LIFE STYLE

RENZO PIANO ŽELI IZGRADITI NOVI MOST U GENOVI

Renzo Piano želi da izgradi novi most u Đenovi

Talijanski arhitekt, Renzo Piano ponudio se da dizajnira novu strukturu, koja će zamijeniti Ponte Morandi most u svom rodnom gradu Genovi…

Piano je izjavio za Observer magazin da je još previše rano pričati o pojedinostima novog dizajna, ali je također rekao da novi most mora biti memorijal i otjelovljenje “pozitivnog pokreta ujedinjenosti i suradnje”. Ponte Morandi most u Genovi srušio se tokom lošeg vremena 14.kolovoza ove godine, a tom prilikom nastradale su četrdeset tri osobe. Veliki dio ove strukture je popustio, zbog čega su vozila koja su se u tom trenutku kretala mostom padala sa visine od 45 metara.

Piano, arhitekt iza brojnih znamenitosti, odrastao je u ovom gradu. “Jedna stvar je sigurna – novi most mora biti lijep i to ne u kozmetičkom smislu, već kao nositelj poruke ponosa i istine”, izjavio je arhitekt. “To mora biti mjesto koje će ljude na neki način podsjećati na tragediju, ali istovremeno, on mora predstavljati ulaz u grad. To mora biti urađeno bez ikakvog znaka retorike, jer je to najveća zamka. Mislim da se moramo držati dalje od toga i izraziti ponos i druge važne vrijednosti. To je ono što Genova zaslužuje”.

Piano je također rekao da je izgradnja novog mosta imperativ, ne samo zbog oporavka infrastrukture grada, već i zbog stvaranja obilježja nade. “Most je simbol i nikada ne bi trebalo sruši ga, jer kada se to desi onda se podižu zidovi, ne fizički, već metaforični, koji su jako loši”.

Arhitekt je zapravo bio u svom rodnom gradu kada je došlo do ove katastrofe, pa je ubrzo potom ponudio svoju pomoć talijanskoj vladi. “Već sam rekao da bih im rado pomogao, jer je to moja misija. Ja sam sentor za život, tako da je jedna od mojih dužnosti da reagiram neki način po pitanju te katastrofe”.

Inače, ovaj most nastao je kao djelo talijanskog inženjera RIkarda Morandija 1974.godine, tokom poslijeratnog građevinskog buma. Betonska struktura bila je nekonvencionalna, zbog izbora betona umjesto tradicionalnog čelika.

“Morandi je bio sjajni inženjer svakako i kreirao je nešto nevjerojatno, pametno i hrabro, ali nažalost i krhko”, izjavio je Piano. “Kada kažem krhko, mislim na krhku ljepotu njegovog dijela, ne govorim to kao kritiku. Ovaj most je zahtijvao visok nivo pažnje i održavanja tokom svog vijeka postojanja”.

N.Đ.

Foto: Leo García Méndez.

 
Pročitaj sljedeći tekst: ODMARALIŠTE U KOJEM VRIJEME NE POSTOJI
 
PUT NA ANTARTIKU PLAĆA AIRBNB

PUT NA ANTARTIKU PLAĆA AIRBNB

Još jednu super ponudu objavio je Airbnb!

BAR PO DIZAJNU ALEXANDER & CO

BAR PO DIZAJNU ALEXANDER & CO

Studio Alekander & Co osmislio je bar Tilly May u Sidneyu.

HOTEL U STAROJ PALAČI U FIRENCI

HOTEL U STAROJ PALAČI U FIRENCI

Hotel Calimala u Firenci djelo je londonsko-izraelskog dizajnera Aleka Meitlisa, koji kombinira prošlost i sadašnjost...

LUKSUZAN AUTO-KAMP RUSSIAN RIVER

LUKSUZAN AUTO-KAMP RUSSIAN RIVER

Luksuzni kamp Russian River je također pogodan za one koji ne vole kampiranje.

PLUTAJUĆI OTOK U KOPENHAGENU

PLUTAJUĆI OTOK U KOPENHAGENU

Kopenhagenska luka bogatija je za moderan javni prostor.

TAJVAN - PAVILJON OD BAMBUSA

TAJVAN - PAVILJON OD BAMBUSA

Zuo Studio izgradio je paviljon od bambusa i čelika da bi stvorili sjenovito mjesto za sjedenje u parku Huludun u Tajvanu.

MIAMI - NOVA APPLE TRGOVINA

MIAMI - NOVA APPLE TRGOVINA

Londonski studio za arhitekturu Foster + Partners završio je dizajn nove Apple trgovine.

X