ARHITEKTURA

ZGRADE SE MOGU OHLADITI TERMOBIMETALOM

Zgrade se mogu ohladiti termobimetalom

Zgrade se mogu hladiti nultom energijom koristeći sistem Invert šalona, napravljenog od pametnog materijala zvanog termobimetal koji mijenja oblik kao odgovor na toplinu.

Izum arhitekta izgleda kao perforirana ukrasnia roletna, ali njeni metalni dijelovi se savijaju i okreću na suncu, mijenjajući količinu svjetlosti i topline koja prodire u prostor. Napravljeni su od termobimetala - dvoslojnog kompozita od dvije metalne legure, one koja se širi na toplini brže od druge. Rezultat toga je da se materijal širom otvara. Dok se zagrijani metalni dijelovi deformiraju, oni se pomiču i blokiraju svjetlost.

Sung već godinama radi sa termobimetalima u nadi da mogu pomoći u smanjenju emisije fosilnih goriva iz grijanja i hlađenja zgrada. Ona ukazuje na statističke podatke koji pokazuju da 38 posto potrošnje energije u SAD dolazi od stambenih i komercijalnih zgrada, a devet posto je samo od hlađenja.

"Toliko je pažnje posvećeno automobilima i tvornicama za sagorijevanje uglja, ali zgrade koriste više nego mnoge druge industrije", rekla je arhitektica koja je napustila arhitektonsku praksu i krenula u istraživanje kako bi pokušala da riješi ovaj problem. Mislila je  da ako učini bilo šta da smanji potrošnju energije, čak i za jedan posto, da bi to bila velika stvar.

Bimetalni kalem u termostatu inspirirao ju je na ovaj dizajn. Njena potraga za materijalom koji se mogao promijeniti i kretati bez energije doveo ju je do kućnog termostata. Oni obično sadrže bimetalni kalem koji uključuje grijanje ili hlađenje. Sung je željela da vidi da li bi mogla koristiti isti princip da napravi površinski materijal. Stvorila je nekoliko instalacija sa termobimetalom tokom godina.

N.V.T.

Izvor Dezeen

 
Pročitaj sljedeći tekst: PREDNOSTI SPUŠTENIH PLAFONA
 
KUĆE INSPIRIRANE CRTANIM FILMOVIMA

KUĆE INSPIRIRANE CRTANIM FILMOVIMA

Izvrsna arhitektura i dizajn interijera pronalaze inspiraciju na bezbroj mjesta, pa koji je bolji način za oslobađanje kreativnog razmišljanja...

ZAPANJUJUĆA KUĆA NA LITICI

ZAPANJUJUĆA KUĆA NA LITICI

Ako tražite neke savršeno usklađene fotografije kanadske atlantske obale, Nova Škotska je definitivno mjesto za započinjanje potrage.

VIKENDICA MEĐU DRVEĆEM I POGLEDOM NA MORE

VIKENDICA MEĐU DRVEĆEM I POGLEDOM NA MORE

Smještena u Kanadi, u srcu prirode, ova se kućica savršeno uklapa u okoliš.

RANČ PO PROJEKTU WADE DESIGN ARCHITECTS

RANČ PO PROJEKTU WADE DESIGN ARCHITECTS

Američki biro za arhitekturu Wade Design Architects dizajnirao je seosku kuću za mladi par u stilu tradicionalnog kalifornijskog ranča...

DOM DIZAJNIRAN KAO ORIGAMI

DOM DIZAJNIRAN KAO ORIGAMI

Više od arhitekture, „savijena betonska konstrukcija“ izvana i iznutra!

TADAO ANDO JE DIZAJNIRAO MUZEJ U KINI

TADAO ANDO JE DIZAJNIRAO MUZEJ U KINI

Novi He Art Museum, koji je dizajnirao Tadao Ando, otvara se u Kini u ožujku 2020. godine.

STAMBENI KOMPLEKS U DANSKOJ

STAMBENI KOMPLEKS U DANSKOJ

Stambeni kompleks Iceberg nije hladan, već je vrlo topao i ugodan.

DOM U ŠUMI DIZAJNIRAN ZA OPUŠTANJE

DOM U ŠUMI DIZAJNIRAN ZA OPUŠTANJE

Searl Lamaster Howe Architects nedavno je završio vikendicu za par koji je želio spokoj i sporiji tempo.

X