MOJ VRT

5 BALKONSKIH ZIMSKIH BILJAKA

Šareni balkoni tokom zime? Ovo je moguće, uz pravi izbor biljaka, za veličanstven dekor, čak i kad je hladno ispred prozora.

Zima je period kada je ugodno biti kod kuće pokriveni pokrivačem, sa knjigom i šalicom vruće kave. Ali zašto zaboraviti na balkon sa pojavom prvih mrazeva. Postoje biljke i cvijeće koje mogu dati ljepotu u ovo doba godine. Savjetujemo vam da obratite pažnju na kameliju, ciklamu, zimski jasmin i krizantemu.

Ciklame

Ružičaste, fuksija, raznobojne, ljubičaste ... ciklame - pravi trijumf obilja boja koji godi oku. Cvijet preferira hladnu klimu. Idealna temperatura za biljku je 10-18 ° C tokom dana i 6-8 ° C noću. Zbog toga, pokušajte da biljke držite dalje od izvora topline. Biljka voli vlažno tlo, ali to treba nadgledati: uvijek je dobro ukloniti ostatke lišća ili cvijeća koje je opalo prirodnim putem da ne bi došlo do štetočina.

Erika - vres

Dirljiva, nježna i romantična - Erika, ogroman rod zimzelenih vrsta porodice Heather. To je nizak grm ukrašen sitnim cvijećem. Cvijet voli hladnu i prije svega vlažnu klimu. Iz tog razloga, kada se pojave cvjetovi, važno je prskati ih. Cvijet je delikatan i dug. Posebnost ove višegodišnje biljke je sposobnost da na granama sačuva već osušeno cvijeće obojeno prirodnim bojama.

Zimski jasmin

Znači li cvjetanje jasmina dolazak proljeća? Naravno. Jasmin je cvijet koji se obično povezuje sa proljectnom sezonom, njegov miris odmah evocira emocije lijepe proljectne sezone. Ali postoji tipičan zimski jasmin, njegovi mali žuti cvjetovi cvjetaju i prije nego što se pojave listovi. Ova biljka je prilično otporna na niske temperature. Ovisno od temperature okoline, cvjeta od sredine zime do sredine proljeća. Bolje je da je postavite na sunčano mjesto na balkonu uz zid, gdje njeni slabi izdanci mogu naći podršku.

Krizanteme

Krizanteme su glavni stanovnici balkona u jesen i zimu. Porijeklom iz Evrope i Azije, ove biljke su višegodišnje ili jednogodišnje, uzgajaju se u više varijacija i hibrida. Optimalne temperature za uzgoj krizantema: ljeti - 20/23 ° C, u jesen - 15/18 ° C, zimi - 3/8 ° C. Kada se promatra, krizantema dobiva veliki broj pupoljaka i cvjeta dugo vremena. Za uzgoj na balkonima pogodne su nisko rastuće sorte kineske krizanteme ili svilenog lišća. Ovisno od sorte, možete da uživate u različitim bojama: žute, ružičaste, lila, ljubičaste i bijele. Buket krizantema na balkonu ne samo da će ga ukrasiti, već će vam pružiti i dobro raspoloženje tokom zime!

Kamelija

Kamelija je nevjerojatno lijepa biljka. Ima veoma lijepo cvijeće, sjajne listove i, što je najvažnije, cvjeta zimi. Kamelija cvjeta zimi na temperaturi od 10 ° C. Trajanje cvjetanja kod različitih sorti je različito, ali obično od jednog do tri mjeseca. Kamelije vole vlažan zrak, pa ih je korisno prskati, ali ne tokom cvjetanja - voda oštećuje cvijet.

 

Zimsko doba može biti zlatna sezona za ljubitelje vrtlarstva koji imaju balkon. U stvari, čak i u najhladnijem periodu godine možete uživati u ljepoti i bojama biljaka i cvijeća koje su otporne na hladnoću. Ove biljke nisu ništa manje lijepe od onih koje cvjetaju u proljeće ili ljeto. Čudno je da zima predstavlja priliku za stvaranje jedinstvenog interijera: čarobno mjesto gdje možete uživati u toploj čokoladi s prijateljima, okruženi neobičnim cvijećem.

M.L.

housesdesign.ru

 
Pročitaj sljedeći tekst: UZGOJITE BOŽIĆNU ZVIJEZDU
 
UZGOJITE BOŽIĆNU ZVIJEZDU

UZGOJITE BOŽIĆNU ZVIJEZDU

Poinsetija, obično nazvana Božićna zvijezda je cvijet koji se već odavno pojavio na prazničnim stolovima.

KOLEKCIJA NAMJEŠTAJA ZA EKSTERIJERE ETHIMO

KOLEKCIJA NAMJEŠTAJA ZA EKSTERIJERE ETHIMO

Ko je rekao da je namještaj na otvorenom pogodan samo za ljetnu sezonu?

TRANSFORMACIJA OCEANSKE PLASTIKE U NAMJEŠTAJ

TRANSFORMACIJA OCEANSKE PLASTIKE U NAMJEŠTAJ

Španjolski proizvođač namještaja za eksterijere Vondom lansirao je kolekciju posvećenu izradi dizajnerskog namještaja od reciklirane oceanske plastike.

LUKOVICE KOJE SADIMO NA JESEN

LUKOVICE KOJE SADIMO NA JESEN

Biljke lukovice krase vrtove i balkone od ranog proljeća do kasne jeseni.

MONA STOLOVI ZA VRTOVE I BALKONE

MONA STOLOVI ZA VRTOVE I BALKONE

Na tržištu se pojavio novi brend koji proizvodi vrtni namještaj i asesoare - Diabla.

NEOBIČNA UPOTREBA ZAČINA - CIMET U VRTU

NEOBIČNA UPOTREBA ZAČINA - CIMET U VRTU

Cimet - ne možete pogriješiti sa ovim začinom.

VRTNI NAMJEŠTAJ U SOČNIM NIJANSAMA

VRTNI NAMJEŠTAJ U SOČNIM NIJANSAMA

Kompanija Kresta Design kreirala je kolekciju vrtnog namještaja u sočnim nijansama.

METODA ZA LIJEP I ZDRAV INTERIJER - SKOGLUFT

METODA ZA LIJEP I ZDRAV INTERIJER - SKOGLUFT

Norveški način da živite lijepo i zdravo.

X