LIFE STYLE

VELUX NAGRADE NA KONKURSU “BRINGING LIGHT TO LIFE”

Dodeljene Velux nagrade na konkursu “Bringing Light to Life”

Peto izdanje VELUX arhitektonskog konkursa “Bringing light to life” 2018, završeno je svečanom ceremonijom na kojoj su proglašeni dobitnici nagrada.

Dodjeli nagrada koja je održana u hotelu Arena di Serdica u Sofiji, prisustvovalo je preko 120 arhitekata iz Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Promjenljivi ciklus dana i noći, svjetlosti i mraka, aktivnosti i sna, od suštinske je važnosti za sva živa bića na našoj planeti, a pogodnosti modernih zgrada ne bi trebalo da narušavaju ovaj prirodni ritam i ravnotežu.

Svjetlost je nepromjenljivi i neraskidiv dio čovjekove svakodnevnice, kao i arhitekture zgrada, pa je neophodno posvetiti tome više pažnje, kao i kako unijeti svjetlost u živote, na čemu ovaj konkurs i inzistira.

U kategoriji “Obiteljske kuće” sudjelovalo je 27 projekata, koji su se istakli modernističkim i inovativnim idejama, ukombiniranim sa lokalnom tradicijom i stilom. U kompleksnosti konstrukcije projekata, arhitekti su iskoristili više svietla i sviežeg zraka kroz krov, kako bi kreirali viziju boljeg stambenog okruženja.

Weekend Chalet, Srbija, arhitekte: Uroš Maksimović i Marina Vasić

Pobjednik u kategoriji Obiteljske kuće” je Weekend Chalet, Srbija, arhitekti: Uroš Maksimović i Marina Vasić

U kategoriji “Stambene i javne zgrade” sudjelovalo je 30 projekata koji su iako različiti po funkciji, na inspirativan način tretirali prirodno osvjetljenje prostora.

Office space for a manufacturing plant, Bugarska arhitekt: Kristian Aleksandrov

Pobjednik u kategoriji ”Stambene i javne zgrade” je Office space for a manufacturing plant, Bugarska arhitekt: Kristian Aleksandrov

Kuća Rilak, Srbija, arhitekti: Modelart Arhitekti, Novi Sad.

Pobjednik i dobitnik glavne nagrade konkursa jeste Kuća Rilak, Alibunar Srbija koju su projektirali Modelart Arhitekte iz Novog Sada.

Projekt Muzeja memorijalnog kompleksa na planini Cer, arhitekt Jovana Milić Simović

Specijalnu nagradu za projekt iz Srbije dobila je arhitektica Jovana Milić Simović za projekt Muzeja memorijalnog kompleksa na planini Cer.

VELUX tradicionalno dodjeljuje posebne nagrade projektima od posebnog značaja za kompaniju u smislu stvaranja bolje životne sredine.

U međunarodnom žiriju koji je ocjenjivao projekte našli su se neki od najpriznatijih arhitekata, koji rade na temi dnevnog svjetla u branši: arh. Martin Panovski, Radius Architects, Makedonija, arh. Filip Aleksić, Faadu, Crna Gora, arh. Adnan Harambasic, SAAHA AS Norveška / AHAKNAP BiH, arh. Vesna Cagić - Milošević, VOGAARD Studio, Srbija, arh. Plamen Bratkov, Aedes Studio, Bugarska i arh. Serban Tiganas, Dico&Tiganas architectural studio, Rumunija.

Izvor VELUX

 
 
SVJETSKA NAJVEĆA AMORFNA ILUZIJA

SVJETSKA NAJVEĆA AMORFNA ILUZIJA

Oglasi i naša odbojnost prema njima, postali su univerzalna pojava.

AMSTERDAMSKA INOVACIJA

AMSTERDAMSKA INOVACIJA

Gotovo smo zaboravili na izolaciju koju smo provodili u posljednjih nekoliko mjeseci.

LOŽA ZA KAMPIRANJE POD ZVIJEZDAMA

LOŽA ZA KAMPIRANJE POD ZVIJEZDAMA

Kao djeca, svi smo voljeli kampirati i spavati pod otvorenim nebom, promatrajući zvijezde.

NOVA VRSTA RAJSKE PTICE

NOVA VRSTA RAJSKE PTICE

Rajske ptice su vrlo upečatljive vrste životinja, prije svega zbog boje svog perja, koja mužjacima služi za privlačenje partnerica.

KARTONSKE KUTIJE KAO KUĆICE ZA MAČKE

KARTONSKE KUTIJE KAO KUĆICE ZA MAČKE

Možete li razmišljati izvan okvira?

PERFEKTNO RAZIGRANI VRTIĆ U KINI

PERFEKTNO RAZIGRANI VRTIĆ U KINI

Jedan vrtić u Kini doživio je potpunu transformaciju zahvaljujući domišljatosti arhitekta.

MALI AMSTERDAMSKI HOTELI

MALI AMSTERDAMSKI HOTELI

Male zgrade u kojima su živjeli i radili čuvari amsterdamskih mostova, sada su pretvorene u čak dvadeset i osam predivnih hotela.

USKORO LUMA TORANJ

USKORO LUMA TORANJ

Arles, grad koji je poznat po svojoj arhitekturi, blagoj mediteranskoj klimi i pejzažima, koje je Vincent van Gogh naslikao u svojim djelima.

X