LIFE STYLE

SALONE DEL MOBILE.MILANO 58. IZDANJE JE OMAŽ LEONARDU DA VINCIJU

 

U susret 58. izdanju Salone del Mobile.Milano: novi formati izložbi i odavanje počasti velikom vizionaru Leonardu…

Tokom ove godine proslava u čast Leonarda da Vincija, Salone del Mobile dodaje novi izraz, "genijalnost", svom Manifestu. To je suštinski dio DNK svih događaja i kompanija, brendova i dizajnera koji su ga učinili tako uspješnim, kao i  poklon velikom Učitelju.

58. izdanje Salone del Mobile.Milano održat će se u periodu od 9. do 14. travnja u Rho Fiera Milano.

U svjetlu 'novog pristupa' koji je pokrenut Manifestom 2018. godine, Salone ove godine stavlja u središte pažnje Milano, koji nastavlja da prikuplja međunarodna priznanja kao u smislu kreativnog kapaciteta i velikodušnog duha kao i u smislu industrijske mreže koja ga podupire i radi na dostizanju globalne izvrsnosti.

Manifest je, dakle, još jedno poglavlje - posvećeno genijalnosti, odnosno sposobnost stvaranja i razmišljanja koje pokreće nove načine gledanja na svijet i pronalaženje rješenja u kojima dizajn doprinosi dobrobiti čovjeka i društva.

Talent kojim su kompanije i dizajneri, protagonisti Salona, učinili ovaj sajam onakvim kakav danas jeste, stalno raste i razvija se na slojevima svoje kulturne baštine, a koji grad, kao što je Milan dobro zna kako da kultivira i vrednuje.

Klaudio Luti predsednik Salone del Mobile

Claudio Luti, predsjednik Salone del Mobile, rekao je ovo: „U ovo posebno veliko vrijeme za Milano, važno je konsolidirati moć atrakcija Salone del Mobile, nudeći svojim posjetiteljima ne samo široku paletu proizvoda, ali, posebno, mogućnosti za međunarodni interfejs i za razmatranje odnosa između kreativnosti i biznisa.

Kada ponovo pogledamo ključne riječi njegovog Manifesta, deklaracije koja ima za cilj da se fokusira na vrijednosti koje su pomogle da se događaj dovede na čelo imenovanja za sektor dizajna na međunarodnom nivou, Salone uvodi novu riječ. Ta riječ je "genijalnost", drugim riječima inteligencija kao okidač kreativnosti, značenje talenta i genijalna sposobnost stvaranja i razmišljanja.

Svi talenti koje naše kompanije posjeduju, razvoj naših dizajnera, proizlaze iz naših korijena, i to je riječ koja predstavlja poziv da nastavimo da gledamo naprijed, a ne da počivamo na lovorikama, već da vjerujemo da se sve može uvijek iznova otkriti  ponovo gleadati širom otvorenih očiju u budućnost.

"Genijalnost" također odaje počast Leonardu, u 500. godini od njegove smrti, majstoru svih kreativaca, preteči odnosa između kreativnog i preduzetnika, čovjeka napretka, budućnosti i sadašnjosti, koji je došao u Milano, s ciljem da razvije svoj odnos sa oblikom stvaranja" rekao je gospodin Luti.

Kroz Manifest, Salone del Mobile.Milan poziva na emocionalnu i intelektualnu uključenost svih svojih aktera u nastojanju da nastave dalje nego ikada prije,  kao i da učvrste lidersku ulogu koju su događaj i grad isklesali tokom godina i koji sve više privlače nove projekte i talente.

Snaga Salone del Mobile.Milano je usko povezana sa jedinstvenošću lanca drvne galanterije, rasprostranjenog ekosistema industrijskih i kulturnih vrijednosti koje smo kao Federacija opredijelili da svakodnevno podržavamo i za koje je ovaj događaj izložba par excellence.

Pozitivni signali za sektor drvne industrije došli su i na domaće tržište, sa porastom proizvodnje od 3,1% za talijansko tržište u odnosu na 2017. godinu, kao i sa izvoznim tržištem, koje je zadržalo pozitivan trend.

U high-end segmentu, talijanske kompanije su imale najveću kvotu na svim tržištima, pokazujući sposobnost sektora da izdrži uspone i padove trenutne međunarodne makroekonomske situacije i da održi karakterističnu konkurentsku prednost koja ih razdvaja.

"Kreativnost, domišljatost i industrija vezani su u neobičnu mrežu, čineći talijanski dizajn strateški važnom točkom za čitav talijanski sistem. To je jedna od najboljih referenci grada Milana - koji je oduvijek imao sposobnost da interpretira svoje vrijeme u međunarodnom duhu “, rekao je Emanuele Orsini, predsjednik Federlegno Arredo Eventi.

U nastojanju da se adekvatno odgovori na strukturne promjene u suvremenom društvu i brze promjene na tržištu opremanja i dizajna, 58. izdanje Salone del Mobile.Milano najavljuje dvije temeljne promjene u formatu sajma.

Kako je ova godina neparna godina, odražava se i bijenale izložbi Euroluce i Workplace3.0 koje će se održati u Rho Fiera Milano. Ova druga će imati novi, rasprostranjen izložbeni format, koji će bolje ilustrirati evoluciju koncepta radnog prostora, hibridni prostor u kojem su dužnost i zadovoljstvo, profesija.

Kompanije koje izlažu će svoju hibridnu prisutnost osjetiti na sajmu, kao veran odraz društvene transformacije radnog prostora u fleksibilan, propustljiv i dinamičan prostor, zreo za profesionalnu interakciju i angažiranje u drugim svakodnevnim aktivnostima.

U ovom izdanju će biti predstavljen i novi koncept izložbe koji je namijenjen dizajnerskim proizvodima i dekorativnim i tehničkim rješenjima za dizajn interijera: S.Project, svestran prostor u kome su ključne riječi multisektorski pristup, sinergija i kvaliteta.

Ukupno 550 mladih talenata će biti protagonisti 22. SaloneSatellite u paviljonima 22-24. Ovogodišnja tema je “Hrana kao dizajnerski objekat” Nadamo se da će ovi kreativci iz cijelog svijeta vidjeti ovaj slogan kao okidač za odgovore i rješenja u obliku vrhunskih vizija, ideja, dizajna i izvornih doprinosa.

Dodavanje riječi "genijalnost" u izdanje Manifesta 2019. je namjerno odavanje počasti Leonardu da Vincija, na 500. godišnjicu njegove smrti. Veliki majstor je napustio sofisticirani grad Firencu, kolijevku renesanse 1482. godine, došavši u Milano - grad  koji je već bio u središtu jednog od najproduktivnijih epoha, otvoren za sve vrste i tehnološkog razvoja, znajući da će Ludoviko Sforca biti bogat i velikodušan pokrovitelj.

Radio je kao umjetnik, arhitekt, inženjer i naučnik više od dvadeset godina, ostavljajući neizbrisive znakove i trag.

Leonardova kreativna snaga, njegov status globalno priznate ikone i njegova inovativna, receptivna i višestruka ličnost predstavljaju glavnu prednost za grad, svestan nasljeđa vlastite prošlosti gledajući dalje u budućnost promjene i svjesti o svojoj vlastitoj ulozi na svjetskoj sceni.

 

AQUA

Zbog toga je Salone del Mobile odlučio da proslavi Leonarda u samom srcu Milana, sa izvanrednom i izazovnom instalacijom posvećenoj njegovoj brilijantnosti i proučavanju vode. AQUA. Leonardo’s Vision instalacija će ispričati sićušni fragment renesanse i budućnosti Milana, djelomičan razlog i dijelić čarolije.

To, međutim, nije sve.

S obzirom na veliku važnost da Vincijevog nasljeđa i kao poticaj za one koji se kvalificiraju kao štafeteri za Leonarda i Ludovika Sforcu - dizajneri, mladi talenti, preduzetnici – Salone del Mobile će također održati još jedan događaj na sajmu, u Paviljonu 24, kako bi proslavili Da Vincijevo nasljeđe umjetnosti dizajna i zanatstva, temu koja je sada dublje relevantna za svijet dizajna nego ikada prije.

DE-SIGNO

DE-SIGNO. Umjetnost talijanskog dizajna prije i poslije Leonarda je atmosferska naracija o genijalnosti Leonarda da Vincija i njegovoj povezanosti sa suvremenim talijanskim dizajnom. Jedna figura u povijesti umjetnosti, arhitekture, inžinjerstva i nauke odražava kreativnost i marljivost našeg grada: genije Leonarda da Vincija. Odavanje priznanja koje mu Salone del Mobile daje u ovom izdanju 2019. godine je inteligentan i nikako banalan način proslavljanja Leonardovog opusa u svoj njegovoj dalekovidosti i složenosti. Pet stotina godina nakon njegove smrti, Leonardo je još uvijek referentna točka za naše vrijeme. Zahvaljujući njemu dizajneri i planeri se u današnje vrijeme oslanjaju na intuiciju, radoznalost i proučavanje kada je u pitanju dizajniranje asesoara, prostora i objekata koji će efikasno i funkcionalno odgovoriti na praktične, konkretne i svakodnevne probleme.

"Ovaj poklon genijalnosti u svim njegovim oblicima i njegova valorizacija kroz izvanredna poslovna iskustva nesumnjivo čine oblast u kojoj Salone djeluje i razvija se. Salone je događaj prepoznat u cijelom svijetu, onaj koji se ne boji da eksperimentira i pomiče granice, pozdravljajući najnovije tržišne ponude s pragmatičnošću i originalnošću, a da nikada ne gubi iz vida svoju ulogu glasnogovornika duha Milana i vremena u kome živimo ”, rekao je gradonačelnik Milana.

Milanska skala

Podvlačeći i valorizujući svoje veze s Milanom još dalje i u duhu povećane otvorenosti za razmjenu ideja, kulture i kreativnosti, Salone del Mobile je potpisao trogodišnji ugovor sa fondacijom Fondazione Teatro alla Scala,do 2021. i proslave šezdesete godišnjice sajma. Ovo partnerstvo je nastalo iz želje da se spoje zajedničke vrijednosti, sa dvostrukim ciljem promoviranja i vrednovanja talenta Filarmonice della Scala i omogućavanje dizajnerskoj zajednici koja svake godine udahne život u Salone, priliku da se uključi u jedinstveno iskustvo.

Ove godine, Salone će po prvi put biti otvoren velikim koncertom: Riccardo Chailli, muzički direktor Milanske skale, upriličit će “Semiramidu” i “Viljem Tel”  Đoakina Rosinija i “Slike sa izložbe”, Modesta Musorskog.

Riccardo Chailly

Bit će to izuzetno snažan i emocionalan utjecaj muzike koji će prenositi svoju energiju svim sudjelovateljima sajma koji će svojim poslom osigurati da ovo izdanje sajma bude još uspješnije. 

Podvlačeći međunarodnu važnost Salone del Mobile.Milano i grada i njihovu posvećenost inkluziji i gostoprimstvu, Welcome Project već šestu godinu zaredom se provodi zahvaljujući partnerstvu sa Općinom Milano, Savjetnikom za ekonomski razvoj, Univerzitet i istraživanje Kristinom Tajani i vodećim gradskim školama za dizajn kao što su Domus Akademija, IED, Istituto Marangoni, NABA - Nova Akademija likovnih umjetnosti u Milanu i Politehnički univerzitet Milana / Škola dizajna. Izložbu će organizirati Univerzitet u Milanu.

Federlegno Arredo Eventi neumorno radi sa talijanskom trgovačkom agencijom ICE, vladinom agencijom koja podržava komercijalni i razvoj talijanskih poduzeća u inostranstvu i radi na privlačenju stranih investicija u Italiji. Niz strateških aktivnosti za poticanje interesa i učešća stranih profesionalaca, kupaca, arhitekata, dizajnera interijera i novinara u izdanjma Salone del Mobile u Šangaju i Moskvi.

Ove godine, velika proslava dizajna obilježit će zatvaranje Salone del Mobile.Milan u petak 12. travnja u Palazzo Marino. što će biti prilika da se proslavi ogromna produktivna i organizacijska posvećenost talijanskih kompanija i dizajnera i ljudi koji pomažu da Milano postane najinteresantnije i najatraktivnije mjesto u svijetu u baštom određenom tjednu.

Izvor Salone del Mobile

 
 
GRADOVI BUDUĆNOSTI

GRADOVI BUDUĆNOSTI

Kako zamišljate budućnost?

BALONOM DO RUBA SVEMIRA

BALONOM DO RUBA SVEMIRA

Gledajući filmove koji govore o letu u svemir, vidjeli smo kako Zemlja izgleda iz tog ugla.

SOCIJALNA DISTANCA UZ LANCE S PLAFONA

SOCIJALNA DISTANCA UZ LANCE S PLAFONA

Najveći izazov od početka pandemije je svakako ostati doslijedan mjerama koje su preporučene.

KONCEPT SOCIJALNE DISTANCE U AVIONU

KONCEPT SOCIJALNE DISTANCE U AVIONU

Mnoge stvari više neće biti iste nakon pandemije virusa Corone.

NOVA GENERACIJA KUTIJE ZA RUČAK

NOVA GENERACIJA KUTIJE ZA RUČAK

Sjećate li se kutije za ručak koju ste možda kao djeca nosili u školu?

SALON U LA-U OPLEMENJEN LUKOVIMA I MRAMOROM

SALON U LA-U OPLEMENJEN LUKOVIMA I MRAMOROM

Vodimo vas danas do jednog posebnog salona.

NOV KONCEPT TERETANE

NOV KONCEPT TERETANE

Usred globalne pandemije, svaka nova ideja koja doprinosi društvenoj distanci je dobrodošla.

MALI MINI BAR U VRTU

MALI MINI BAR U VRTU

Prisutnost karantene potaknula je mnoge ljude širom svijeta da se usredotoče na nove oblike druženja i zabave.

X