LIFE STYLE

VELUX NAGRADE NA KONKURSU “BRINGING LIGHT TO LIFE”

Dodeljene Velux nagrade na konkursu “Bringing Light to Life”

Peto izdanje VELUX arhitektonskog konkursa “Bringing light to life” 2018, završeno je svečanom ceremonijom na kojoj su proglašeni dobitnici nagrada.

Dodjeli nagrada koja je održana u hotelu Arena di Serdica u Sofiji, prisustvovalo je preko 120 arhitekata iz Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Promjenljivi ciklus dana i noći, svjetlosti i mraka, aktivnosti i sna, od suštinske je važnosti za sva živa bića na našoj planeti, a pogodnosti modernih zgrada ne bi trebalo da narušavaju ovaj prirodni ritam i ravnotežu.

Svjetlost je nepromjenljivi i neraskidiv dio čovjekove svakodnevnice, kao i arhitekture zgrada, pa je neophodno posvetiti tome više pažnje, kao i kako unijeti svjetlost u živote, na čemu ovaj konkurs i inzistira.

U kategoriji “Obiteljske kuće” sudjelovalo je 27 projekata, koji su se istakli modernističkim i inovativnim idejama, ukombiniranim sa lokalnom tradicijom i stilom. U kompleksnosti konstrukcije projekata, arhitekti su iskoristili više svietla i sviežeg zraka kroz krov, kako bi kreirali viziju boljeg stambenog okruženja.

Weekend Chalet, Srbija, arhitekte: Uroš Maksimović i Marina Vasić

Pobjednik u kategoriji Obiteljske kuće” je Weekend Chalet, Srbija, arhitekti: Uroš Maksimović i Marina Vasić

U kategoriji “Stambene i javne zgrade” sudjelovalo je 30 projekata koji su iako različiti po funkciji, na inspirativan način tretirali prirodno osvjetljenje prostora.

Office space for a manufacturing plant, Bugarska arhitekt: Kristian Aleksandrov

Pobjednik u kategoriji ”Stambene i javne zgrade” je Office space for a manufacturing plant, Bugarska arhitekt: Kristian Aleksandrov

Kuća Rilak, Srbija, arhitekti: Modelart Arhitekti, Novi Sad.

Pobjednik i dobitnik glavne nagrade konkursa jeste Kuća Rilak, Alibunar Srbija koju su projektirali Modelart Arhitekte iz Novog Sada.

Projekt Muzeja memorijalnog kompleksa na planini Cer, arhitekt Jovana Milić Simović

Specijalnu nagradu za projekt iz Srbije dobila je arhitektica Jovana Milić Simović za projekt Muzeja memorijalnog kompleksa na planini Cer.

VELUX tradicionalno dodjeljuje posebne nagrade projektima od posebnog značaja za kompaniju u smislu stvaranja bolje životne sredine.

U međunarodnom žiriju koji je ocjenjivao projekte našli su se neki od najpriznatijih arhitekata, koji rade na temi dnevnog svjetla u branši: arh. Martin Panovski, Radius Architects, Makedonija, arh. Filip Aleksić, Faadu, Crna Gora, arh. Adnan Harambasic, SAAHA AS Norveška / AHAKNAP BiH, arh. Vesna Cagić - Milošević, VOGAARD Studio, Srbija, arh. Plamen Bratkov, Aedes Studio, Bugarska i arh. Serban Tiganas, Dico&Tiganas architectural studio, Rumunija.

Izvor VELUX

 
 
FASADA KOJA ULJEPŠAVA

FASADA KOJA ULJEPŠAVA

Ako se kojim slučajem spremate na put kroz u Sjevernoj Carolini, ili možda tamo živite, sigurni smo da će vam pogled privući Wanderwall.

STARI SATOVI IMAJU NOVI ŽIVOT

STARI SATOVI IMAJU NOVI ŽIVOT

Grčki umjetnik Gregori Grozos daje novi život starinskom nakitu kreirajući minijaturne svjetove unutar džepnih satova i privjesaka.

SJAJNA STRANA MJESECA

SJAJNA STRANA MJESECA

Astro-fotograf nastavlja da nas zapanjuje svojim brilijantnim fotografijama.

ODMARALIŠTE NA MALDIVIMA INSPIRIRANO TRADICIJOM OTOKA

ODMARALIŠTE NA MALDIVIMA INSPIRIRANO TRADICIJOM OTOKA

Ovo luksuzno odmaralište na Muravando otoku na Maldivima, obuhvaća 73 luksuzne vile restorane, zajedničke prostore i personalizirane objekate.

PENTHAUS U KOJEM NOĆ KOŠTA 100.000 DOLARA

PENTHAUS U KOJEM NOĆ KOŠTA 100.000 DOLARA

Kontroverzni engleski umjetnik, i jedan od najskupljih umjetnika sadašnjice je upravo dizajnirao interijer velikog dvokatnog penthausa u Palms Casino Resort...

CAFFE BAR KOJI JE IZRAĐEN OD KARTONA

CAFFE BAR KOJI JE IZRAĐEN OD KARTONA

Ukoliko mislite da se karton upotrebljava samo za izradu kutija i ambalaža, razmislite još jednom.

GLAMPING U JUŽNOJ KOREJI

GLAMPING U JUŽNOJ KOREJI

Arhitekti studija Z_lab kreirale su lože u obliku piramide na južnokorejskom otoku Jeju.

SALONE DEL MOBILE.MILANO 58. IZDANJE JE OMAŽ LEONARDU DA VINCIJU

SALONE DEL MOBILE.MILANO 58. IZDANJE JE OMAŽ LEONARDU DA VINCIJU

U susret 58. izdanju Salone del Mobile.Milano: novi formati izložbi i odavanje počasti velikom vizionaru Leonardu…

X