INTERIJER

STAN U BARCELONI S BEZBROJ SKRIVENIH PROSTORIJA

STAN U BARCELONI S BEZBROJ SKRIVENIH PROSTORIJA
STAN U BARCELONI S BEZBROJ SKRIVENIH PROSTORIJA
STAN U BARCELONI S BEZBROJ SKRIVENIH PROSTORIJA
STAN U BARCELONI S BEZBROJ SKRIVENIH PROSTORIJA
STAN U BARCELONI S BEZBROJ SKRIVENIH PROSTORIJA
STAN U BARCELONI S BEZBROJ SKRIVENIH PROSTORIJA
STAN U BARCELONI S BEZBROJ SKRIVENIH PROSTORIJA
STAN U BARCELONI S BEZBROJ SKRIVENIH PROSTORIJA
STAN U BARCELONI S BEZBROJ SKRIVENIH PROSTORIJA
STAN U BARCELONI S BEZBROJ SKRIVENIH PROSTORIJA

Španjolsko-njemačka firma YLAB Arquitectos pretvorila je mračan stan u Barceloni u svijetlom ispunjenu kuću za odmor s mnogo skrivenih prostorija.

Smješten u četvrti Gracia, Argentona apartman veličine 90 kvadratnih metara prethodno je podijeljen u šest soba. Kao rezultat toga, nedostajalo mu je dnevno svjetlo i gotovo da nije imao povezanost s vanjskim otvorenim prostorom. YLAB ga je pretvorio u nekretninu s jednom spavaćom sobom koja koristi sunčano unutrašnje dvorište zgrade.

Novouređeni prostor ima neutralne boje, prirodne materijale kao što su drvo i kamen, obilje biljaka i mnoga skrivena mjesta za skladištenje. “Novi vlasnici su željeli da ovaj stan transformiraju u svijetao i otvoren prostor i stvore polu-eksterni vrt kako bi prevazišli nedostatak otvorenog prostora", objašnjavaju arhitekti.

Predvođeni osnivačima Tobiasom Larmanom i Jolandom Iuste Lopez, studio je predložio koncept koji otvara stan do unutrašnjeg dvorišta i vraća njegov povijesni prostor za konzervaciju koji se proteže cijelom širinom stana i gleda na dvorište sa bršljanom.

U “sendviču” između niza unutrašnjih i vanjskih dvostrukih prozora, konzervatorijum se koristi kao vrtna soba. U središtu stana, raspored se okreće oko otvorenog prostora u obliku latiničnog slova L koji se povezuje sa atrijum-vrtom koja koristi dnevnu svjetlost. Prostor u obliku slova L sadrži dnevni boravak, kao i kuhinju i kancelariju u hrastovim ormarima koji spajaju perimetar. Stan postiže maksimalno skladištenje zahvaljujući velikim plakarima od poda do plafona koji se nalaze oko njegovog perimetra umjesto pregradnih zidova. Materijali drvo i lak, savršeni su u kombinaciji sa zaštićenim prirodnim kamenim Capri podom koji odražava prirodnu svjetlost i dodaje topli krem ton interijeru.

Najudaljenija od sunčanog unutrašnjeg dvorišta, koje se nalazi na drugom kraju stana, nalazi se velika spavaća soba sa prirodnim drvenim ormarima i integriranim toaletnim stolom. Spavaća soba ima vlastiti prilaz kupaonici iz apartmana, do kog se može doći i kroz druga vrata iz zajedničkog prostora.

Arhitektonski studio je želio izbjeći tradicionalne rasporede soba, te se iz tog razloga opredijelio za različite vrste zona koje odgovaraju specifičnom načinu života novih vlasnika.

Kuhinja i perionica  sakrivene su unutar ormara ispred zajedničkog prostora, dok se zona za doručak nalazi unutar drugog ugaonog ormana sa skrivenim skladištem za kuhinjske aparate i radnom površinom koja se izvlači. Na kraju, vinarija i bar zona nalaze se u trećem setu ormara bliže dnevnoj sobi.

Kancelarijski prostor se nalazi unutar sistema polica za dnevnu sobu i uključuje prostor za rad na stolu za pisanje ili rad na laptopu.

N.V.T.

 
Pročitaj sljedeći tekst: ISKORIŠTEN PROSTOR OD 36 KVADRATA
 
STAN JEDNOG POSLOVNOG MUŠKARCA

STAN JEDNOG POSLOVNOG MUŠKARCA

Kada je jedan mladi poslovni čovek želio renovirati svoj stan zatražio je pomoć od arhitekata studija boq architekti.

MANHATTAN - EKLEKTIČNO POTKROVLJE

MANHATTAN - EKLEKTIČNO POTKROVLJE

Ovo izvanredno potkrovlje na Manhattnu koje su nedavno renovirali dizajneri Lukas Angelou i Vaso Asfi, je odraz neobičnog života vlasnika...

PERFEKTAN MODERAN DOM ZA MINIMALISTU

PERFEKTAN MODERAN DOM ZA MINIMALISTU

Ako tragate za novom kućom, a moderno, minimalističko i monokromatsko su sve riječi koje vam padaju na pamet, PS3H kuća će možda biti savršena za vas.

PREINAKA STANA U BARCELONI

PREINAKA STANA U BARCELONI

Nook Architects studio je smanjio veličinu spavaćih soba u jednom stanu u Barceloni, kako bi stvorio svestraniji i prostraniji interijer.

RAVNOTEŽA SOFISTICIRANOSTI, UDOBNOSTI I NEOČEKIVANOG

RAVNOTEŽA SOFISTICIRANOSTI, UDOBNOSTI I NEOČEKIVANOG

Kalifornijski studio Jennifer Robin Interiors koristio je boje, teksturu i naručene dijelove namještaja kako bi stvorio udoban urbani stan za jednog klijenta.

SUVREMENI MALI STAN U POLJSKOJ

SUVREMENI MALI STAN U POLJSKOJ

Smješten u povijesnom srcu Torunja, - prelijepo očuvanog srednjojvekovnog grada u Poljskoj koji je uvršten na UNESCO listu svjetske baštine...

FUNKCIONALAN PROSTOR DOBIVEN SPAJANJEM DVA STANA

FUNKCIONALAN PROSTOR DOBIVEN SPAJANJEM DVA STANA

STEP-UP stan je sastavljen od dvije stambene jedinice koje su spojene kako bi postale veći dom za mladu obitelj u Dnjepru u Ukrajini.

MALO INSPIRATIVNO POTKROVLJE U MILANU

MALO INSPIRATIVNO POTKROVLJE U MILANU

Metalne grede, cilindrično stepenište i uske pregrade jednostavna su rješenja koja su korištena za konfiguraciju ovog malog stana u Milanu.

X