IKEA

IKEA PLANIRA PROMIJENITI NAČIN NA KOJI UZGAJAMO HRANU

Kako IKEA planira da promeni način na koji uzgajamo hranu

IKEA kompanija je poprilično radoznala kada se radi o budućnosti održivog uzgoja i zdravije ishrane...

U svojoj novoj sUradnji, zajedno sa britanskim dizajnerom Tomom Diksonom, IKEA planira istražiti urbanu zemljoradnju, pretvarajući naše domove u nove prostore za uzgoj. Ova ambicija se zasniva na pronalaženju pristupačnih i naprednih rješenja, koja se mogu koristiti za uzgoj biljaka unutar jednog doma i dalje od njega.

Hrana je krucijalni dio života, a IKEA želi inspirirati se i omogući nam zdraviji i održiviji životni stil. Ako se više zeleniša bude uzgajalo kod kuće, to će imati pozitivni utjecaj na planetu, sa manje prijevoza, smanjenje upotrebe vode i manje bačene hrane. Zajedno sa Tomom Diksonom, IKEA i njihovi principi demokratskog dizajna bit će korišteni za razvoj pristupačnih i održivih rješenja za uzgoj hrane, kao i njenu konzumaciju unutar naših domova i urbanih zajednica.

„Za IKEA kompaniju, ova suradnja se zasniva na izazovnom načinu na koji društvo generalno promtra uzgoj, a ona se obraća činjenici da je moguće i nagrađujuće posjedovati vlstiti komad na kojem možete uzgajati hranu samostalno, čak i u gradu. Hrana je od ključnog značaja za čovječanstvo, a dizajn je može podržati boljim rješenjima. Na kraju krajeva, ljudi kojima se obraćamo moraju biti inspirirani da uzgoje i prikupe svoju vlastitu hranu unutar svojih domova i zajednica“, kaže kreativni vođa IKEA Range & Supply odseka.

IKEA kompanija i Tom Dikson će prve ideje na ovu temu podijeliti sa nama tokom maja iduće godine, odnosno tokom izložbe cvijeća i pejzažne arhitekture u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vrt će biti otvorena za javnost, a uzet će u obzir budućnost okruženja i važnost lokalnog uzgoja hrane. Ona će istražiti kontrast hiper-prirode i hiper-tehnologije, kako bi dodatno ohrabrila nezavisni pristup uzgoju.

„Zemljoradnja ima svoju univerzalnu privlačnost i transformacijsku snagu. Bez biljaka i više sadnje, svi smo u nevolji! Iako nismo tradicionalni dizajneri vrtova, mislimo da možemo pokazati način na koji svako od nas može napraviti mali korak prema pozitivnoj budućnosti, emitirajući ne samo ljepotu, već i funkcionalni značaj hortikulture kroz tradicionalno znanje i najnovije inovacije u uzgoju“, izjavio je Tom Dikson.

Inače, izložba cvijeća koja će se održati u svibnju iduće godine, predstavlja samo prvi korak u suradnji IKEA brenda i dizajnera Toma Diksona, pa će njen fokus biti na izgradnji svjesti o porijeklu hrane i demonstriranju načina na koje ono može biti dio jednog doma. Kada se ljudima pokaže koliko je lako uzgojiti vlastitu hranu, sigurni smo da će mnogi biti zaintrigirani njihovim prikazom, kreiranim u zajedničkom projektu. Sljedeći korak dat će im priliku da zemljoradnju i održivost učine pristupačnijim mnogim ljudima, jer je svijetu na globalnom nivou potrebna pomoć u ovom polju, razvijajući seriju lako dostupnih proizvoda za urbani uzgoj, koji će biti dostupni na globalnom nivou, u IKEA trgovinama od 2021.godine.

N.Đ.

 
 
NAJLJEPŠI IKEA BLAGDANSKI UKRASI

NAJLJEPŠI IKEA BLAGDANSKI UKRASI

Imate li vi i vaša obitelj neke tradicije koje su svojstvene samo vama i koje prakticirate za novogodišnje i božićne praznike?

PROIZVOD SPACE10 LAB ŽELI DA SVE POSTANE MOBILNO

PROIZVOD SPACE10 LAB ŽELI DA SVE POSTANE MOBILNO

Kao najveći prodavač namještaja na svijetu, nije iznenađujuća činjenica da u svakoj kući, stanu ili kancelariji možete pronaći barem jedan IKEA proizvod…

IKEA - IGROM DO PROMJENE

IKEA - IGROM DO PROMJENE

IKEA nastavlja da igru shvata ozbiljno, i poziva ljude svih uzrasta da se igraju...

IKEA PREDSTAVLJA PLAN ZA NEUTRALIZACIJU PLASTIČNOG OTPADA

IKEA PREDSTAVLJA PLAN ZA NEUTRALIZACIJU PLASTIČNOG OTPADA

Trenutno u oceanima postoji više od 86 milijuna metričkih tona plastike...

ROMSKI UMJETNICI I IKEA SE UDRUŽUJU

ROMSKI UMJETNICI I IKEA SE UDRUŽUJU

IKEA nastavlja svoju suradnju sa društveno aktivnim preduzetnicima širom svijeta…

KOLEKCIJA LURVIG STIGLA U ROBNU KUĆU IKEA

KOLEKCIJA LURVIG STIGLA U ROBNU KUĆU IKEA

Suvremene obitelji postoje u raznim oblicima, a često sadrže i članove životinjskog roda. Kako su joj obitelj i život kod kuće na prvom mjestu...

IKEINA KOLEKCIJA POSVEĆENA DJECI

IKEINA KOLEKCIJA POSVEĆENA DJECI

IKEA brend nam je skoro predstavio svoj novi katalog za 2019.godinu koji je ispunjen svježim proizvodima…

IKEINA KOLEKCIJA OSTAVLJA KREATIVNOST VAMA

IKEINA KOLEKCIJA OSTAVLJA KREATIVNOST VAMA

Kompanija IKEA poznata je po kreiranju interesantnih i nesvakidašnjih komada namještaja i dekoracije, koji za cilj imaju da našu planetu sačuvaju i svijet pretvore...

X