IKEA

IKEA PLANIRA PROMIJENITI NAČIN NA KOJI UZGAJAMO HRANU

Kako IKEA planira da promeni način na koji uzgajamo hranu

IKEA kompanija je poprilično radoznala kada se radi o budućnosti održivog uzgoja i zdravije ishrane...

U svojoj novoj sUradnji, zajedno sa britanskim dizajnerom Tomom Diksonom, IKEA planira istražiti urbanu zemljoradnju, pretvarajući naše domove u nove prostore za uzgoj. Ova ambicija se zasniva na pronalaženju pristupačnih i naprednih rješenja, koja se mogu koristiti za uzgoj biljaka unutar jednog doma i dalje od njega.

Hrana je krucijalni dio života, a IKEA želi inspirirati se i omogući nam zdraviji i održiviji životni stil. Ako se više zeleniša bude uzgajalo kod kuće, to će imati pozitivni utjecaj na planetu, sa manje prijevoza, smanjenje upotrebe vode i manje bačene hrane. Zajedno sa Tomom Diksonom, IKEA i njihovi principi demokratskog dizajna bit će korišteni za razvoj pristupačnih i održivih rješenja za uzgoj hrane, kao i njenu konzumaciju unutar naših domova i urbanih zajednica.

„Za IKEA kompaniju, ova suradnja se zasniva na izazovnom načinu na koji društvo generalno promtra uzgoj, a ona se obraća činjenici da je moguće i nagrađujuće posjedovati vlstiti komad na kojem možete uzgajati hranu samostalno, čak i u gradu. Hrana je od ključnog značaja za čovječanstvo, a dizajn je može podržati boljim rješenjima. Na kraju krajeva, ljudi kojima se obraćamo moraju biti inspirirani da uzgoje i prikupe svoju vlastitu hranu unutar svojih domova i zajednica“, kaže kreativni vođa IKEA Range & Supply odseka.

IKEA kompanija i Tom Dikson će prve ideje na ovu temu podijeliti sa nama tokom maja iduće godine, odnosno tokom izložbe cvijeća i pejzažne arhitekture u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vrt će biti otvorena za javnost, a uzet će u obzir budućnost okruženja i važnost lokalnog uzgoja hrane. Ona će istražiti kontrast hiper-prirode i hiper-tehnologije, kako bi dodatno ohrabrila nezavisni pristup uzgoju.

„Zemljoradnja ima svoju univerzalnu privlačnost i transformacijsku snagu. Bez biljaka i više sadnje, svi smo u nevolji! Iako nismo tradicionalni dizajneri vrtova, mislimo da možemo pokazati način na koji svako od nas može napraviti mali korak prema pozitivnoj budućnosti, emitirajući ne samo ljepotu, već i funkcionalni značaj hortikulture kroz tradicionalno znanje i najnovije inovacije u uzgoju“, izjavio je Tom Dikson.

Inače, izložba cvijeća koja će se održati u svibnju iduće godine, predstavlja samo prvi korak u suradnji IKEA brenda i dizajnera Toma Diksona, pa će njen fokus biti na izgradnji svjesti o porijeklu hrane i demonstriranju načina na koje ono može biti dio jednog doma. Kada se ljudima pokaže koliko je lako uzgojiti vlastitu hranu, sigurni smo da će mnogi biti zaintrigirani njihovim prikazom, kreiranim u zajedničkom projektu. Sljedeći korak dat će im priliku da zemljoradnju i održivost učine pristupačnijim mnogim ljudima, jer je svijetu na globalnom nivou potrebna pomoć u ovom polju, razvijajući seriju lako dostupnih proizvoda za urbani uzgoj, koji će biti dostupni na globalnom nivou, u IKEA trgovinama od 2021.godine.

N.Đ.

 
 
EKO IKEA KORISTI PLASTIKU IZ OCEANA U NOVIM PROIZVODIMA

EKO IKEA KORISTI PLASTIKU IZ OCEANA U NOVIM PROIZVODIMA

Ove jeseni će se pojaviti MUSSELBLOMMA kolekcija u IKEA trgovinama u Italiji i Španjolskoj. Kolekcija je napravljena od reciklirane plastike...

INTERIJER LUKSUZNOG JEDRENJAKA

INTERIJER LUKSUZNOG JEDRENJAKA

Za sve vas koji ste ljubitelji jedrenja i ushićenja koji ovaj sport i razonoda donosi, evo jedne prave poslastice.

NOVA KOLEKCIJA OD RIŽINE SLAME

NOVA KOLEKCIJA OD RIŽINE SLAME

IKEA će lansirati kolekciju kućnih dekorativnih predmeta napravljenih od rižine slame koji bi inače bili spaljeni od strane indijskih farmera i zagađivali bi zrak.

SKANDINAVSKA SVJEŽINA SA JAPANSKOM SMIRENOŠĆU

SKANDINAVSKA SVJEŽINA SA JAPANSKOM SMIRENOŠĆU

IKEA TANKVARD je gotovo čulna kolekcija napravljena od prirodnih materijala i vlakana – koja kao da šapuće "dođi i osjeti me".

IKEINA EKLEKTIKA SA ZNAČENJEM

IKEINA EKLEKTIKA SA ZNAČENJEM

Kolekcija ANNANSTANS spaja tradicionalne rukotvorine sa modernim stilom u neočekivane i jedinstvene, ručno izrađene proizvode sa jakim karakterom.

USKORO STIŽE IKEA X VIRGIL ABLOAH KOLEKCIJA

USKORO STIŽE IKEA X VIRGIL ABLOAH KOLEKCIJA

Dugoočekivana kolekcija švedskog giganta namještaja sa Abloom koja je najavljena još u lipnju prošle godine konačno se može vidjeti bar na fotografijama.

OTKRIVAMO ŠTA VAS SVE OČEKUJE NA PRVOM IKEA FESTIVALU

OTKRIVAMO ŠTA VAS SVE OČEKUJE NA PRVOM IKEA FESTIVALU

U periodu od 9. do 21. travnja robna kuća IKEA Beograd postat će centar brojnih zanimljivih događaja za sve ljubitelje uređenja doma, ali i mode.

IKEA KANDIDAT ZA RED DOT NAGRADU ZA DIZAJN ZVUČNIKA

IKEA KANDIDAT ZA RED DOT NAGRADU ZA DIZAJN ZVUČNIKA

Samo nekoliko dana prije službenog saopćenja 9. travnja, najavljeno je da će švedski brend IKEA dobiti prestižnu nagradu za suradnju sa brendom Sonos i Symfonisk b

X