LIFE STYLE

NATJEČAJ ZA IZGRADNJU ZELENE OAZE NA ZELENOM VIJENCU

Konkurs za izgradnju zelene oaze na Zelenom vencu

Kompanija Stattwerk proglasila je pobjednike natječaja za izgradnju eko centra na Zelenom vijencu, koji danas vjerojatno predstavlja najveće ruglo Beograda...

Najbolje rješenje predstavio je studio Living Future Green koji je svoju viziju predstavuio prije oko jedne godine kada je zgrada bivše Beobanke dobila novog vlasnika i kada se pojavila nada da će ovaj objekt od velikog značaja dobiti novu upotrebnu svrhu. Njemački brend Stattwerk dodatno je potrijkrepio ova saznanja tvrdnjama kako sprska prijestolnica  na ovom mjestu zaslužuje svoj prvi zeleni objekt.

Upravo sa ovom idejom na umu, Stattwerk je raspisao konkurs za idejno rješenje budućeg eko centra i okupio sve domaće diplomirane arhitekte i apsolvente kako bi javno dali svoje prijedloge za izgled građevine koja će predstavljati novi ukras Zelenog vijenca. Na ovom natječaju pojavila su se 64 rješenja, tako da je međunarodni stručni žiri kreiran od profesora sveučilišta, arhitekata i sručnjaka u ovom polju imao vrlo kompliciran zadatak prilikom izbora najboljih rješenja.

 

Predsjednik komislije, Alfredo Panjafiel, izjavio je kako arhitekti danas nemaju previše kvalitetnih prilika, posebno onih koje omogućuju rad na modernim projektima kao što je gradska oaza kompanije Stattwerk.

U kategoriji diplomiranih stručnjaka, prvo mjesto na natječaju osvojio je projektni plan studija Living Future Green, dok je u rangu studentskih radova pobijedio tim Aritektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa Tinom Urošević, Stefanom Simovićem i Urošom Markovićem na kormilu.

Arhitekt Jovan Mitrović, tvorac idejnog rješenja koje je odnijelo prvu nagradu stručnog žirija, tvrdi da ovaj projekt za njega posjeduje vrlo jaku simboliku i upravo je u zgradi bivše Beobanke na Zelenom vijencu, kao mlad arhitekt, sa 36. godina podigao je svoju prvu plaću.

N.Đ.

Izvor: Stattwerk

 
 
MEHANIČARSKA RADIONICA PRETVORENA U UDOBAN RESTORAN

MEHANIČARSKA RADIONICA PRETVORENA U UDOBAN RESTORAN

Adaptivno redizajniranje struktura štedi resurse, prostor i predstavlja epitom zelenog načina ponovne upotrebe objekata...

HOTEL NOBU U LONDONU NUDI NOVU DEFINICIJU ODMORA

HOTEL NOBU U LONDONU NUDI NOVU DEFINICIJU ODMORA

U Londonu je u prosjeku palo više snijega nego u Zagrebu u prethodne tri godine, što je poprilično iznenadilo sve njegove stanovnike i posjetitelje...

ORGINALNA PIVNICA NA RUBU FJORDA U NORVEŠKOJ

ORGINALNA PIVNICA NA RUBU FJORDA U NORVEŠKOJ

Danska kompanija COBE, predstavila je planove za izgradnju craft pivnice u Stavangeru u Norveškoj, koja će sadržati pijacu i ogromni krovni vrt sa povrćem...

STANICA OD METROA DEKORIRANA RUČNO RAĐENIM PLOČICAMA

STANICA OD METROA DEKORIRANA RUČNO RAĐENIM PLOČICAMA

Arhitektonska kolektiva Assemble u suradnji sa umjetnikom Matthew Rawom, redizajnirala je ulaz u Seven Sisters podzemnu stanicu u Londonu...

U BASELU NIČU TRI JEDINSTVENA NEBODERA

U BASELU NIČU TRI JEDINSTVENA NEBODERA

Švicarska praksa Herzog & de Meuron, pobijedila je na natjecanju za dizajn novog masterplana za bazelski Nordspitze dio, uključujući i tri stambena nebodera…

ČAROBNO ODMARALIŠTE U ALPSKOM PEJZAŽU

ČAROBNO ODMARALIŠTE U ALPSKOM PEJZAŽU

Kao ukras najboljeg skijaškog odmarališta u Francuskoj i jednog od najbolja tri luksuzne kolibe na svijetu, Chalet Grande Corniche hotel obećava godišnji odmor iz baj

NEOBIČNIH DESET BOŽIĆNIH JELKI

NEOBIČNIH DESET BOŽIĆNIH JELKI

Svi posjedujemo različit pogled na svijet, dok mnogi od nas shvaćaju kako je jedini mogući način da se istaknemo iz mase kreiranje nečega posebnog i drugačijeg...

SLASTIČARNICA INSPIRIRANA TOPLJENOM ČOKOLADOM

SLASTIČARNICA INSPIRIRANA TOPLJENOM ČOKOLADOM

Kao idilično mjesto za odmor, sa predivnim plažama i relaksirajućim ambijentom, Stavros je grčko selo koje može učiniti da skrenete sa svog puta...

X