LIFE STYLE

VELUX NAGRADE NA KONKURSU “BRINGING LIGHT TO LIFE”

Dodeljene Velux nagrade na konkursu “Bringing Light to Life”

Peto izdanje VELUX arhitektonskog konkursa “Bringing light to life” 2018, završeno je svečanom ceremonijom na kojoj su proglašeni dobitnici nagrada.

Dodjeli nagrada koja je održana u hotelu Arena di Serdica u Sofiji, prisustvovalo je preko 120 arhitekata iz Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Promjenljivi ciklus dana i noći, svjetlosti i mraka, aktivnosti i sna, od suštinske je važnosti za sva živa bića na našoj planeti, a pogodnosti modernih zgrada ne bi trebalo da narušavaju ovaj prirodni ritam i ravnotežu.

Svjetlost je nepromjenljivi i neraskidiv dio čovjekove svakodnevnice, kao i arhitekture zgrada, pa je neophodno posvetiti tome više pažnje, kao i kako unijeti svjetlost u živote, na čemu ovaj konkurs i inzistira.

U kategoriji “Obiteljske kuće” sudjelovalo je 27 projekata, koji su se istakli modernističkim i inovativnim idejama, ukombiniranim sa lokalnom tradicijom i stilom. U kompleksnosti konstrukcije projekata, arhitekti su iskoristili više svietla i sviežeg zraka kroz krov, kako bi kreirali viziju boljeg stambenog okruženja.

Weekend Chalet, Srbija, arhitekte: Uroš Maksimović i Marina Vasić

Pobjednik u kategoriji Obiteljske kuće” je Weekend Chalet, Srbija, arhitekti: Uroš Maksimović i Marina Vasić

U kategoriji “Stambene i javne zgrade” sudjelovalo je 30 projekata koji su iako različiti po funkciji, na inspirativan način tretirali prirodno osvjetljenje prostora.

Office space for a manufacturing plant, Bugarska arhitekt: Kristian Aleksandrov

Pobjednik u kategoriji ”Stambene i javne zgrade” je Office space for a manufacturing plant, Bugarska arhitekt: Kristian Aleksandrov

Kuća Rilak, Srbija, arhitekti: Modelart Arhitekti, Novi Sad.

Pobjednik i dobitnik glavne nagrade konkursa jeste Kuća Rilak, Alibunar Srbija koju su projektirali Modelart Arhitekte iz Novog Sada.

Projekt Muzeja memorijalnog kompleksa na planini Cer, arhitekt Jovana Milić Simović

Specijalnu nagradu za projekt iz Srbije dobila je arhitektica Jovana Milić Simović za projekt Muzeja memorijalnog kompleksa na planini Cer.

VELUX tradicionalno dodjeljuje posebne nagrade projektima od posebnog značaja za kompaniju u smislu stvaranja bolje životne sredine.

U međunarodnom žiriju koji je ocjenjivao projekte našli su se neki od najpriznatijih arhitekata, koji rade na temi dnevnog svjetla u branši: arh. Martin Panovski, Radius Architects, Makedonija, arh. Filip Aleksić, Faadu, Crna Gora, arh. Adnan Harambasic, SAAHA AS Norveška / AHAKNAP BiH, arh. Vesna Cagić - Milošević, VOGAARD Studio, Srbija, arh. Plamen Bratkov, Aedes Studio, Bugarska i arh. Serban Tiganas, Dico&Tiganas architectural studio, Rumunija.

Izvor VELUX

 
 
SPEKTAKULARAN TORANJ - PROMATRAČNICA U DANSKOJ

SPEKTAKULARAN TORANJ - PROMATRAČNICA U DANSKOJ

Smješten u povijesnoj glečerskoj šumi Gisselfeld Klosters u Danskoj - koju karakteriziraju valoviti brežuljci, efemerni potoci, jezera, močvare i livade...

IGRA SVJETLOSTI I SJENKE - OLUCE

IGRA SVJETLOSTI I SJENKE - OLUCE

„Tamo gdje je svjetlost, mora postojati sjenka, tamo gdje ima sjenke mora postojati svjetlost. Nema sjene bez svjetla i svjetla bez sjenke."(Haruki Murakami)

MUMBAI - EGZOTIČNI SOHO HOUSE

MUMBAI - EGZOTIČNI SOHO HOUSE

Lanac Soho House koji je osnovan u Londonu 1995. godine kao privatni klub za ljude u kreativnim industrijama je otvorio svoju 23. kuću u Indiji -Soho House Mumbai.

MODERAN FRIZERSKI SALON U NEW YORKU

MODERAN FRIZERSKI SALON U NEW YORKU

Nizozemski dizajner Ruud van Oosterhout preuredio je dio bivše tvornice sode kako bi projektirao frizerski salon od 418 m2...

HOTEL NA VRHU LITICE

HOTEL NA VRHU LITICE

Kao najbolji primjer modernog arapskog dizajna, ovaj hotel pokazuje kako kombinirati minimalistički namještaj i namještaj po mjeri sa tradicionalnim jezikom arkada...

MALA POKRETNA BIBLIOTEKA ZA DJECU - BUBAMARA TRICIKL

MALA POKRETNA BIBLIOTEKA ZA DJECU - BUBAMARA TRICIKL

Kao odgovor na širenje trenda vožnje zajedničkih bicikala, LUO studio je reciklirao neke bačene bicikle i stvorio mikro pokretnu biblioteku za djecu.

PIVNICA U INDUSTRIJSKOM STILU

PIVNICA U INDUSTRIJSKOM STILU

T3 je osmislio novi koncept pivnice BELGO, koji nudi „domaće“ pivo po belgijskom recepturi.

NAJVEĆE USKRŠNJE JAJE NA SVIJETU

NAJVEĆE USKRŠNJE JAJE NA SVIJETU

Definitivno nećete promašiti ovo uskršnje jaje u brazilskom gradu Pomerode...

X