DEKOR

DVODIMENZIONALNE JELKE - DEKOR U MALOM STANU

Svake godine, po tradiciji uglavnom, kupujemo barem jedan novi ukras za naše jelke, kuće ili stanove, koji postaju dio jedne velike blagdanske kompozicije...

U vrijeme praznika, naši domovi dobivaju jedinstvenu dozu topline i isijavaju aurom gostoljubivosti, prijateljstva i ljubavi. U zraku se pojavi specifična iskra, koja nas navodi da se više smijemo, uživamo i sve više vremena provodimo sa prijateljima, obitelji i osobama koje volimo.

Dekoriranje kuće ili stana uglavnom je tradicionalna, obiteljska aktivnost, u kojoj sudjeluju svi ukućani – od najmlađih do najstarijih.

Ipak, ukoliko živite u malom prostoru, koji vas ograničava svojim elementima, tradicionalne jelke možda nisu idealno rješenje za vas. Bilo da volite žive jelke sa busenima ili one umjetne, nekada jednostavno ne možete pronaći dovoljno mjesta za njih.

To što živite u malom stanu ili kući, ne znači da se morate odreći lijepe jelke i ukrasa. Naravno, postoje i oni ljudi koji žele isprobati nešto novo i inovativno ove sezone, i jednostavno ne žele imati klasično dekoriranu zelenu i bujnu jelku.

Mi smo odlučili ovoga puta predstavimiti vam petnaest ideja za kreiranje dvodimenzionalnih, zidnih jelki, koje će na spektakularan blagdanski način uljepšati vaš prostor.

Prelistajte našu galeriju i pronađite svoju inspiraciju: 

1. Drvena jelka sa lampicama

 

Ovu jelku možete kreirati za čas posla! Potrebno vam je nekoliko grana koje možete pronaći u okolnim parkovima, čavli i dekoracija. Za više rustični osjećaj, savjetujemo vam da iskoristite zimzelene grančice u kombinaciji sa lampicama – efekt je očaravajuć!

2. Jelka od ljestvica

 

U slučaju da imate višak drvenog materijala koji ste koristili za neki drugi uradi sam projekt, nemojte ga bacati, već ga pretvorite u fenomenalan dekor. Na slici koju koristimo kao primjer možete vidjeti da je ova jelka kreirana u pomalo glamuroznom, retro stilu sa kombinacijom drveta i srebrnih detalja. 

3. Jelka od šperploče

 

Na komad šperploče u obliku trokuta zakucajte nekoliko letvica kojima ćete potom dodati ukrase. Krajnji rezultat je jelka koja je jednostavna, ali opet privlači i više nego dovoljno pažnje!

4. Zelena jelka sa crvenim detaljima

 

Ova jelka je toliko jednostavna, ali u svoj svojoj jednostavnosti ona blista. Kreirana je od zelenih grilandi, koje su pričvršćene na zid u obliku tradicionalne jelke, a dekorirane su crvenim kuglicama, češerima i lampicama. Idealno rješenje za one koji vole tradicionalne jelke, ali nemaju dovoljno mjesta za njih.

5. Rapsodija u ljubičastom i srebrnom

 

Sljedeća na našoj listi je jelka koja je kreirana od ukrasa! Ukrasi u nijansama ljubičaste i srebrne boje pričvršćeni su na zid i raspoređeni tako da kreiraju fantastičan dekor. Složit ćete se da je ovo vrlo jedinstven i kreativan primjer.

6. Ljepota rustike

 

Ovo je definitivno najjednostavnija i najprivlačnija jelka na koju smo naišli. Kreirana je od grana i konopca kao što možete vidjeti na slici, a ukrašena je simpatičnim irvasima, kuglama, pahuljama i zvijezdama, koje su akcentirane božićnim lampicama.

7. Drvo u svom sjaju

 

Vjerujemo da bi  ovu jelku svako od nas volio zadržati u svom domu i poslije praznika. Ona je kreirana od ostataka drveta i dekorirana samo lampicama. Gledajući ovu sliku, odmah osjećamo onaj karakteristični miris četinjača i zime. 

8. Glamurozni minimalizam

 

Ovo je druga varijacija na temu jelke napravljene od konopca i grana. Svaka njena grana je drugačija, tako da nema uniformirani izgled, dok nam najviše pažnje privlači zvijezda koja krasi njen vrh.

 
9. Bijeli praznici

 

Kako već nekoliko godina za redom nemamo snijega za Božić i Novu godinu, bijeli detalji na ovoj jelci napravljenoj od drvenih letvica nas nekako asociraju na tu idiličnu atmosferu. Dekor u nijansama bronze, zlata i srebra savršeno je akcentirao njenu ljepotu.

10. Dvodimenzionalni sjaj

 

Kao što i sami možete vidjeti, ova jelka kreirana je od konopca i izobilja ukrasa. Iako će na prvi pogled djelovati da ukrasa ima previše, činjenica da svaki komad ima odgovarajući ton zlatne, bronzane i biserno bijele boje stvara interesantnu, glamuroznu koheziju.

11. Čista bjelina

 

Iako ove jelkice nisu namijenjene vašim zidovima već stolovima, morali smo ih uključiti u galeriju, jer igrom svjetlosti i sjenke koju stvaraju jednostavno oduzimaju dah. Ovo je čista ljepota, u svoj svojoj jednostavnosti.

12. Lampice, lampice

 

Ako želite da vaša jelka bude što jednostavnija za kreiranje i skidanje, jednostavno kupite lampice i aranžirajte ih na akcentni zid u obliku jelke. Ovakva jelka je spremna za čas posla, a ipak stvara sasvim dovoljno topline.

13. Ljepota zimzelenog drveća

 

Samo nekoliko grančica bora ili jele su vam potrebne za ovaj projekt. Zalijepite ih na zid i akcentirajte ukrasima u jednoj ili maksimalno dvije boje zarad očuvanja spektakularnog minimalizma. 

14. Jelka od kartona

 

Od jednog ili više komada kartona izrežite siluetu jelke, obojte ga u bijelo i akcentirajte lampicama. Ima li šta jednostavnije, a efektnije?

15. Upotrijebite sve svoje ukrase

 

Na jedan zid u vašem domu zalijepite sve ukrase koje posjedujete, baš onako kako biste ih zakačili na tradicionalnoj jelci. Ovakva jelka je razigrana, vesela i podsjeća nas na djetinjstvo. 

N.Đ. 

Foto: Pinterest

 

 
 
 
GREŠKE PRILIKOM IZBORA BOJA

GREŠKE PRILIKOM IZBORA BOJA

Ukoliko želimo biti potpuno iskreni, postoji daleko više izbora i kombinacija boja, nego što možemo zamisliti...

TRENDOVI U SVIJETU POKRETA

TRENDOVI U SVIJETU POKRETA

HOMI i WGSN zajedno istražuju evoluciju stila...

ASESOARI U CENTRU PAŽNJE - HOMI FASHION & JEWELS

ASESOARI U CENTRU PAŽNJE - HOMI FASHION & JEWELS

Rujan izdanje lifestyle sajma HOMI prikazat će modne asesoare, bižuteriju i nove stilske ideje u centru pažnje...

NEUTRALNE BOJE U KUĆNOM DEKORU

NEUTRALNE BOJE U KUĆNOM DEKORU

Neutralne boje predstavljaju bezvremeni stil i dolaze kao izbor velikog broja vlasnika domova, koji ih preferiraju kombinirane sa akcentnim tonovima...

ZIDOVI U DVIJE BOJE SE PONOVO VRAĆAJU NA SCENU

ZIDOVI U DVIJE BOJE SE PONOVO VRAĆAJU NA SCENU

Izbor prave palete boja za naše prostorije može predstavljati pretjerano naporan zadatak, posebno ukoliko osjećate da je izbor previše širok...

PROSTOR UVEĆAJTE UZ POMOĆ OGLEDALA

PROSTOR UVEĆAJTE UZ POMOĆ OGLEDALA

Kada razmišljamo o ogledalima, uglavnom glavni akcenat stavljamo na vanjsku refleksiju, koja predstavlja osnovnu komponentu poimanja osobnosti...

ŠIK PLOČICE U FORMI MOZAIKA

ŠIK PLOČICE U FORMI MOZAIKA

Jeste li razmišljali o dekoraciji svog doma tapetama?

ZARA HOME KOLEKCIJA OD PREDIVNIH MATERIJALA

ZARA HOME KOLEKCIJA OD PREDIVNIH MATERIJALA

Najnovija Zara Home kolekcija uključuje popularne boje ovog ljeta i namijenjena je eksterijernim površinama...

X