LIFE STYLE

UMJETNI MJESEC IZNAD JEDNOG KINESKOG GRADA

Veštački mesec iznad jednog kineskog grada

Jedan kineski grad želi napraviti lažni mtesec, koji bi tokom večernjih sati osvjetljavao njihove ulice…

I dok se brojni umovi svijeta spore oko toga da li je naš mjesec zapravo umjetna ili prirodna tvorevina, grad je već podnio prijedlog za kreiranje svog osobnog mjeseca. Kineski informativni portal, The People’s Daily, javlja da satelit koji bi igrao ulogu rasvjete, može uskoro osvjetliti ulice grada. Ovaj satelit, ili umjetni mjesec kako ga još nazivaju, moći će da osvjetliti mjesecom, kineski grad će u potpunosti zamijeniti uličnu rasvjetu.

Lažni mjesec će imati reflektivni sloj sa krilima koja su nalik solarnim panelima, i koja će se puniti sunčevim zrakama. Jedan od razloga zbog kojih se očekuje da ovaj sistem dobro radi, je činjenica da će se krila okretati, tako da iluminacija može doseći nekoliko desetina metara. Sve to zvuči dobro, ali i dalje, ovaj projekt izaziva neke brige. Gospodin Kalene iz kineskog trgovinskog lanca CIFnews vjeruje da će ovakav mjesec imati negativan utjecaj na životinje i astronomska promatranja.

Ipak, direktor Harbin instituta za Tehnologiju rekao je da su ove brige sasvim neosnovane. Kako on kaže, sjaj koji podsjeća na sumrak koji će ovaj mjesec generirati nikako neće pretvoriti noć u dan. Samim tim, negativnih efekata neće biti. Uprkos vijestima da grad želi koristiti lažni mjesec da osvjetli svoj grad, nema predviđenog vremenskog okvira za ovaj projekt. Drugi detalji, poput satelitskih specifikacija i cijene također nisu otkriveni.

Ako ovaj projekt bude uspješan, on će bez sumnje biti prava promjena u financijama grada. Na taj način, oni će moći da smanje troškove struje, ali i da privuku horde turista koji bi jedva dočekali da vide lažni mjesec. Iako je ovaj koncept već sada fascinantan, teško ga je zamisliti u realnosti. Ostaje da sačekamo i vidimo kako će se završiti ova priča.

N.Đ.

 
Pročitaj sljedeći tekst: UMJETNA PLANINA ĆE NIKNUTI U TORINU
 
SOBA SA TEMOM STAR WARSA

SOBA SA TEMOM STAR WARSA

Fanovi su oduševljeni otvaranjem novog Disney parka posvećenog slavnoj franšizi" World’s ‘Star Wars: Galaxy’s Edge’, koje je zakazano za 29. kolovoza.

FUZIJA MODERNOG I BOEMSKOG-HOTEL SIR VICTOR

FUZIJA MODERNOG I BOEMSKOG-HOTEL SIR VICTOR

Arhitektonski i studio za dizajn interijera sa sjedištem u Tel Avivu Baranovitz + Kronenberg osmislio je najnoviji u nizu Sir Hotels.

ZANIMLJIV MUZEJ SKRIVEN U PJEŠČANIM DINAMA

ZANIMLJIV MUZEJ SKRIVEN U PJEŠČANIM DINAMA

Lunarni pejzaž, mirna plaža i muzej koji štrči iz pješčanih dina…

CVJETNA TELEFONSKA GOVORNICA

CVJETNA TELEFONSKA GOVORNICA

Cvjetni aranžer Levis Miler uređuje prekrasnim cvijećem neočekivana mjesta u New Yorku.

HOMOKI LODGE - IN NATURE’S EMBRACE

HOMOKI LODGE - IN NATURE’S EMBRACE

If you love enjoying yourself in nature and despise grandiose hotel complexes, than glamping in Homoki Lodge resort in Hungary is made for you…

ZANIMLJIV HOTEL NA RUBU LITICE

ZANIMLJIV HOTEL NA RUBU LITICE

Za svoj najnoviji projekat Hayri Atak dizajnerski studio, predlaže izgradnju butik hotela na samom rubu norveške stijene.

STUP SNOVA U CHARLOTTEU

STUP SNOVA U CHARLOTTEU

Dizajn studio u New Yorku The Very Many je izgradio bijeli paviljon u Charlotteu, u Sjevernoj Karolini, sa lampama koje unutrašnjost boje u nijanse plave i ružičaste.

PRELIJEPI PJEŠAČKI MOST

PRELIJEPI PJEŠAČKI MOST

The Rainow bridge koji je sagradio SPF arhitektonski studio povezuje dugački kongresni centar sa centrom za umjetnost, istovremeno osiguravajući gradu...

X