MOJ VRT

OTKRIVAMO SVE ŠTO MORATE ZNATI O BOŽIĆNOM KAKTUSU

Božićni kaktus - otkrivamo sve što morate znati o ovoj biljci

Pored Božićne zvijezde, postoji još jedna vrsta blagdanskog cvijeća koju bi trebalo uzgajatiu svom domu…

Praznici unose sasvim novu energiju u naše domove, htjeli mi to ili ne. Bilo da se radi o muzici koja je inspirirana praznicima, kućnoj dekoraciji ili generalno raspoloženju, ova sezona se uvijek manifestira na ovaj ili onaj način. Kada govorimo o biljkama koje bi trebale krasiti naše domove u ovom dijelu godine, trebalo bi da znate da pored jelke postoji i Božićni kaktus koji bi trebo bit nezaobilazni dio naše dekoracije.

Ova biljka dobila je ime zbog perioda u kom počinje da cvjeta, što se dešava upravo tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Cvjetovi ovog kaktusa mogu poprimiti različite boje, koje se obično kreću u spektru od crvene, ljubičaste, roze, bijele i žute boje. Međutim, za razliku od drugih biljaka koje su najsnažnije tokom svog perioda cvjetanja, Božićni kaktus je tada najosjetljiviji što mnogi njegovi vlasnici ne znaju, pa upravo tada izgube bitku.

U želji da vam pomognemo da vam ova biljka potraje što duže, spremili smo jednostavne savjete i smjernice kojih bi trebalo da se pridržavate.

Zalijevanje ovog kaktusa mora biti umjereno, kako bi on uspio procvjetati i u potpunosti razviti sve cvjetove. Kao što se to radi sa drugim biljkama ove vrste, možete ga zaljevati u maloj količini jednom tjedno ili prskati vodom.

S obzirom na to da ova biljka ne voli jako sunce, pokušajte da mu nađete mjesto na istočnoj strani vašeg doma, gdje će upijati nježne jutarnje zrake.

Premještanje ove biljke i promjena temperature u sobi u kojoj se nalazi se ne preporučuje, jer se početkom cvjetanja, on ulazi u sezonu mirovanja. Soba u kojoj se vaš kaktus nalazi bi trebala bit umjereno topla, sa temperaturom od oko 20 stupnjeva.

Tokom perioda cvjetanja, ne smijete presađivati svoj kaktus upravo zbog njegove osjetljivosti. Savjetujemo vam da za to sačekate malo kasnije vrijeme. Generalno ga je potrebno presađivati na svake dvije do tri godine zbog širenja korijena, a tada također možete uzeti pelcere kako biste dobili nove biljke.

N.Đ.

Izvor Almanac

 
 
NAJTOPLIJA GANDIABLASCO KOLEKCIJA

NAJTOPLIJA GANDIABLASCO KOLEKCIJA

DNA, kolekcija namještaja za eksterijere koju je dizajnirao Hoze A. Gandia-Blasko Kanales, je kolekcija koja najbolje oslikava suštinu GANDIABLASCO brenda.

STOL MONA JE PRILAGODLJIV SVAKOM PROSTORU

STOL MONA JE PRILAGODLJIV SVAKOM PROSTORU

Mona stol je idealan za bilo koju poslovnu zonu ili za kreiranje ambijenta bara ili čak kao stočić za kavu ili pomoćni stol...

UŽIVAJTE U DVORIŠTU

UŽIVAJTE U DVORIŠTU

SOLANAS je kolekcija garnitura za dvorišta i vrtova koju je dizajnirao Daniel Germani u suradnji sa GANDIABLASCO i Dekton® kompanije Cosentino.

VAŽNO JE POSJEDOVATI CVIJEĆE U KUĆI

VAŽNO JE POSJEDOVATI CVIJEĆE U KUĆI

Cvijeće je dobro za vaš dom i vaš um. U sivim danima duge zime, šareni buket cvijeća može biti sve što vam je potrebno da poboljšate raspoloženje u vašem domu.

MODERNA I STILSKA KOLEKCIJA NAMJEŠTAJA ZA EKSTERIJERE

MODERNA I STILSKA KOLEKCIJA NAMJEŠTAJA ZA EKSTERIJERE

Stilski i moderni komadi namještaja za eksterijere ne predstavljaju našu želju samo tokom toplijeg dijela godine...

SERIJA OTVORENIH PAVILJONA ZA VRTOVE

SERIJA OTVORENIH PAVILJONA ZA VRTOVE

Ako ste u potrazi za nečim značajnijim i trajnijim od cerade ili šatora za vaše dvorište ili vrt, Kettal je stvorio novu H seriju arhitektonskih paviljona...

OVE BILJKE USPJEŠNO PREŽIVLJAVAJU ZIMU

OVE BILJKE USPJEŠNO PREŽIVLJAVAJU ZIMU

Svako vrijeme nosi određene trendove, pa čak i u uzgajanju biljaka, ali cvijeće je prije potreba nego prolazni trend.

KAMIN KOMODO SAVRŠENE ESTETIKE

KAMIN KOMODO SAVRŠENE ESTETIKE

Komodo kamin za eksterijer, savršen je za grijanje otvorenih prostora sa stilom, čak i tokom zime…

X