LIFE STYLE

VELUX NAGRADE NA KONKURSU “BRINGING LIGHT TO LIFE”

Dodeljene Velux nagrade na konkursu “Bringing Light to Life”

Peto izdanje VELUX arhitektonskog konkursa “Bringing light to life” 2018, završeno je svečanom ceremonijom na kojoj su proglašeni dobitnici nagrada.

Dodjeli nagrada koja je održana u hotelu Arena di Serdica u Sofiji, prisustvovalo je preko 120 arhitekata iz Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Promjenljivi ciklus dana i noći, svjetlosti i mraka, aktivnosti i sna, od suštinske je važnosti za sva živa bića na našoj planeti, a pogodnosti modernih zgrada ne bi trebalo da narušavaju ovaj prirodni ritam i ravnotežu.

Svjetlost je nepromjenljivi i neraskidiv dio čovjekove svakodnevnice, kao i arhitekture zgrada, pa je neophodno posvetiti tome više pažnje, kao i kako unijeti svjetlost u živote, na čemu ovaj konkurs i inzistira.

U kategoriji “Obiteljske kuće” sudjelovalo je 27 projekata, koji su se istakli modernističkim i inovativnim idejama, ukombiniranim sa lokalnom tradicijom i stilom. U kompleksnosti konstrukcije projekata, arhitekti su iskoristili više svietla i sviežeg zraka kroz krov, kako bi kreirali viziju boljeg stambenog okruženja.

Weekend Chalet, Srbija, arhitekte: Uroš Maksimović i Marina Vasić

Pobjednik u kategoriji Obiteljske kuće” je Weekend Chalet, Srbija, arhitekti: Uroš Maksimović i Marina Vasić

U kategoriji “Stambene i javne zgrade” sudjelovalo je 30 projekata koji su iako različiti po funkciji, na inspirativan način tretirali prirodno osvjetljenje prostora.

Office space for a manufacturing plant, Bugarska arhitekt: Kristian Aleksandrov

Pobjednik u kategoriji ”Stambene i javne zgrade” je Office space for a manufacturing plant, Bugarska arhitekt: Kristian Aleksandrov

Kuća Rilak, Srbija, arhitekti: Modelart Arhitekti, Novi Sad.

Pobjednik i dobitnik glavne nagrade konkursa jeste Kuća Rilak, Alibunar Srbija koju su projektirali Modelart Arhitekte iz Novog Sada.

Projekt Muzeja memorijalnog kompleksa na planini Cer, arhitekt Jovana Milić Simović

Specijalnu nagradu za projekt iz Srbije dobila je arhitektica Jovana Milić Simović za projekt Muzeja memorijalnog kompleksa na planini Cer.

VELUX tradicionalno dodjeljuje posebne nagrade projektima od posebnog značaja za kompaniju u smislu stvaranja bolje životne sredine.

U međunarodnom žiriju koji je ocjenjivao projekte našli su se neki od najpriznatijih arhitekata, koji rade na temi dnevnog svjetla u branši: arh. Martin Panovski, Radius Architects, Makedonija, arh. Filip Aleksić, Faadu, Crna Gora, arh. Adnan Harambasic, SAAHA AS Norveška / AHAKNAP BiH, arh. Vesna Cagić - Milošević, VOGAARD Studio, Srbija, arh. Plamen Bratkov, Aedes Studio, Bugarska i arh. Serban Tiganas, Dico&Tiganas architectural studio, Rumunija.

Izvor VELUX

 
 
ZANIMLJIVE VREĆICE ČAJA

ZANIMLJIVE VREĆICE ČAJA

Online radnja Ocean-Teabag je uvela set vrećica čaja koje su oblikovane kao lignje i hobotnice. Pravo iznenađenje vas očekuje kada vrećicu potopite u vruću vodu.

IZVANREDNA ČAHURA NA DRVETU JE RESTORAN

IZVANREDNA ČAHURA NA DRVETU JE RESTORAN

Šta kažete na večeru, visoko među krošnjama drveća?

LEGO MOST

LEGO MOST

Ukoliko se ikada zateknete u predgrađu Wuppertala u regiji Nordrhein-Westfalen u zapadnoj Njemačkoj, možda ćete biti iznenađeni otkrivanjem mosta...

FENOMENALAN MORPHEUS HOTEL U MAKAU

FENOMENALAN MORPHEUS HOTEL U MAKAU

Jedan od posljednjih projekata koje je dizajnirala Zaha Hadid, Morpheus Hotel u Makau je jedna od najsloženijih zgrada arhitekture moderne ere.

CIRKUSI BUDUĆNOSTI

CIRKUSI BUDUĆNOSTI

Njemački cirkus Roncalli zamijenio je prave životinje 3D holografskim slikama koje prikazuju slonove, konje, pa čak i ribe u pokretu.

KUĆICA IZ MAŠTE ZA ODMOR

KUĆICA IZ MAŠTE ZA ODMOR

CO-LAB projektantski biro sa sjedištem u Meksiku predstavlja kuću na drvetu, koja se nalazi među tropskim džunglama Tuluma i karipske obale.

OBLAK LEPTIRA

OBLAK LEPTIRA

Već godinama nas multidisciplinarni umjetnik Carlos Amorales očarava svojom upečatljivom serijom instalacija crnih leptira.

RESTORAN INSPIRIRAN FILOVIMA WESA ANDRESONA

RESTORAN INSPIRIRAN FILOVIMA WESA ANDRESONA

Dizajn studio Asthetíque iz New Yoka završio je restoran u Moskvi pod nazivana Y koji inspiriran scenografijom iz filmova režisera Wesa Andersona.

X