INTERIJER

STAN INSPIRIRAN BRODSKIM PRISTANIŠTEM

STAN INSPIRIRAN BRODSKIM PRISTANIŠTEM
STAN INSPIRIRAN BRODSKIM PRISTANIŠTEM
STAN INSPIRIRAN BRODSKIM PRISTANIŠTEM
STAN INSPIRIRAN BRODSKIM PRISTANIŠTEM
STAN INSPIRIRAN BRODSKIM PRISTANIŠTEM
STAN INSPIRIRAN BRODSKIM PRISTANIŠTEM
STAN INSPIRIRAN BRODSKIM PRISTANIŠTEM

Cementne površine, drvena stolarija i bakreni detalji karakteriziraju ovaj stan u Barceloni, koji je dizajnirao biro Cometa Architects, suptilno oslikavajući pomorske simbole.

Opisan kao formalno "introvertni" prostor, stan na najvišem katu preuređen je od strane lokalnog studija Cometa Architects industrijskim materijalima koji odražavaju obližnju Olympic marinu u Barceloni. Stan je radikalno preoblikovan istim principom pomorske arhitekture malih dimenzija: osloboditi sav uslužni prostor od nepotrebnog, dok samo čista forma ostaje prisutna", stoji u objašnjenju studija.

Prvobitno izgrađena za domaćina jedriličarskih natjecanja tokom ljetnih Olimpijskih igara 1992. godine, marina je sada aktivno mjesto grada s mnogobrojnim restoranima, zabavnim sadržajem i sportovima na vodi.

Svi unutrašnji pregradni zidovi ovog stana od 56 kvadratnih metara su probijeni, ostavljajući iza sebe strukturalne zidove. Oni su obloženi blijedo sivim mikro cementom kao referenca na betonske dokove u marini.

Tlocrt stana je sada usidren ogromnim drvenim volumenom, nalik brodskoj kabini, u kom se nalazi toalet, vešeraj i niz ormana za skladištenje. Tanke bakrene cijevi koje vijugaju na svakoj površini dodatno naglašavaju pomorsku temu, stvarajući ono što studio opisuje kao "estetiku sličnu veslu".

Na jednoj strani volumena leži kuhinja, na kojoj se nalazi dugački bijeli kuhinjski otok otok za doručak s ugrađenim umivaonikom, šporetom i rernom. Dodatni uređaji kao što su frižider i vinski stalak skriveni su u prostoriji iza kabineta koji je integriran u zid. Osvjetljenje je osigurano sfernim zidnim lampama, dok se sa druge strane nalazi otvoren concept kupaonica sa bakrenim slavinama.

Kratko izdignuto stepenište vodi do podignutog spavaćeg prostora, gdje se nalazi madrac smješten uz drveno uzglavlje kako bi se stvorio jednostavan krevet.

Posebno je zanimljiva betonska sofa obložena dekorativnim jastucima.

Arhitektonski studio je kreirao veliki otvor u zadnjem dijelu stana kako bi pružio bolji pogled na more i usidrene brodove u marini. Stanovnici mogu da pomiču zastakljena vrata kako bi izašli na krovnu terasu koja je osvježena svijetlim bijelim površinama obloženim heksagonalnim pločicama i udobnim namještajem za uživanje na otvorenom.

Slično kao i Cometa Architects, Savvi Studio se odlučio za nautičku temu pri dizajniranju interijera Summer Dai Cafea u Nev Iorku - restoran ima sjedala presvučena tkaninom sa prugama i sjajnim drvenim pultovima koji podsjećaju na lak na tipičnim jedrilicama. 

N.V.T.

Foto José Hevia.

 
 
STAN JEDNOG POSLOVNOG MUŠKARCA

STAN JEDNOG POSLOVNOG MUŠKARCA

Kada je jedan mladi poslovni čovek želio renovirati svoj stan zatražio je pomoć od arhitekata studija boq architekti.

MANHATTAN - EKLEKTIČNO POTKROVLJE

MANHATTAN - EKLEKTIČNO POTKROVLJE

Ovo izvanredno potkrovlje na Manhattnu koje su nedavno renovirali dizajneri Lukas Angelou i Vaso Asfi, je odraz neobičnog života vlasnika...

PERFEKTAN MODERAN DOM ZA MINIMALISTU

PERFEKTAN MODERAN DOM ZA MINIMALISTU

Ako tragate za novom kućom, a moderno, minimalističko i monokromatsko su sve riječi koje vam padaju na pamet, PS3H kuća će možda biti savršena za vas.

PREINAKA STANA U BARCELONI

PREINAKA STANA U BARCELONI

Nook Architects studio je smanjio veličinu spavaćih soba u jednom stanu u Barceloni, kako bi stvorio svestraniji i prostraniji interijer.

RAVNOTEŽA SOFISTICIRANOSTI, UDOBNOSTI I NEOČEKIVANOG

RAVNOTEŽA SOFISTICIRANOSTI, UDOBNOSTI I NEOČEKIVANOG

Kalifornijski studio Jennifer Robin Interiors koristio je boje, teksturu i naručene dijelove namještaja kako bi stvorio udoban urbani stan za jednog klijenta.

SUVREMENI MALI STAN U POLJSKOJ

SUVREMENI MALI STAN U POLJSKOJ

Smješten u povijesnom srcu Torunja, - prelijepo očuvanog srednjojvekovnog grada u Poljskoj koji je uvršten na UNESCO listu svjetske baštine...

FUNKCIONALAN PROSTOR DOBIVEN SPAJANJEM DVA STANA

FUNKCIONALAN PROSTOR DOBIVEN SPAJANJEM DVA STANA

STEP-UP stan je sastavljen od dvije stambene jedinice koje su spojene kako bi postale veći dom za mladu obitelj u Dnjepru u Ukrajini.

MALO INSPIRATIVNO POTKROVLJE U MILANU

MALO INSPIRATIVNO POTKROVLJE U MILANU

Metalne grede, cilindrično stepenište i uske pregrade jednostavna su rješenja koja su korištena za konfiguraciju ovog malog stana u Milanu.

X