INTERIJER

LJEPOTA NESAVRŠENOSTI

vabi-sabi-stil-lepota-nesavrsenosti.jpg

 

Wabi-sabi je stil interijera temeljen na japanskoj dizajnerskoj kulturi koja je u posljednje vrijeme stekla popularnost širom svijeta.

Koncept ovog stila, kao ni njegova etimologija, nije lako prenijeti ili objasniti. Izraz Wabi doslovno znači živjeti u skladu s prirodom, dok bi Sabi najbolje definirali u dvije riječi: hladnoća i siromaštvo.

Međutim, kroz stoljeća su se ta značenja razvijala i razvijala, a danas isključivo podrazumijevaju samo pozitivne konotacije.

Što se tiče interijera, pozivajući-Sabi odlikuje tri karakteristike: Ne postoji ništa apsolutno savršena ; Ništa ne traje vječno ; Ništa se ne radi .

Ove tri točke najbolje definiraju ovaj stil. Drugim riječima, unutrašnjost na prvi pogled djeluje asimetrično, hladno, nedovršeno, postoji vrlo mali aspekt boja i slično. Ipak, koliko god loš i nesavršen izgledao, cijeli je interijer u savršenom skladu.

Od boja se konkretno najviše koristi bijela i povremeno bež, dok je drvo, kao materijal, sinonim za ovaj stil.

Izvrsna pogodnost je što omogućuje upotrebu dodataka, s kojima nikada ne možete pogriješiti ili iskriviti koncept ovog stila, štoviše, sitni detalji će ga samo dodatno nadopuniti. Ovaj se stil u praksi obično kombinira s modernim ili suvremenim, mada ga možete kombinirati i s rustikalnim ili drugim sličnim.

Ne morate se bojati pukotina, hrđe ili ogrebotina, jer upravo u njima leži ljepota ugodnog života koju Wabi-sabi želi postići.

Kako biste svoj dom ukrasili u skladu s ovom filozofijom, ne morate slijediti trendove, ali možete se odlučiti za rustikalne predmete ili iz podruma izvaditi stari i zaboravljeni namještaj.

Vabi-sabi voli mane, i sve ono što moderan svijet doživljava kao nešto staro i ružno, ovaj stil pronalazi nešto posebno i lijepo u tome.

S.B.

Foto: Housesdesign.com

 
Pročitaj sljedeći tekst: STAN ZA SVAKOG MILENIJALCA
 
STAN REPREZENT INDUSTRIJSKOG STILA

STAN REPREZENT INDUSTRIJSKOG STILA

Industrijski stil koji crpi inspiraciju iz starih razrušenih skladišta i napuštenih zgrada vrlo je popularan među ljubiteljima interijera.

SPAVAĆE SOBE DEKORIRANE MAPAMA

SPAVAĆE SOBE DEKORIRANE MAPAMA

Zbog pojave korona virusa, trenutno nije moguće putovati nigdje, štoviše, cijeli je svijet pod karantinom, što znači da ćete morati pronaći drugi način...

BALANS INDUSTRIJSKOG I MODERNOG STILA

BALANS INDUSTRIJSKOG I MODERNOG STILA

Interijer renoviranog stana u Amsterdamu izvrstan je primjer spoja industrijskog i modernog stila. U stvari, prostor koji je sada lijep višekatni stan...

SREĆA U 45 KVADRATA

SREĆA U 45 KVADRATA

Što se može učiniti s stanom od 45 četvornih metara koji izgleda potpuno zastarjelo, monotono i dosadno?

KVADRATI NISU VAŽNI ZA SREĆU

KVADRATI NISU VAŽNI ZA SREĆU

Parola "manje je zapravo više" najbolje je predstavljeno u ovom jednosobnom stanu. U stvari, to je samo jedna soba koja je staklenim elementima...

STAN ZA SVAKOG MILENIJALCA

STAN ZA SVAKOG MILENIJALCA

Suvremeni i urbani interijeri s obiljem prirodnog svjetla i funkcionalnim prostorom idealni su za život svakog tisućljeća.

SKANDINAVSKO POTKROVLJE

SKANDINAVSKO POTKROVLJE

Kombinacija drvenih elemenata, prirodnog svjetla i puno slobodnog prostora uvijek će stvoriti prekrasnu atmosferu u vašem domu....

PREUREĐENI ŠARENI STAN

PREUREĐENI ŠARENI STAN

Ako volite boje onda će ovaj stan biti odličan primjer kako kombinirati i uskladiti veliki raspon boja i uzoraka u sto kvadratnih metara.

X