IKEA

IKEA PLANIRA PROMIJENITI NAČIN NA KOJI UZGAJAMO HRANU

Kako IKEA planira da promeni način na koji uzgajamo hranu

IKEA kompanija je poprilično radoznala kada se radi o budućnosti održivog uzgoja i zdravije ishrane...

U svojoj novoj sUradnji, zajedno sa britanskim dizajnerom Tomom Diksonom, IKEA planira istražiti urbanu zemljoradnju, pretvarajući naše domove u nove prostore za uzgoj. Ova ambicija se zasniva na pronalaženju pristupačnih i naprednih rješenja, koja se mogu koristiti za uzgoj biljaka unutar jednog doma i dalje od njega.

Hrana je krucijalni dio života, a IKEA želi inspirirati se i omogući nam zdraviji i održiviji životni stil. Ako se više zeleniša bude uzgajalo kod kuće, to će imati pozitivni utjecaj na planetu, sa manje prijevoza, smanjenje upotrebe vode i manje bačene hrane. Zajedno sa Tomom Diksonom, IKEA i njihovi principi demokratskog dizajna bit će korišteni za razvoj pristupačnih i održivih rješenja za uzgoj hrane, kao i njenu konzumaciju unutar naših domova i urbanih zajednica.

„Za IKEA kompaniju, ova suradnja se zasniva na izazovnom načinu na koji društvo generalno promtra uzgoj, a ona se obraća činjenici da je moguće i nagrađujuće posjedovati vlstiti komad na kojem možete uzgajati hranu samostalno, čak i u gradu. Hrana je od ključnog značaja za čovječanstvo, a dizajn je može podržati boljim rješenjima. Na kraju krajeva, ljudi kojima se obraćamo moraju biti inspirirani da uzgoje i prikupe svoju vlastitu hranu unutar svojih domova i zajednica“, kaže kreativni vođa IKEA Range & Supply odseka.

IKEA kompanija i Tom Dikson će prve ideje na ovu temu podijeliti sa nama tokom maja iduće godine, odnosno tokom izložbe cvijeća i pejzažne arhitekture u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vrt će biti otvorena za javnost, a uzet će u obzir budućnost okruženja i važnost lokalnog uzgoja hrane. Ona će istražiti kontrast hiper-prirode i hiper-tehnologije, kako bi dodatno ohrabrila nezavisni pristup uzgoju.

„Zemljoradnja ima svoju univerzalnu privlačnost i transformacijsku snagu. Bez biljaka i više sadnje, svi smo u nevolji! Iako nismo tradicionalni dizajneri vrtova, mislimo da možemo pokazati način na koji svako od nas može napraviti mali korak prema pozitivnoj budućnosti, emitirajući ne samo ljepotu, već i funkcionalni značaj hortikulture kroz tradicionalno znanje i najnovije inovacije u uzgoju“, izjavio je Tom Dikson.

Inače, izložba cvijeća koja će se održati u svibnju iduće godine, predstavlja samo prvi korak u suradnji IKEA brenda i dizajnera Toma Diksona, pa će njen fokus biti na izgradnji svjesti o porijeklu hrane i demonstriranju načina na koje ono može biti dio jednog doma. Kada se ljudima pokaže koliko je lako uzgojiti vlastitu hranu, sigurni smo da će mnogi biti zaintrigirani njihovim prikazom, kreiranim u zajedničkom projektu. Sljedeći korak dat će im priliku da zemljoradnju i održivost učine pristupačnijim mnogim ljudima, jer je svijetu na globalnom nivou potrebna pomoć u ovom polju, razvijajući seriju lako dostupnih proizvoda za urbani uzgoj, koji će biti dostupni na globalnom nivou, u IKEA trgovinama od 2021.godine.

N.Đ.

 
 
IKEIN ČOKOLADNI ZEKO U PLJOSNATOM PAKIRANJU ZA USKRS

IKEIN ČOKOLADNI ZEKO U PLJOSNATOM PAKIRANJU ZA USKRS

Ikea je širom svijeta poznata i po tome što prodaje sve stvari u pljosnatim pakiranjima. Ormari, stolovi, stolice, kreveti - sve to može biti spljošteno i složeno..

IKEA ISTRAŽUJE BUDUĆNOST DOMOVA

IKEA ISTRAŽUJE BUDUĆNOST DOMOVA

Ideja o idealnom domu je promjenljiva. Istražite pomake u društvu i tehnologiji, stvarajući novi način života, gdje dom “prevazilazi” zidove. Iz tog razloga šv

TOM DIXON I IKEA NASTAVLJAJU SURADNJU

TOM DIXON I IKEA NASTAVLJAJU SURADNJU

Godinu dana nakon otpočinjanja suradnje na modularnoj kolekciji namještaja Delaktig, IKEA i Tom Dixon predstavljaju dodatak, liniju u vidu queen size kreveta...

NAJLJEPŠI IKEA BLAGDANSKI UKRASI

NAJLJEPŠI IKEA BLAGDANSKI UKRASI

Imate li vi i vaša obitelj neke tradicije koje su svojstvene samo vama i koje prakticirate za novogodišnje i božićne praznike?

PROIZVOD SPACE10 LAB ŽELI DA SVE POSTANE MOBILNO

PROIZVOD SPACE10 LAB ŽELI DA SVE POSTANE MOBILNO

Kao najveći prodavač namještaja na svijetu, nije iznenađujuća činjenica da u svakoj kući, stanu ili kancelariji možete pronaći barem jedan IKEA proizvod…

IKEA - IGROM DO PROMJENE

IKEA - IGROM DO PROMJENE

IKEA nastavlja da igru shvata ozbiljno, i poziva ljude svih uzrasta da se igraju...

IKEA PREDSTAVLJA PLAN ZA NEUTRALIZACIJU PLASTIČNOG OTPADA

IKEA PREDSTAVLJA PLAN ZA NEUTRALIZACIJU PLASTIČNOG OTPADA

Trenutno u oceanima postoji više od 86 milijuna metričkih tona plastike...

ROMSKI UMJETNICI I IKEA SE UDRUŽUJU

ROMSKI UMJETNICI I IKEA SE UDRUŽUJU

IKEA nastavlja svoju suradnju sa društveno aktivnim preduzetnicima širom svijeta…

X