MOJ VRT

OTKRIVAMO SVE ŠTO MORATE ZNATI O BOŽIĆNOM KAKTUSU

Božićni kaktus - otkrivamo sve što morate znati o ovoj biljci

Pored Božićne zvijezde, postoji još jedna vrsta blagdanskog cvijeća koju bi trebalo uzgajatiu svom domu…

Praznici unose sasvim novu energiju u naše domove, htjeli mi to ili ne. Bilo da se radi o muzici koja je inspirirana praznicima, kućnoj dekoraciji ili generalno raspoloženju, ova sezona se uvijek manifestira na ovaj ili onaj način. Kada govorimo o biljkama koje bi trebale krasiti naše domove u ovom dijelu godine, trebalo bi da znate da pored jelke postoji i Božićni kaktus koji bi trebo bit nezaobilazni dio naše dekoracije.

Ova biljka dobila je ime zbog perioda u kom počinje da cvjeta, što se dešava upravo tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Cvjetovi ovog kaktusa mogu poprimiti različite boje, koje se obično kreću u spektru od crvene, ljubičaste, roze, bijele i žute boje. Međutim, za razliku od drugih biljaka koje su najsnažnije tokom svog perioda cvjetanja, Božićni kaktus je tada najosjetljiviji što mnogi njegovi vlasnici ne znaju, pa upravo tada izgube bitku.

U želji da vam pomognemo da vam ova biljka potraje što duže, spremili smo jednostavne savjete i smjernice kojih bi trebalo da se pridržavate.

Zalijevanje ovog kaktusa mora biti umjereno, kako bi on uspio procvjetati i u potpunosti razviti sve cvjetove. Kao što se to radi sa drugim biljkama ove vrste, možete ga zaljevati u maloj količini jednom tjedno ili prskati vodom.

S obzirom na to da ova biljka ne voli jako sunce, pokušajte da mu nađete mjesto na istočnoj strani vašeg doma, gdje će upijati nježne jutarnje zrake.

Premještanje ove biljke i promjena temperature u sobi u kojoj se nalazi se ne preporučuje, jer se početkom cvjetanja, on ulazi u sezonu mirovanja. Soba u kojoj se vaš kaktus nalazi bi trebala bit umjereno topla, sa temperaturom od oko 20 stupnjeva.

Tokom perioda cvjetanja, ne smijete presađivati svoj kaktus upravo zbog njegove osjetljivosti. Savjetujemo vam da za to sačekate malo kasnije vrijeme. Generalno ga je potrebno presađivati na svake dvije do tri godine zbog širenja korijena, a tada također možete uzeti pelcere kako biste dobili nove biljke.

N.Đ.

Izvor Almanac

 
 
SERIJA OTVORENIH PAVILJONA ZA VRTOVE

SERIJA OTVORENIH PAVILJONA ZA VRTOVE

Ako ste u potrazi za nečim značajnijim i trajnijim od cerade ili šatora za vaše dvorište ili vrt, Kettal je stvorio novu H seriju arhitektonskih paviljona...

OVE BILJKE USPJEŠNO PREŽIVLJAVAJU ZIMU

OVE BILJKE USPJEŠNO PREŽIVLJAVAJU ZIMU

Svako vrijeme nosi određene trendove, pa čak i u uzgajanju biljaka, ali cvijeće je prije potreba nego prolazni trend.

KAMIN KOMODO SAVRŠENE ESTETIKE

KAMIN KOMODO SAVRŠENE ESTETIKE

Komodo kamin za eksterijer, savršen je za grijanje otvorenih prostora sa stilom, čak i tokom zime…

INTRIGANTNE SAKSIJE NJEMAČKOG STUDIJA - NEBL

INTRIGANTNE SAKSIJE NJEMAČKOG STUDIJA - NEBL

Činjenica da tehnologija napreduje brzinom kojom napreduje, nekima je izuzetno pozitivna stvar, dok drugi to vide kao potencijalnu nevolju...

LJULJAČKE ZA EKSTERIJERE I OSOBNI SPOKOJ

LJULJAČKE ZA EKSTERIJERE I OSOBNI SPOKOJ

Komad namještaja za eksterijere koji vam predstavljamo, dolazi kao idealno gnijezdo za teraste i trijemove, dušu i tijelo...

DNA TEAK KOLEKCIJA ZA EKSTERIJERE

DNA TEAK KOLEKCIJA ZA EKSTERIJERE

Na tržištu postoji obilje varijacija po pitanju izbora suvremenog namještaja kreiranog od prirodnih materijala...

ODRŽAVANJE TRAVNJAKA I AERACIJA TLA

ODRŽAVANJE TRAVNJAKA I AERACIJA TLA

Svakome od nas je potreban predah, uključujući i vrtove...

TERASE S DODIROM MAGIJE

TERASE S DODIROM MAGIJE

Ideja o uživanju na otvorenom i u pejzažu koji se pruža sa naših terasa, može biti produžena još neko vrijeme ovim toplijim danima...

X