MOJ VRT

ISKORISTITE DRVO ZA STAZU U DVORIŠTU

ISKORISTITE DRVO ZA STAZU U DVORIŠTU
ISKORISTITE DRVO ZA STAZU U DVORIŠTU
ISKORISTITE DRVO ZA STAZU U DVORIŠTU
ISKORISTITE DRVO ZA STAZU U DVORIŠTU
ISKORISTITE DRVO ZA STAZU U DVORIŠTU
ISKORISTITE DRVO ZA STAZU U DVORIŠTU
ISKORISTITE DRVO ZA STAZU U DVORIŠTU

Nemojte žuriti ukloniti drvo iz vašeg dvorišta ili s placa ako ga je srušio vjetar ili je staro i osušilo se. Iskoristite ga!

Zahvaljujući prirodi imate prvoklasni materijal i sjajnu mogućnost stvoriti mnogo interesantnih stvari, koje vam između ostalog mogu i realno koristiti u svakodnevnom životu. Sjajni primjer dobrog iskorištenja starog drveta je staza od oblica isječenog drveta u vašem dvorištu ili na placu.

U današnje vrijeme nikoga nećete iznenaditi dvorišnom stazom koja je prekrivena kamenom ili keramičkim pločicama. Također, već viđene mnogo puta su dvorišne asfaltirane staze ili staze zalivene betonom. Mnogo originalnije će izgledati staza u vašem dvorištu ako iskoristite, na prvi pogled ne mnogo zanimljivi materijal, kao što su manji panjić ili oblice starog, suhog drveta ili dijelovi daske isječeni prema vašoj zamisli i dimenzijama. Ionako su u stara vremena, kada beton nije postojao, dvorišta privatnih kuća, trotoari i mali mostovi bili izrađeni od nevelikih drvenih dasaka i oblica.

Materijali i instrumenti koji su neophodni da bi se napravila dvorišna staza od drveta su: deblo starog i suhog drveta, kolut plastične folije, crvena glina, otopina betona, laneno ulje, pijesak, moćna električna pila, četka za moleraj.

Pomoću električne pile narežite deblo drveta na pravilne prstenove debljine oko 5 cm. Laneno ulje treba zagrijati, ne pretjerano, nikako ne bi trebalo proključati. Sljedeći korak - zagrijano laneno ulje treba ravnomjerno nanijeti na drvene prstenove prethodno isječene, koristeći četkom. Premazane dijelove drveta treba ostaviti kako bi se dobro osušili, najbolje prirodnim putem (ostaviti ih na vani izvjesno vrijeme).

Zatim, treba odrediti veličinu i dimenzije dvorišne staze. Na označenoj željenoj površini gdje će biti vaša staza, iskopajte sloj zemlje, oko 8-10 cm dubine i tu površinu prekrijte pažljivo glinom ili plastičnom folijom. Nije važno koji materijal ćete iskoristiti - oba će poslužiti svrsi a to je osigurati da drveni prsteni ne dodiruju zemlju i kako bi se na taj način zaštitili od vlage. Zaštitom drveta od vlage produžit će vijek vaše staze, jer će drveni dijelovi duže ostati cijeli. Hidroizolacija na ne tako amaterski način. Preko hidroizolacionog sloja pospite sloj pijeska, pa poredajte osušene drvene prstenove prema rasporedu koji vam se dopada. Naravno, trudite se drvene prstenove slagati što bliže jedan drugom, kombinirajući veće i manje, kako bi se formirala ravna površina. Kada poredate sve drvene dijelove, formirajte željenu stazu do kraja, provjerite da li svi prstenovi leže na istoj dubini. Cilj je postići što ravniju površinu. Prostor koji ostane prazan između dijelova drvenih prstenova teba zaliti betonom ili posuti sitnim bijelim kamenjem. Nakon ovog koraka, vaša staza je gotova.

Rezultat je da ste dobili vrlo originalnu dvorišnu stazu koja se mnogo razlikuje od uobičajenih betonskih ili asfaltiranih staza koje možemo vidjeti u većini dvorišta ili na placevima. I još - drvena staza se jako dobro uklapa u sam izgled zasađenih i održavanih dvorišta ili placeva u prirodi. Također, ovakva staza je dugotrajna i dobro podnosi sve vremenske prilike.

Č.K.

 
Pročitaj sljedeći tekst: ATMOSFERA JESENI U VAŠEM DVORIŠTU
 
TEGLE ZA MODERAN I ATRAKTIVAN VRT

TEGLE ZA MODERAN I ATRAKTIVAN VRT

Dekorativni elementi u velikoj mjeri mijenjaju izgled prostora.

RJEŠENJA ZA DIZAJN MALIH VRTOVA

RJEŠENJA ZA DIZAJN MALIH VRTOVA

Prisustvo malih vrtova je česta pojava u većim naseljenim mjestima.

OSVJEŽITE DVORIŠTE TIJEKOM LJETA

OSVJEŽITE DVORIŠTE TIJEKOM LJETA

Obnova dvorišta je uvijek dobra ideja na samom početku ljeta.

MODULARNI KUĆNI VRT

MODULARNI KUĆNI VRT

Ako volite biljke i uživate u njihovom zelenilu, obožavat ćete i modularni sistem LeGrow.

BOEMSKI DIZAJN DVORIŠTA

BOEMSKI DIZAJN DVORIŠTA

Inspirirajući boemski način života karakterističan za pjesnike, pisce i umjetnike općenito iz naše prošlosti, donio nam je poznati Boho stil...

FONTANE DIY ZA VAŠE DVORIŠTE

FONTANE DIY ZA VAŠE DVORIŠTE

Oduvijek ste sanjali da imate fontanu u svom dvorištu, ali čini li se da vam je preskupa ili je jednostavno prevelika?

PROSTOR ZA DJEČJU IGRU

PROSTOR ZA DJEČJU IGRU

Ljeto nam se užurbanim korakom približava, a sa njim i želja onih najmlađih da se igraju vani.

ZELENILO U INTERIJERU

ZELENILO U INTERIJERU

Provesti dane u zatvorenom može biti zaista frustrirajuće zbog globalne pandemije, pogotovo kada je vani sve zeleno.

X