LIFE STYLE

STANICA OD METROA DEKORIRANA RUČNO RAĐENIM PLOČICAMA

STANICA OD METROA DEKORIRANA RUČNO RAĐENIM PLOČICAMA
STANICA OD METROA DEKORIRANA RUČNO RAĐENIM PLOČICAMA
STANICA OD METROA DEKORIRANA RUČNO RAĐENIM PLOČICAMA
STANICA OD METROA DEKORIRANA RUČNO RAĐENIM PLOČICAMA
STANICA OD METROA DEKORIRANA RUČNO RAĐENIM PLOČICAMA
STANICA OD METROA DEKORIRANA RUČNO RAĐENIM PLOČICAMA
STANICA OD METROA DEKORIRANA RUČNO RAĐENIM PLOČICAMA

Arhitektonska kolektiva Assemble u suradnji sa umjetnikom Matthew Rawom, redizajnirala je ulaz u Seven Sisters podzemnu stanicu u Londonu, prekrivši ga tisućama šarenih, ručno izrađenih pločica…

Nazvan Clay Station, ovaj projekt redizajna naručio je Art on the Underground pokret, a sam projekt fokusiran je na prodajni prostor na samom ulazu u u Seven Sisters podzemnu stanicu, koji je stajao prazan više od deset godina.

Inspirirani raznolikim dizajnima pločica koji se koriste širom stanica londonske podzemne željeznice, Assemble studio koji je višestruko nagrađivan, surađivao je sa umejtnikom Matthew Rawom, kako bi ovu jedinicu odijenuli u ručno izrađene pločice.

Tijekom procesa konstrukcije, postavljena je peć za sušenje u ovom prostoru, kako bi se pločice radile na licu mjesta. Također, tu su bile organizirane i serije radionica, kako bi lokalno stanovništvo i grupe ljudi mogli naučiti tehnike za kreiranje malih keramičkih predmeta.

Kroz slični proces onom koji je Assemble studio koristio na svojoj Splatware seriji keramike, nove pločice rađene su od blokova obične bijele gline, da bi potom bile obojene. Šarena glina je potom merena, rolana, oblikovana, rezana, sušena, pečena i glazirana, kako bi se kreiralo više od tisuću ručno izrađenih pločica, pri čemu svaka ima svoj unikatni dizajn.

Pločice koje su tim putem nastale korištene su za dekoraciju eksterijera zgrade. Plave i zelene mramorne pločice pokrivaju stupove, rubove i krov, dok dominantno žute pločice svoje mjesto pronalaze na zidovima i dimnjaku.

“Šareni pristup za koji smo se odlučili nastao je nakon dugačkog perioda istraživanja i eksperimentisanja u studiju”, rekao je Matthew Raw, diplomac Kraljevske Akademije umjetnosti, koji je specijaliziran u radu sa glinom. “Kao rezultat, dobili smo pločice koje su besprijekorna kompozicija mješavine različitih glina”.

“Bilo je sjajno surađivati sa timom iz Assemble studija i vidjeti različite vještine na djelu. Tijekom proizvodnje, brzo je postalo očigledno da će kiosk za prodaju karata kreiran ovim pristupom biti plod ljubavi, jer je svaki element iskorišten za njegovu izradu rolan i potom glaziran rukom”.

Dizajneri se nadaju da će ovim svojim projektom na stanici podzemne željeznice izazvati i druge prakse da pokušaju nešto slično u drugim dijelovima grada.

“Naša suradnja sa Matthew Rawom bila je sjajna prilika za eksperimentiranje sa arhitektonskom keramikom, tehnikama i dezenima, odnosno nečim što već sada ima bogatu ipovijest”, rekli su iz Assemble studija. “Željeli smo vidjeti kakav će utjecaj imati ta mala ugaona građevina kada dobije svoju novu upotrebu nakon što je deset godina provela prazna i kada joj je podareno izobilje brige i pažnje”.

“Ovim projektom, naveli smo ljude iz ovog dijela Londona da ponovo rade zajedno jedni sa drugima i pomogli smo im da razviju nove vještine organiziranjem brojnih radionica upravo za njih. Vjerujemo da smo također obogatili putovanje jednog čovjeka, jer će sada on imati priliku na svojoj svakodnevnoj trasi ugledati nešto sasvim drugačije od onoga na šta je navikao”.

N.Đ.

Izvor: Dezeen

Foto: GG Archard.

 
Pročitaj sljedeći tekst: U BASELU NIČU TRI JEDINSTVENA NEBODERA
 
MEHANIČARSKA RADIONICA PRETVORENA U UDOBAN RESTORAN

MEHANIČARSKA RADIONICA PRETVORENA U UDOBAN RESTORAN

Adaptivno redizajniranje struktura štedi resurse, prostor i predstavlja epitom zelenog načina ponovne upotrebe objekata...

HOTEL NOBU U LONDONU NUDI NOVU DEFINICIJU ODMORA

HOTEL NOBU U LONDONU NUDI NOVU DEFINICIJU ODMORA

U Londonu je u prosjeku palo više snijega nego u Zagrebu u prethodne tri godine, što je poprilično iznenadilo sve njegove stanovnike i posjetitelje...

ORGINALNA PIVNICA NA RUBU FJORDA U NORVEŠKOJ

ORGINALNA PIVNICA NA RUBU FJORDA U NORVEŠKOJ

Danska kompanija COBE, predstavila je planove za izgradnju craft pivnice u Stavangeru u Norveškoj, koja će sadržati pijacu i ogromni krovni vrt sa povrćem...

U BASELU NIČU TRI JEDINSTVENA NEBODERA

U BASELU NIČU TRI JEDINSTVENA NEBODERA

Švicarska praksa Herzog & de Meuron, pobijedila je na natjecanju za dizajn novog masterplana za bazelski Nordspitze dio, uključujući i tri stambena nebodera…

ČAROBNO ODMARALIŠTE U ALPSKOM PEJZAŽU

ČAROBNO ODMARALIŠTE U ALPSKOM PEJZAŽU

Kao ukras najboljeg skijaškog odmarališta u Francuskoj i jednog od najbolja tri luksuzne kolibe na svijetu, Chalet Grande Corniche hotel obećava godišnji odmor iz baj

NEOBIČNIH DESET BOŽIĆNIH JELKI

NEOBIČNIH DESET BOŽIĆNIH JELKI

Svi posjedujemo različit pogled na svijet, dok mnogi od nas shvaćaju kako je jedini mogući način da se istaknemo iz mase kreiranje nečega posebnog i drugačijeg...

NATJEČAJ ZA IZGRADNJU ZELENE OAZE NA ZELENOM VIJENCU

NATJEČAJ ZA IZGRADNJU ZELENE OAZE NA ZELENOM VIJENCU

Kompanija Stattwerk proglasila je pobjednike natječaja za izgradnju eko centra na Zelenom vijencu, koji danas vjerojatno predstavlja najveće ruglo Beograda...

SLASTIČARNICA INSPIRIRANA TOPLJENOM ČOKOLADOM

SLASTIČARNICA INSPIRIRANA TOPLJENOM ČOKOLADOM

Kao idilično mjesto za odmor, sa predivnim plažama i relaksirajućim ambijentom, Stavros je grčko selo koje može učiniti da skrenete sa svog puta...

X