LIFE STYLE

IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU

IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU
IGRAONICA ZA DJECU U DUBAIJU

Studio Roar, koji je baziran u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, upravo je završio svoj rad na zabavištu u Dubaiju, koje sadrži integrirane tehnologije, kreirane tako da promoviraju aktivnu igru i djeci otvore vrata kompjuterskog kodiranja…

Ova kompanija koja se bavi dizajnom interijera, a koju predvodi Palavi Din, razvija je Nursery of the Future, vrtić budućnosti, kao dio projekta koji podržava vlada UAE, a koja za cilj ima da transformiše ovu zemlju u vodeću svetsku naciju, do njihove stogodišnjice, koja se obilježava 2071.godine.

AREA 2071 inicijativa, koju podržava i Šeik Mohamed bin Rašid Al Maktoum, vladar Dubaija, sastoji se od više programa i infrastrukturnih projekata, koji su fokusirani na budućnost inovacija. Kao dio ovog programa, Nursery of the Future dizajniran je kao prototip okruženja za učenje, koji izbjegava predmete kao što su matematika ili čitanje, a umjesto toga se suočava sa suvremenim izazovom pripremanja djece za poslove koji još uvijek ne postoje.

Road dizajn ovog zabavišta odgovorio je na brif, koji je od njih tražio iskustvo učenja svjetske klase, koje gradi naviku inovacije i futurizma, koja će djecu pratiti kroz čitav život. Kako kaže Din, ovaj prijedlog uklanja sve barijere koje su do sada postojale između djece i učitelja i mijenja ih fluidnim i društvenim okruženjem, koje je razigrano i stimulizira.

“Jedan od načina na koje smo oživjeli ovu teoriju je taj što smo u potpunosti odbacili tradicionalne učionice i umjesto njih kreirali studije za učenje. Ovi prostori su fleksibilni, prilagodljivi i okretni, kako bi savršeno odgovorili na različite stilove učenja i predavanja”.

Din je također dodao da je ovaj projekt baziran na četiri ključna principa “vodstva, sreće i pozitivnosti, naprednih nauka i umjetne inteligencije i tehnologije i kodiranja”, koji su uključeni u svaki aspekt dizajna.

Eksterijer građevine ima formaciju krova koja nas podsjeća na oblak, a koja je kreirana od panela koji su kombinirani kako bi kreirali nježni i eterični volumen. Kreirana u suradnji sa lokalnim studijom AR Gallery, krovna forma je takva kakva jeste, da bi djeci pružila osjećaj sigurnosti i gostoljubivosti.

Nježne obline mogu se vidjeti i u čitavom interijeru ove građevine, koji je razvijen kao odgovor na istraživanje koje sugerira da su djeci daleko prilatniji prostori sa oblim elementima, u odnosu na one sa oštrim i pravougaoni. Valoviti zidovi i plafoni kreirani su uz pomoć kompjuterskog softwera, a konstruiralo ih je lokalno brodogradilište.

Pedijatrijska neuro-nauka također je utjecala na pravac dizajna i navela studio da upotrebi prirodnu paletu materijala, umjesto ispunjavanja prostora bojama i crtanim ilustracijama. Na ovaj način, i zaposleni i djeca će biti fokusirani na glavne izvore stimulacije u ovom prostoru.

“Vjerujemo da su svi elementi školskog okruženja – fizički i ljudski, vanjski i interijerni, važni za mrežu obrazovanja. Imperativ nam je bio da ova zgrada bude transformirana u “tihog” edukatora, koji olakšava zbližavanje, učenje i introspekciju”, kaže Kristina Morgan, direktorica dizajna interijera Road studija.

U samom centralnom dijelu uglavnom otvorenog plana prostora nalazi se zajednički prostor nazvan Mars Lab, koji je mjesto za okupljanje djece, roditelja i učitelja. Ovdje se nalazi “oblak za čitanje”, prostor za igru u formi kućice na drvetu nazvan “sky house” i mini hab za kodiranje, koji djeci daje priliku da eksperimentiraju sa idejom programiranja. Interaktivna igra promovirana je tehnologijom projektora koji su integrirani u podove i zidove, sa površinama koje zasvjetle ili predstave prirodne scene kada ih djeca dodirnu. Aplikacija tehnologije digitalne projekcije, zajedno sa tradicionalnim ljuljaškama i toboganima u prostoru za igru kreirana je kako bi promovirala kretanje i pomogla razvijanje motornih vještina kod djece.

N.Đ.

Izvor Dezeen

 
 
NEVJEROJATNI SVIJET ALPSKOG LUKSUZA - CHALET MONTANA

NEVJEROJATNI SVIJET ALPSKOG LUKSUZA - CHALET MONTANA

Stiglo je to doba godine, kada svako od nas počinje razmišljati o putovanju, kojem se radujemo otkako smo se vratili sa ljetovanja…

SPOT KOJI JE OTOPIO SRCA: EMMEZETINA KAMPANJA „VJERUJ U NOVOGODIŠNJU ČAROLIJU“

SPOT KOJI JE OTOPIO SRCA: EMMEZETINA KAMPANJA „VJERUJ U NOVOGODIŠNJU ČAROLIJU“

Emmezeta je za Božić i Novu godinu pripremila drugačiju priču...

REDIZAJN NEKADAŠNJE DESTILERIJE

REDIZAJN NEKADAŠNJE DESTILERIJE

Pretvaranje stare i zaboravljene građevine u nešto što je korisno, uštedjet eće vam mnogo više, od vremena i energije koji su potrebni za izgradnju novog objekta…

ČAROBNA MOĆ OPTIČKE ILUZIJE

ČAROBNA MOĆ OPTIČKE ILUZIJE

Čarobna, zapanjujuća i sasvim očaravajuća - ovako bismo mogli opisati djela Chrisa Engmana, koji ambiciozno istražuje intrigantne mogućnosti optičkih iluzija...

ČARABNA MOĆ OPIČKE ILUZIJE

ČARABNA MOĆ OPIČKE ILUZIJE

Čarobna, zapanjujuća i sasvim očaravajuća, ovako bismo mogli opisati djela Chrisa Engmana koji ambiciozno istražuje intrigantnu optičku iluziju.

HONG KONG - CONTINENTAL RESTORAN

HONG KONG - CONTINENTAL RESTORAN

Continental restoran u Hong Kongu, dekoriran je talijanskim namreštajem Bross koji svojim bogatim i šarmantnim imidžom podsreća na sofisticiran identitet...

DIZAJNIRANI BOKS ZA PSE

DIZAJNIRANI BOKS ZA PSE

Dizajner je kreirao ekskluzivnu kućicu za kućne ljubimce i savršen dodatak interijerima svih ljubitelja pasa…

NOVI REZERVAT ZA PANDE U KINI

NOVI REZERVAT ZA PANDE U KINI

Sa samo 1.800 pandi u čitavom svijetu, neko je jednostavno morao da se posveti očuvanju njihove ugrožene i nestajuće vrste…

X