prošlosti, donio nam je poznati Boho stil...

FONTANE DIY ZA VAŠE DVORIŠTE

FONTANE DIY ZA VAŠE DVORIŠTE

Oduvijek ste sanjali da imate fontanu u svom dvorištu, ali čini li se da vam je preskupa ili je jednostavno prevelika?

PROSTOR ZA DJEČJU IGRU

PROSTOR ZA DJEČJU IGRU

Ljeto nam se užurbanim korakom približava, a sa njim i želja onih najmlađih da se igraju vani.

ZELENILO U INTERIJERU

ZELENILO U INTERIJERU

Provesti dane u zatvorenom može biti zaista frustrirajuće zbog globalne pandemije, pogotovo kada je vani sve zeleno.

BALKONSKE URBANE OAZE

BALKONSKE URBANE OAZE

Urbane sredine donose pred pojedince vrlo često velike izazove.

BILJKE ZA KUHINJU

BILJKE ZA KUHINJU

Tražite način da uljepšate svoju kuhinju?

TERASE NA KROVU

TERASE NA KROVU

Ako imate stan u centru grada, sa krovnom terasom, zaista imate nešto spektakularno!

BAR NA OTVORENOM

BAR NA OTVORENOM

Potreban vam je stol sa rashladnom komorom koji možete koristiti u svom vrtu ili na terasi?

X