LIFE STYLE

IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU

IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU

Studio Roar, koji je baziran u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, upravo je završio svoj rad na zabavištu u Dubaiju, koje sadrži integrirane tehnologije, kreirane tako da promoviraju aktivnu igru i djeci otvore vrata kompjuterskog kodiranja…

Ova kompanija koja se bavi dizajnom interijera, a koju predvodi Palavi Din, razvija je Nursery of the Future, vrtić budućnosti, kao dio projekta koji podržava vlada UAE, a koja za cilj ima da transformiše ovu zemlju u vodeću svetsku naciju, do njihove stogodišnjice, koja se obilježava 2071.godine.

AREA 2071 inicijativa, koju podržava i Šeik Mohamed bin Rašid Al Maktoum, vladar Dubaija, sastoji se od više programa i infrastrukturnih projekata, koji su fokusirani na budućnost inovacija. Kao dio ovog programa, Nursery of the Future dizajniran je kao prototip okruženja za učenje, koji izbjegava predmete kao što su matematika ili čitanje, a umjesto toga se suočava sa suvremenim izazovom pripremanja djece za poslove koji još uvijek ne postoje.

Road dizajn ovog zabavišta odgovorio je na brif, koji je od njih tražio iskustvo učenja svjetske klase, koje gradi naviku inovacije i futurizma, koja će djecu pratiti kroz čitav život. Kako kaže Din, ovaj prijedlog uklanja sve barijere koje su do sada postojale između djece i učitelja i mijenja ih fluidnim i društvenim okruženjem, koje je razigrano i stimulizira.

“Jedan od načina na koje smo oživjeli ovu teoriju je taj što smo u potpunosti odbacili tradicionalne učionice i umjesto njih kreirali studije za učenje. Ovi prostori su fleksibilni, prilagodljivi i okretni, kako bi savršeno odgovorili na različite stilove učenja i predavanja”.

Din je također dodao da je ovaj projekt baziran na četiri ključna principa “vodstva, sreće i pozitivnosti, naprednih nauka i umjetne inteligencije i tehnologije i kodiranja”, koji su uključeni u svaki aspekt dizajna.

Eksterijer građevine ima formaciju krova koja nas podsjeća na oblak, a koja je kreirana od panela koji su kombinirani kako bi kreirali nježni i eterični volumen. Kreirana u suradnji sa lokalnim studijom AR Gallery, krovna forma je takva kakva jeste, da bi djeci pružila osjećaj sigurnosti i gostoljubivosti.

Nježne obline mogu se vidjeti i u čitavom interijeru ove građevine, koji je razvijen kao odgovor na istraživanje koje sugerira da su djeci daleko prilatniji prostori sa oblim elementima, u odnosu na one sa oštrim i pravougaoni. Valoviti zidovi i plafoni kreirani su uz pomoć kompjuterskog softwera, a konstruiralo ih je lokalno brodogradilište.

Pedijatrijska neuro-nauka također je utjecala na pravac dizajna i navela studio da upotrebi prirodnu paletu materijala, umjesto ispunjavanja prostora bojama i crtanim ilustracijama. Na ovaj način, i zaposleni i djeca će biti fokusirani na glavne izvore stimulacije u ovom prostoru.

“Vjerujemo da su svi elementi školskog okruženja – fizički i ljudski, vanjski i interijerni, važni za mrežu obrazovanja. Imperativ nam je bio da ova zgrada bude transformirana u “tihog” edukatora, koji olakšava zbližavanje, učenje i introspekciju”, kaže Kristina Morgan, direktorica dizajna interijera Road studija.

U samom centralnom dijelu uglavnom otvorenog plana prostora nalazi se zajednički prostor nazvan Mars Lab, koji je mjesto za okupljanje djece, roditelja i učitelja. Ovdje se nalazi “oblak za čitanje”, prostor za igru u formi kućice na drvetu nazvan “sky house” i mini hab za kodiranje, koji djeci daje priliku da eksperimentiraju sa idejom programiranja. Interaktivna igra promovirana je tehnologijom projektora koji su integrirani u podove i zidove, sa površinama koje zasvjetle ili predstave prirodne scene kada ih djeca dodirnu. Aplikacija tehnologije digitalne projekcije, zajedno sa tradicionalnim ljuljaškama i toboganima u prostoru za igru kreirana je kako bi promovirala kretanje i pomogla razvijanje motornih vještina kod djece.

N.Đ.

Izvor Dezeen

 
 
FASADA KOJA ULJEPŠAVA

FASADA KOJA ULJEPŠAVA

Ako se kojim slučajem spremate na put kroz u Sjevernoj Carolini, ili možda tamo živite, sigurni smo da će vam pogled privući Wanderwall.

STARI SATOVI IMAJU NOVI ŽIVOT

STARI SATOVI IMAJU NOVI ŽIVOT

Grčki umjetnik Gregori Grozos daje novi život starinskom nakitu kreirajući minijaturne svjetove unutar džepnih satova i privjesaka.

SJAJNA STRANA MJESECA

SJAJNA STRANA MJESECA

Astro-fotograf nastavlja da nas zapanjuje svojim brilijantnim fotografijama.

ODMARALIŠTE NA MALDIVIMA INSPIRIRANO TRADICIJOM OTOKA

ODMARALIŠTE NA MALDIVIMA INSPIRIRANO TRADICIJOM OTOKA

Ovo luksuzno odmaralište na Muravando otoku na Maldivima, obuhvaća 73 luksuzne vile restorane, zajedničke prostore i personalizirane objekate.

PENTHAUS U KOJEM NOĆ KOŠTA 100.000 DOLARA

PENTHAUS U KOJEM NOĆ KOŠTA 100.000 DOLARA

Kontroverzni engleski umjetnik, i jedan od najskupljih umjetnika sadašnjice je upravo dizajnirao interijer velikog dvokatnog penthausa u Palms Casino Resort...

CAFFE BAR KOJI JE IZRAĐEN OD KARTONA

CAFFE BAR KOJI JE IZRAĐEN OD KARTONA

Ukoliko mislite da se karton upotrebljava samo za izradu kutija i ambalaža, razmislite još jednom.

GLAMPING U JUŽNOJ KOREJI

GLAMPING U JUŽNOJ KOREJI

Arhitekti studija Z_lab kreirale su lože u obliku piramide na južnokorejskom otoku Jeju.

VELUX NAGRADE NA KONKURSU “BRINGING LIGHT TO LIFE”

VELUX NAGRADE NA KONKURSU “BRINGING LIGHT TO LIFE”

Peto izdanje VELUX arhitektonskog konkursa “Bringing light to life” 2018, završeno je svečanom ceremonijom na kojoj su proglašeni dobitnici nagrada.

X