INTERIJER

STAN OD 46 M² U STAROJ TVORNICI

STAN OD 46 M² U STAROJ TVORNICI
STAN OD 46 M² U STAROJ TVORNICI
STAN OD 46 M² U STAROJ TVORNICI
STAN OD 46 M² U STAROJ TVORNICI
STAN OD 46 M² U STAROJ TVORNICI
STAN OD 46 M² U STAROJ TVORNICI
STAN OD 46 M² U STAROJ TVORNICI
STAN OD 46 M² U STAROJ TVORNICI
STAN OD 46 M² U STAROJ TVORNICI
STAN OD 46 M² U STAROJ TVORNICI
STAN OD 46 M² U STAROJ TVORNICI
STAN OD 46 M² U STAROJ TVORNICI
STAN OD 46 M² U STAROJ TVORNICI
STAN OD 46 M² U STAROJ TVORNICI
STAN OD 46 M² U STAROJ TVORNICI
STAN OD 46 M² U STAROJ TVORNICI

S nekonvencionalnim resursima i mnogo domišljatosti, duo Egue i Seta uspjeli su da maksimalno iskoriste svjetlost i prostor ovog stana od 46 kvadrata.

Krajem 19. vijeka, barcelonski okrug bio je teritorij sa najvećom koncentracijom industrija u Španjolskoj, zbog čega je postao poznat kao katalonski Manchester. Dolaskom novog vijeka i novim potrebama industrije mnogi su objekti zastarjeli i napušteni, sve dok 2000. godine nije pokrenuta inicijativa gradskog vijeća da obnovi zgrade za stvaranje produktivnog i inovativnog okruga sa univerzitetima, istraživačkim centrima, zelenim površinama i stanovima.

Da bi svjetlost prolazila i imala privatnost, spavaća soba je smještena u kutiju zatvorenu rešetkom od hrasta. Isti laminat od hrasta se koristi za pod, koji ide uz zid kao uzglavlje. Pločice u kupaonici i ormarići za dnevnu sobu protežu se do ulaza, stvarajući vizualni kontinuitet između prostora. Imajući samo prozore na jednom od zidova, kuhinja je ostavljena otvorena, a kupaonice i pregrade za spavaće sobe propusne su za svjetlost. Ostatak kuće je podijeljen sa dnevnim boravkom i integriranom kuhinjom i kupaonicom. Mali vrt u unutrašnjosti, sa biljkama unosi malo privatnosti u spavaću sobu. Kuhinjski namještaj u crnoj boji savršeno se integrira sa ostatkom kuće, a uređaji od nehrđajućeg čelika nastavljaju se s industrijskom estetikom.

Pored kuhinje je i pristup kupaonici. Zidovi u kupaonici su stakleni kako bi svjetlost prolazila. Kupaonica je prekrivena Futurcret betonom imitacijom mikrocementa i bijelim pločicama.

Studio Egue i Seta pozvan je da transformira veliki kat tvorničkr zgrade u trenutna prebivališta, očuvajući šarm prošlosti. Jedan dio je upravo završen i radi se stanu površine 46 kvadratnih metara u kojoj je dvojac arhitekata obnovio betonske grede i ojačao industrijski stil mikrocementiranjem i bijelim pločicama. Kako je kuća mogla imati prozore samo na jednom od zidova, arhitekti su osmislili niz staklenih rubova i drvenih rešetki koje donose svjetlost i omogućavaju izolaciju i intimu zahvaljujući unutrašnjim vrtovima. Dekoracija je odgovorna za pružanje topline i vitalnosti. Sa nekoliko komada, ali svi vrlo funkcionalni, Egue i Seta su uspjeli da tih 46 kvadratnih metara učine lijepim i da njihovi stanovnici žive opušteno. Skladištenje, jedan od velikih problema, riješen je velikom ugrađenom garderobom po mjeri za spavaću sobu i niskim visećim namještajem koji se proteže od dnevnog boravka do ulaza.

micasarevista.com

 
Pročitaj sljedeći tekst: DOM U BROOKLYNU BOHO STIL
 
TIRKIZNI AKCENTI U JEDNOSOBNOM STANU

TIRKIZNI AKCENTI U JEDNOSOBNOM STANU

Dizajnerica je kreirala ženstven, lakonski interijer gdje čisti jednostavni oblici dopunjuju grafičke linije i duboke nijanse.

PASTA-BAR TORTELLO U CHICAGU

PASTA-BAR TORTELLO U CHICAGU

U oblasti Wicker Park otvorio se novi talijanski restoran Tortello u okviru projekta Siren Betty Design.

STAN OD 60m2

STAN OD 60m2

Dizajnerica Anastasia Čerkašina kreirala je moderan i elegantan prostor bez velikih ulaganja.

DOM U BROOKLYNU BOHO STIL

DOM U BROOKLYNU BOHO STIL

Njujorški BAAO Architects Studio završio je obnovu stana u Brooklynu sa pogledom na park.

DOM U STILU URBANE DŽUNGLE

DOM U STILU URBANE DŽUNGLE

Ovdje se metropola susreće sa džunglom.

APARTMAN SA STAKLENOM SPAVAĆOM SOBOM

APARTMAN SA STAKLENOM SPAVAĆOM SOBOM

Arhitektonska firma Studio Raro, renovirala je mali stan u Trentu u Italiji.

STAN OD 54 M² U HIMKI

STAN OD 54 M² U HIMKI

Dizajneri su u potpunosti redizajnirali tipičan raspored jednosobnog stana.

ORIGINALNO POTKROVLJE

ORIGINALNO POTKROVLJE

Ovo malo, ali vrlo udobno potkrovlje nalazi se u centru Krakova.

X