LIFE STYLE

IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU

IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU

Studio Roar, koji je baziran u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, upravo je završio svoj rad na zabavištu u Dubaiju, koje sadrži integrirane tehnologije, kreirane tako da promoviraju aktivnu igru i djeci otvore vrata kompjuterskog kodiranja…

Ova kompanija koja se bavi dizajnom interijera, a koju predvodi Palavi Din, razvija je Nursery of the Future, vrtić budućnosti, kao dio projekta koji podržava vlada UAE, a koja za cilj ima da transformiše ovu zemlju u vodeću svetsku naciju, do njihove stogodišnjice, koja se obilježava 2071.godine.

AREA 2071 inicijativa, koju podržava i Šeik Mohamed bin Rašid Al Maktoum, vladar Dubaija, sastoji se od više programa i infrastrukturnih projekata, koji su fokusirani na budućnost inovacija. Kao dio ovog programa, Nursery of the Future dizajniran je kao prototip okruženja za učenje, koji izbjegava predmete kao što su matematika ili čitanje, a umjesto toga se suočava sa suvremenim izazovom pripremanja djece za poslove koji još uvijek ne postoje.

Road dizajn ovog zabavišta odgovorio je na brif, koji je od njih tražio iskustvo učenja svjetske klase, koje gradi naviku inovacije i futurizma, koja će djecu pratiti kroz čitav život. Kako kaže Din, ovaj prijedlog uklanja sve barijere koje su do sada postojale između djece i učitelja i mijenja ih fluidnim i društvenim okruženjem, koje je razigrano i stimulizira.

“Jedan od načina na koje smo oživjeli ovu teoriju je taj što smo u potpunosti odbacili tradicionalne učionice i umjesto njih kreirali studije za učenje. Ovi prostori su fleksibilni, prilagodljivi i okretni, kako bi savršeno odgovorili na različite stilove učenja i predavanja”.

Din je također dodao da je ovaj projekt baziran na četiri ključna principa “vodstva, sreće i pozitivnosti, naprednih nauka i umjetne inteligencije i tehnologije i kodiranja”, koji su uključeni u svaki aspekt dizajna.

Eksterijer građevine ima formaciju krova koja nas podsjeća na oblak, a koja je kreirana od panela koji su kombinirani kako bi kreirali nježni i eterični volumen. Kreirana u suradnji sa lokalnim studijom AR Gallery, krovna forma je takva kakva jeste, da bi djeci pružila osjećaj sigurnosti i gostoljubivosti.

Nježne obline mogu se vidjeti i u čitavom interijeru ove građevine, koji je razvijen kao odgovor na istraživanje koje sugerira da su djeci daleko prilatniji prostori sa oblim elementima, u odnosu na one sa oštrim i pravougaoni. Valoviti zidovi i plafoni kreirani su uz pomoć kompjuterskog softwera, a konstruiralo ih je lokalno brodogradilište.

Pedijatrijska neuro-nauka također je utjecala na pravac dizajna i navela studio da upotrebi prirodnu paletu materijala, umjesto ispunjavanja prostora bojama i crtanim ilustracijama. Na ovaj način, i zaposleni i djeca će biti fokusirani na glavne izvore stimulacije u ovom prostoru.

“Vjerujemo da su svi elementi školskog okruženja – fizički i ljudski, vanjski i interijerni, važni za mrežu obrazovanja. Imperativ nam je bio da ova zgrada bude transformirana u “tihog” edukatora, koji olakšava zbližavanje, učenje i introspekciju”, kaže Kristina Morgan, direktorica dizajna interijera Road studija.

U samom centralnom dijelu uglavnom otvorenog plana prostora nalazi se zajednički prostor nazvan Mars Lab, koji je mjesto za okupljanje djece, roditelja i učitelja. Ovdje se nalazi “oblak za čitanje”, prostor za igru u formi kućice na drvetu nazvan “sky house” i mini hab za kodiranje, koji djeci daje priliku da eksperimentiraju sa idejom programiranja. Interaktivna igra promovirana je tehnologijom projektora koji su integrirani u podove i zidove, sa površinama koje zasvjetle ili predstave prirodne scene kada ih djeca dodirnu. Aplikacija tehnologije digitalne projekcije, zajedno sa tradicionalnim ljuljaškama i toboganima u prostoru za igru kreirana je kako bi promovirala kretanje i pomogla razvijanje motornih vještina kod djece.

N.Đ.

Izvor Dezeen

 
 
RESTORAN INSPIRIRAN FILOVIMA WESA ANDRESONA

RESTORAN INSPIRIRAN FILOVIMA WESA ANDRESONA

Dizajn studio Asthetíque iz New Yoka završio je restoran u Moskvi pod nazivana Y koji inspiriran scenografijom iz filmova režisera Wesa Andersona.

MURALI U DUGINIM BOJAMA

MURALI U DUGINIM BOJAMA

Češki street art umjetnik Jan Kalab (poznat i kao POINT ili CAKES) stvara velike šarene murale koji razigrano transformiraju urbane sredine u dugine boje.

KIMPTON SAINT GEORGE JE MIKS RAZLIČITIH EPOHA

KIMPTON SAINT GEORGE JE MIKS RAZLIČITIH EPOHA

Firma za dizajn interijera sa sjedištem u Torontu, Mason Studio, predstavila je svoj najnoviji projekt, hotel Kimpton Saint George, u Torontu.

PODNA I STOLNA LAMPA GIULIETTA

PODNA I STOLNA LAMPA GIULIETTA

Zahvaljujući radu na baterije i odsustvu kablova, nova Giulietta BE s potpisom Catellani & Smith može se „lako transportrati“ bilo gdje...

SPEKTAKULARAN TORANJ - PROMATRAČNICA U DANSKOJ

SPEKTAKULARAN TORANJ - PROMATRAČNICA U DANSKOJ

Smješten u povijesnoj glečerskoj šumi Gisselfeld Klosters u Danskoj - koju karakteriziraju valoviti brežuljci, efemerni potoci, jezera, močvare i livade...

IGRA SVJETLOSTI I SJENKE - OLUCE

IGRA SVJETLOSTI I SJENKE - OLUCE

„Tamo gdje je svjetlost, mora postojati sjenka, tamo gdje ima sjenke mora postojati svjetlost. Nema sjene bez svjetla i svjetla bez sjenke."(Haruki Murakami)

MUMBAI - EGZOTIČNI SOHO HOUSE

MUMBAI - EGZOTIČNI SOHO HOUSE

Lanac Soho House koji je osnovan u Londonu 1995. godine kao privatni klub za ljude u kreativnim industrijama je otvorio svoju 23. kuću u Indiji -Soho House Mumbai.

MODERAN FRIZERSKI SALON U NEW YORKU

MODERAN FRIZERSKI SALON U NEW YORKU

Nizozemski dizajner Ruud van Oosterhout preuredio je dio bivše tvornice sode kako bi projektirao frizerski salon od 418 m2...

X