MOJ VRT

ODRŽAVANJE TRAVNJAKA I AERACIJA TLA

Svakome od nas je potreban predah, uključujući i vrtove...

Nakon cjelokupnog leta i konstantne upotrebe, naša dvorišta mogu postati prilično istrošena, ali mi svakako ne želimo da ih ugrozimo. Vi volite svoje bujne, zelene produžetke interijera i poznato vam je da oni u svakom obliku pružaju širok opseg prednosti vašem domu. S toga, bitno je znati šta im možete pružiti kako biste pomogli da dišu i izgledaju na najbolji mogući način. Aeracija zemljišta predstavlja idealno rješenje.

 

 

Aeracija predstavlja proces brige o travnjacima i odvaja male komade zelenila ostavljajući ih položene na površini. Tokom vremena ovi "čepovi" ponovo izbijaju do dna i filtriraju zrak u zemljištu. Aeracija tla i korijena predstavlja važan dio održavanja travnjaka, a jesen je najbolje vrijeme za upotrebu ovog sistema.

Aeracija otvara vaše zemljište

Vašem tlu je potreban prostor za protok zraka, gnojiva i vode, između ostalog. Tokom vremena, vaše zemljište postaje sve kompaktnije. Između šetnji po travnjaku, dječije igre, njuškanja psa i jednostavnog utjecaja gravitacije, ne predstavlja nikakvo iznenađenje što se čestice tla sve gušće sabijaju zajedno, kako sezona odmiče. Kada izvlačite segmente iz vašeg kompaktnog zemljišta, vi ponovo unosite život u njega - doslovno. Gustoća tla se smanjuje i sve dobiva novi prostor za cirkulaciju materije. Iznenada, korijenje koje nije moglo disati, sada je u mogućnosti da dobije sve što mu je potrebno.

Aeracija kreira puteve za hranjive materije

Ovakvi džepovi ne služe samo kako bi se zemljište otvorilo, oni kreiraju puteve. Kada primjenite nutrijente svom zemljištu nakon aeracije tla, oni prolaze značajno dublje nego kada to ne radite. Ukoliko vaše zemljište djeluje kao da mu je potrebno dodatno prehranjivanje, aeracija praćena aplikacijom hranjivih materija može ga potpuno transformirati. Slično održavanju kože. Kada radite piling svoje kože prije primjene krema ili seruma, oni prodiru značajno dublje. Travnjak posjeduje slične karakteristike. Kod tla je bitno da se gusti, kompresovani gornji sloj otkloni, kako bi sve ono što se primjenjuje zapravo napravilo bilo kakvu razliku.

Sprečavanje nagomilavanja otpada

Da li ste ikada razmišljali o tome šta se dešava sa svom travom svaki put kada je kosite? Vaš travnjak svakako zna. Mrtve materije biljaka vremenom se nagomilavaju, ograničavajući pristup suncu, vodi i zraku živim jedinkama. Ostavljene netaknuti, sitni segmenti trave polako guše vaš travnjak. Svaki put kada radite aeraciju, vi izvlačite nešto komada i kreirate otvaranja koja predstavljaju filtere zemljišta, iz kojih vaša trava može pravilno procesuirati hranjive materije. Pored toga, otklanjanje ovog sloja mrtve trave pomaže travnjaku da postane mekši i zeleniji.

Šta je potrebno znati o aeraciji tla

Bitno je da ostavite otvorene džepove na vašem travnjaku nakon aeracije tla. Znamo da slika definitivno neće goditi oku, ali ovo je značajan dio procesa. Tokom vremena, kako budete kosili i zalijevali, ovi otvori će ponovo postati dio vašeg tla, ispunjeni novom travom i prepuni potencijala. Pravo vrijeme za aeraciju tla zavisi od vrste treve koju posjedujete, ali se većina profesionalaca slaže da je jesen idealno godišnje doba, a ujedno će pripremiti vaš travnjak u idelanom izdanju za sljedeću proljetnu sezonu.

N.Đ.

Izvor: Freshome

 
Pročitaj sljedeći tekst: TERASE S DODIROM MAGIJE
 
NAJTOPLIJA GANDIABLASCO KOLEKCIJA

NAJTOPLIJA GANDIABLASCO KOLEKCIJA

DNA, kolekcija namještaja za eksterijere koju je dizajnirao Hoze A. Gandia-Blasko Kanales, je kolekcija koja najbolje oslikava suštinu GANDIABLASCO brenda.

STOL MONA JE PRILAGODLJIV SVAKOM PROSTORU

STOL MONA JE PRILAGODLJIV SVAKOM PROSTORU

Mona stol je idealan za bilo koju poslovnu zonu ili za kreiranje ambijenta bara ili čak kao stočić za kavu ili pomoćni stol...

UŽIVAJTE U DVORIŠTU

UŽIVAJTE U DVORIŠTU

SOLANAS je kolekcija garnitura za dvorišta i vrtova koju je dizajnirao Daniel Germani u suradnji sa GANDIABLASCO i Dekton® kompanije Cosentino.

VAŽNO JE POSJEDOVATI CVIJEĆE U KUĆI

VAŽNO JE POSJEDOVATI CVIJEĆE U KUĆI

Cvijeće je dobro za vaš dom i vaš um. U sivim danima duge zime, šareni buket cvijeća može biti sve što vam je potrebno da poboljšate raspoloženje u vašem domu.

MODERNA I STILSKA KOLEKCIJA NAMJEŠTAJA ZA EKSTERIJERE

MODERNA I STILSKA KOLEKCIJA NAMJEŠTAJA ZA EKSTERIJERE

Stilski i moderni komadi namještaja za eksterijere ne predstavljaju našu želju samo tokom toplijeg dijela godine...

SERIJA OTVORENIH PAVILJONA ZA VRTOVE

SERIJA OTVORENIH PAVILJONA ZA VRTOVE

Ako ste u potrazi za nečim značajnijim i trajnijim od cerade ili šatora za vaše dvorište ili vrt, Kettal je stvorio novu H seriju arhitektonskih paviljona...

OVE BILJKE USPJEŠNO PREŽIVLJAVAJU ZIMU

OVE BILJKE USPJEŠNO PREŽIVLJAVAJU ZIMU

Svako vrijeme nosi određene trendove, pa čak i u uzgajanju biljaka, ali cvijeće je prije potreba nego prolazni trend.

KAMIN KOMODO SAVRŠENE ESTETIKE

KAMIN KOMODO SAVRŠENE ESTETIKE

Komodo kamin za eksterijer, savršen je za grijanje otvorenih prostora sa stilom, čak i tokom zime…

X