LIFE STYLE

UMJETNI MJESEC IZNAD JEDNOG KINESKOG GRADA

Veštački mesec iznad jednog kineskog grada

Jedan kineski grad želi napraviti lažni mtesec, koji bi tokom večernjih sati osvjetljavao njihove ulice…

I dok se brojni umovi svijeta spore oko toga da li je naš mjesec zapravo umjetna ili prirodna tvorevina, grad je već podnio prijedlog za kreiranje svog osobnog mjeseca. Kineski informativni portal, The People’s Daily, javlja da satelit koji bi igrao ulogu rasvjete, može uskoro osvjetliti ulice grada. Ovaj satelit, ili umjetni mjesec kako ga još nazivaju, moći će da osvjetliti mjesecom, kineski grad će u potpunosti zamijeniti uličnu rasvjetu.

Lažni mjesec će imati reflektivni sloj sa krilima koja su nalik solarnim panelima, i koja će se puniti sunčevim zrakama. Jedan od razloga zbog kojih se očekuje da ovaj sistem dobro radi, je činjenica da će se krila okretati, tako da iluminacija može doseći nekoliko desetina metara. Sve to zvuči dobro, ali i dalje, ovaj projekt izaziva neke brige. Gospodin Kalene iz kineskog trgovinskog lanca CIFnews vjeruje da će ovakav mjesec imati negativan utjecaj na životinje i astronomska promatranja.

Ipak, direktor Harbin instituta za Tehnologiju rekao je da su ove brige sasvim neosnovane. Kako on kaže, sjaj koji podsjeća na sumrak koji će ovaj mjesec generirati nikako neće pretvoriti noć u dan. Samim tim, negativnih efekata neće biti. Uprkos vijestima da grad želi koristiti lažni mjesec da osvjetli svoj grad, nema predviđenog vremenskog okvira za ovaj projekt. Drugi detalji, poput satelitskih specifikacija i cijene također nisu otkriveni.

Ako ovaj projekt bude uspješan, on će bez sumnje biti prava promjena u financijama grada. Na taj način, oni će moći da smanje troškove struje, ali i da privuku horde turista koji bi jedva dočekali da vide lažni mjesec. Iako je ovaj koncept već sada fascinantan, teško ga je zamisliti u realnosti. Ostaje da sačekamo i vidimo kako će se završiti ova priča.

N.Đ.

 
Pročitaj sljedeći tekst: UMJETNA PLANINA ĆE NIKNUTI U TORINU
 
FASADA KOJA ULJEPŠAVA

FASADA KOJA ULJEPŠAVA

Ako se kojim slučajem spremate na put kroz u Sjevernoj Carolini, ili možda tamo živite, sigurni smo da će vam pogled privući Wanderwall.

STARI SATOVI IMAJU NOVI ŽIVOT

STARI SATOVI IMAJU NOVI ŽIVOT

Grčki umjetnik Gregori Grozos daje novi život starinskom nakitu kreirajući minijaturne svjetove unutar džepnih satova i privjesaka.

SJAJNA STRANA MJESECA

SJAJNA STRANA MJESECA

Astro-fotograf nastavlja da nas zapanjuje svojim brilijantnim fotografijama.

ODMARALIŠTE NA MALDIVIMA INSPIRIRANO TRADICIJOM OTOKA

ODMARALIŠTE NA MALDIVIMA INSPIRIRANO TRADICIJOM OTOKA

Ovo luksuzno odmaralište na Muravando otoku na Maldivima, obuhvaća 73 luksuzne vile restorane, zajedničke prostore i personalizirane objekate.

PENTHAUS U KOJEM NOĆ KOŠTA 100.000 DOLARA

PENTHAUS U KOJEM NOĆ KOŠTA 100.000 DOLARA

Kontroverzni engleski umjetnik, i jedan od najskupljih umjetnika sadašnjice je upravo dizajnirao interijer velikog dvokatnog penthausa u Palms Casino Resort...

CAFFE BAR KOJI JE IZRAĐEN OD KARTONA

CAFFE BAR KOJI JE IZRAĐEN OD KARTONA

Ukoliko mislite da se karton upotrebljava samo za izradu kutija i ambalaža, razmislite još jednom.

GLAMPING U JUŽNOJ KOREJI

GLAMPING U JUŽNOJ KOREJI

Arhitekti studija Z_lab kreirale su lože u obliku piramide na južnokorejskom otoku Jeju.

VELUX NAGRADE NA KONKURSU “BRINGING LIGHT TO LIFE”

VELUX NAGRADE NA KONKURSU “BRINGING LIGHT TO LIFE”

Peto izdanje VELUX arhitektonskog konkursa “Bringing light to life” 2018, završeno je svečanom ceremonijom na kojoj su proglašeni dobitnici nagrada.

X