LIFE STYLE

RENZO PIANO ŽELI IZGRADITI NOVI MOST U GENOVI

Renzo Piano želi da izgradi novi most u Đenovi

Talijanski arhitekt, Renzo Piano ponudio se da dizajnira novu strukturu, koja će zamijeniti Ponte Morandi most u svom rodnom gradu Genovi…

Piano je izjavio za Observer magazin da je još previše rano pričati o pojedinostima novog dizajna, ali je također rekao da novi most mora biti memorijal i otjelovljenje “pozitivnog pokreta ujedinjenosti i suradnje”. Ponte Morandi most u Genovi srušio se tokom lošeg vremena 14.kolovoza ove godine, a tom prilikom nastradale su četrdeset tri osobe. Veliki dio ove strukture je popustio, zbog čega su vozila koja su se u tom trenutku kretala mostom padala sa visine od 45 metara.

Piano, arhitekt iza brojnih znamenitosti, odrastao je u ovom gradu. “Jedna stvar je sigurna – novi most mora biti lijep i to ne u kozmetičkom smislu, već kao nositelj poruke ponosa i istine”, izjavio je arhitekt. “To mora biti mjesto koje će ljude na neki način podsjećati na tragediju, ali istovremeno, on mora predstavljati ulaz u grad. To mora biti urađeno bez ikakvog znaka retorike, jer je to najveća zamka. Mislim da se moramo držati dalje od toga i izraziti ponos i druge važne vrijednosti. To je ono što Genova zaslužuje”.

Piano je također rekao da je izgradnja novog mosta imperativ, ne samo zbog oporavka infrastrukture grada, već i zbog stvaranja obilježja nade. “Most je simbol i nikada ne bi trebalo sruši ga, jer kada se to desi onda se podižu zidovi, ne fizički, već metaforični, koji su jako loši”.

Arhitekt je zapravo bio u svom rodnom gradu kada je došlo do ove katastrofe, pa je ubrzo potom ponudio svoju pomoć talijanskoj vladi. “Već sam rekao da bih im rado pomogao, jer je to moja misija. Ja sam sentor za život, tako da je jedna od mojih dužnosti da reagiram neki način po pitanju te katastrofe”.

Inače, ovaj most nastao je kao djelo talijanskog inženjera RIkarda Morandija 1974.godine, tokom poslijeratnog građevinskog buma. Betonska struktura bila je nekonvencionalna, zbog izbora betona umjesto tradicionalnog čelika.

“Morandi je bio sjajni inženjer svakako i kreirao je nešto nevjerojatno, pametno i hrabro, ali nažalost i krhko”, izjavio je Piano. “Kada kažem krhko, mislim na krhku ljepotu njegovog dijela, ne govorim to kao kritiku. Ovaj most je zahtijvao visok nivo pažnje i održavanja tokom svog vijeka postojanja”.

N.Đ.

Foto: Leo García Méndez.

 
Pročitaj sljedeći tekst: ODMARALIŠTE U KOJEM VRIJEME NE POSTOJI
 
ZANIMLJIVE VREĆICE ČAJA

ZANIMLJIVE VREĆICE ČAJA

Online radnja Ocean-Teabag je uvela set vrećica čaja koje su oblikovane kao lignje i hobotnice. Pravo iznenađenje vas očekuje kada vrećicu potopite u vruću vodu.

IZVANREDNA ČAHURA NA DRVETU JE RESTORAN

IZVANREDNA ČAHURA NA DRVETU JE RESTORAN

Šta kažete na večeru, visoko među krošnjama drveća?

LEGO MOST

LEGO MOST

Ukoliko se ikada zateknete u predgrađu Wuppertala u regiji Nordrhein-Westfalen u zapadnoj Njemačkoj, možda ćete biti iznenađeni otkrivanjem mosta...

FENOMENALAN MORPHEUS HOTEL U MAKAU

FENOMENALAN MORPHEUS HOTEL U MAKAU

Jedan od posljednjih projekata koje je dizajnirala Zaha Hadid, Morpheus Hotel u Makau je jedna od najsloženijih zgrada arhitekture moderne ere.

CIRKUSI BUDUĆNOSTI

CIRKUSI BUDUĆNOSTI

Njemački cirkus Roncalli zamijenio je prave životinje 3D holografskim slikama koje prikazuju slonove, konje, pa čak i ribe u pokretu.

KUĆICA IZ MAŠTE ZA ODMOR

KUĆICA IZ MAŠTE ZA ODMOR

CO-LAB projektantski biro sa sjedištem u Meksiku predstavlja kuću na drvetu, koja se nalazi među tropskim džunglama Tuluma i karipske obale.

OBLAK LEPTIRA

OBLAK LEPTIRA

Već godinama nas multidisciplinarni umjetnik Carlos Amorales očarava svojom upečatljivom serijom instalacija crnih leptira.

RESTORAN INSPIRIRAN FILOVIMA WESA ANDRESONA

RESTORAN INSPIRIRAN FILOVIMA WESA ANDRESONA

Dizajn studio Asthetíque iz New Yoka završio je restoran u Moskvi pod nazivana Y koji inspiriran scenografijom iz filmova režisera Wesa Andersona.

X