MOJ VRT

OTKRIVAMO SVE ŠTO MORATE ZNATI O BOŽIĆNOM KAKTUSU

Božićni kaktus - otkrivamo sve što morate znati o ovoj biljci

Pored Božićne zvijezde, postoji još jedna vrsta blagdanskog cvijeća koju bi trebalo uzgajatiu svom domu…

Praznici unose sasvim novu energiju u naše domove, htjeli mi to ili ne. Bilo da se radi o muzici koja je inspirirana praznicima, kućnoj dekoraciji ili generalno raspoloženju, ova sezona se uvijek manifestira na ovaj ili onaj način. Kada govorimo o biljkama koje bi trebale krasiti naše domove u ovom dijelu godine, trebalo bi da znate da pored jelke postoji i Božićni kaktus koji bi trebo bit nezaobilazni dio naše dekoracije.

Ova biljka dobila je ime zbog perioda u kom počinje da cvjeta, što se dešava upravo tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Cvjetovi ovog kaktusa mogu poprimiti različite boje, koje se obično kreću u spektru od crvene, ljubičaste, roze, bijele i žute boje. Međutim, za razliku od drugih biljaka koje su najsnažnije tokom svog perioda cvjetanja, Božićni kaktus je tada najosjetljiviji što mnogi njegovi vlasnici ne znaju, pa upravo tada izgube bitku.

U želji da vam pomognemo da vam ova biljka potraje što duže, spremili smo jednostavne savjete i smjernice kojih bi trebalo da se pridržavate.

Zalijevanje ovog kaktusa mora biti umjereno, kako bi on uspio procvjetati i u potpunosti razviti sve cvjetove. Kao što se to radi sa drugim biljkama ove vrste, možete ga zaljevati u maloj količini jednom tjedno ili prskati vodom.

S obzirom na to da ova biljka ne voli jako sunce, pokušajte da mu nađete mjesto na istočnoj strani vašeg doma, gdje će upijati nježne jutarnje zrake.

Premještanje ove biljke i promjena temperature u sobi u kojoj se nalazi se ne preporučuje, jer se početkom cvjetanja, on ulazi u sezonu mirovanja. Soba u kojoj se vaš kaktus nalazi bi trebala bit umjereno topla, sa temperaturom od oko 20 stupnjeva.

Tokom perioda cvjetanja, ne smijete presađivati svoj kaktus upravo zbog njegove osjetljivosti. Savjetujemo vam da za to sačekate malo kasnije vrijeme. Generalno ga je potrebno presađivati na svake dvije do tri godine zbog širenja korijena, a tada također možete uzeti pelcere kako biste dobili nove biljke.

N.Đ.

Izvor Almanac

 
 
NEKA VAM BUKETI TRAJU DUŽE

NEKA VAM BUKETI TRAJU DUŽE

Za vaš rođendan, za vašu godišnjicu, za rođenje vašeg djeteta ... Ko još nije dobio prelijepi buket cvijeća i poželi da mu zauvijek traje!

UZGOJITE ORIGANO

UZGOJITE ORIGANO

Origano je višegodišnja biljka sa ljubičastim ili bijelim cvjetovima i vrhunski je začinski dodatak u mediteranskoj ishrani.

MALI ZAČINSKI VRT

MALI ZAČINSKI VRT

Ukoliko živite u gradu sigurno ne raspolažete nekim velikim prostorom gdje biste mogli imati svoj začinski vrt...

MIRIS JORGOVANA U VAŠEM DOMU ILI DVORIŠTU

MIRIS JORGOVANA U VAŠEM DOMU ILI DVORIŠTU

Jorgovani su zasigurno najromantičnije proljetno cvijeće i iz tog razloga mjesto im je u svačijem vrtu ili domu.

KAO DA IMATE VRT U MALOM PROSTORU

KAO DA IMATE VRT U MALOM PROSTORU

Maštate li o tome da i vi imate lak pristup svježem voću i povrću, ali nemate vrt?

EGZOTIKA U DVORIŠTU

EGZOTIKA U DVORIŠTU

Najnovija kolekcija namještaja vodećeg brenda Talenti namijenjena eksterijerima bez sumnje najavljuje ljeto.

LJUBIČASTI TUNELI GLICINIJE

LJUBIČASTI TUNELI GLICINIJE

Japan je poznat po svojim prelijepim stablima trešnjinog cvijeta, ali to nije sve kada su ljepote ove zemlje u pitanju.

UMJETNOST, DIZAJN I INOVACIJA

UMJETNOST, DIZAJN I INOVACIJA

Strast prema dizajnu, umjetnosti i inovacijama rađa nove suradnje…

X