MOJ VRT

OVE BILJKE USPJEŠNO PREŽIVLJAVAJU ZIMU

Svako vrijeme nosi određene trendove, pa čak i u uzgajanju biljaka, ali cvijeće je prije potreba nego prolazni trend.

Brojna istraživanja dokazala su neophodnost posjedovanja biljaka u interijeru i eksterijeru. S dolaskom zime sobnim i vanjskim biljkama mora se pružiti dodatna njega.

S obzirom na činjenicu da je većina kućnih biljaka iz tropskih krajeva, takve biljke vole vlažan zrak i visoku temperaturu, a tokom dana biljkama treba više svjetlosti, pa je neophodno da budu blizu prozora, a uveče ih sklonite kako se kada noću padne temperatura ne bi smrzle.

Ako želite da u svoj dom i dvorište tokom zimskih dana unesete ljetne boje, odaberite vrste s cvjetovima omiljenih boja i pravilno ih pripremite za sadnju.

Evo koje biljke uspješno preživljavaju zimu.

Ehinacea

Ehinacea

Ehinacea, rudbekija, ili lat. Echinacea purpurea, jeste biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Osnovno obilježje ove biljke su krupne glavičaste cvasti i sjeme koje ima sitne zupce pa podsjeća na ježa.

Porijeklom je iz Sjeverne Amerike i ima veći broj vrsta od kojih je 9 endemičnih za to područje od kojih se plantažiraju samo dvije vrste. Vrste kao što su E. purpurea, E. palida i E. angistifolia su najviše u upotrebi pri čemu su najbolje ljekovite rezultate pokazale prve dvije navedene vrste, ali se najviše koristi treća vrsta jer se i najuspješnije plantažira. U Srbiji je plantažni uzgoj ehinacee u početnim fazama.

Iako ne zadržava svoju predivnu ljubičastu boju na niskim temperaturama, ona će se vratiti u proljeće, jaka kao i uvijek, ako se pravilno brinete o njoj o van sezone. Treba biti zasađena tamo gdje može dobiti puno sunca. Nakon što ova cvecea uđe u stanje mirovanja, obrežite mrtve stabljike i stabilizirajte ih sa 1-2 inča pokrivača za zaštitu biljke.

Đurđevak

Ima zvonaste bijele mirisne cvjetove, viseće i raspoređene u grozdovima. Svaki cvijet sastoji se iz šest listova perijanta. Cvjeta u svibnju. Tamnozeleni kopljasti listovi, obično po dva-tri, obavijaju cvjetnu dršku cijele sezone, sve do jeseni. Ova biljka je izuzetno dobar pokrivač tla i može se koristiti za sadnju na sjenovitim mjestima i na umjereno plodnim zemljištima. Pogodna je za ograde, kamenjare. Đurđevak se brzo širi i pokriva tlo zahvaljujući rizomu, kojim se razmnožava.

Uprkos njegovom delikatnom izgledu, đurđevak je otporna biljka. Može tolerirati hladnoću, što je čini idealnim kandidatom za mjesto koje dobiva samo djelomično sunce. Pored toga, njegova otrovna priroda čini biljku otpornom.

Bodljiva smrča

Bodljiva smrča (Picea pungens) je četinar iz Sjeverne Amerike koja je dobila naziv bodljiva zbog zašiljenih četina. Epitet vrste pungens znači oštro zašiljen, a odnosi se na četine. Bodljiva smrča je drvo države Kolorado, pa se u SAD naziva i plava smrča Kolorada, ili samo plava, ili bijela smrča. Bodljivu smrču je otkrio na 1862. godine Charles Christopher Parry, britansko-američki botaničar i planinar i dao joj ime plava smrča. Izgleda fantastično tokom praznika u dvorištu, pa je možete i ukrasiti.

Wintergreen Boxwood

Boxwood  je dekorativni grm koji je lako rezati, često se koristi za stvaranje živih ograda. Boxwood izgleda divno pod snježnim pokrivačem i možete od njega kreirati jedinstvene "žive skulpture",  geometrijske oblike, a također možete napraviti figure različitih likova i životinja. Njegovi plitki korijeni zahtjevaju značajno malčiranje za zimsku zaštitu.

Macina trava

Kombinacija zapanjujuće ljubičaste boje i njene mirisne prirode čini je odličnom, izdržljivom alternativom lavandi. Štoviše, ovaj cvijet je posebno otporan. Osim što je otporan na životinje, tolerira parcijalno sunce, sušu, pa čak i loše uvjete zemljišta.

N.V.T.

Izvor Ambi

 
Pročitaj sljedeći tekst: KAMIN KOMODO SAVRŠENE ESTETIKE
 
MALI VRT U ZATVORENOM PROSTORU OD PLASTIČNIH FLAŠA

MALI VRT U ZATVORENOM PROSTORU OD PLASTIČNIH FLAŠA

Plastični otpad visoko je na popisu najvećih zagađivača prirode.

VRT ZA INTERIJER U KOJEM JE MOGUĆE UZGAJATI I DO 90 VRSTA BILJAKA

VRT ZA INTERIJER U KOJEM JE MOGUĆE UZGAJATI I DO 90 VRSTA BILJAKA

Kada zamišljate vrtove budućnosti, vjerojatno imate u glavi slike beskonačnih redaka voća i povrća.

ROŠTILJ ZA MODERNE GURMANE

ROŠTILJ ZA MODERNE GURMANE

Ono što najviše radimo posljednjih dana je svakako boravak na otvorenom.

KRASAN BOTANIČKI IZAZOV U MALOM VRTU

KRASAN BOTANIČKI IZAZOV U MALOM VRTU

Kada se spoje ljubav prema prirodi i fotografiji, dobije se nešto jedinstveno.

LJETNA OAZA U VRTU

LJETNA OAZA U VRTU

Ljeto je svuda oko nas, u svakoj našoj pori i svakom trenutku.

TEGLE ZA MODERAN I ATRAKTIVAN VRT

TEGLE ZA MODERAN I ATRAKTIVAN VRT

Dekorativni elementi u velikoj mjeri mijenjaju izgled prostora.

RJEŠENJA ZA DIZAJN MALIH VRTOVA

RJEŠENJA ZA DIZAJN MALIH VRTOVA

Prisustvo malih vrtova je česta pojava u većim naseljenim mjestima.

OSVJEŽITE DVORIŠTE TIJEKOM LJETA

OSVJEŽITE DVORIŠTE TIJEKOM LJETA

Obnova dvorišta je uvijek dobra ideja na samom početku ljeta.

X