ARHITEKTURA

ZGRADE SE MOGU OHLADITI TERMOBIMETALOM

Zgrade se mogu ohladiti termobimetalom

Zgrade se mogu hladiti nultom energijom koristeći sistem Invert šalona, napravljenog od pametnog materijala zvanog termobimetal koji mijenja oblik kao odgovor na toplinu.

Izum arhitekta izgleda kao perforirana ukrasnia roletna, ali njeni metalni dijelovi se savijaju i okreću na suncu, mijenjajući količinu svjetlosti i topline koja prodire u prostor. Napravljeni su od termobimetala - dvoslojnog kompozita od dvije metalne legure, one koja se širi na toplini brže od druge. Rezultat toga je da se materijal širom otvara. Dok se zagrijani metalni dijelovi deformiraju, oni se pomiču i blokiraju svjetlost.

Sung već godinama radi sa termobimetalima u nadi da mogu pomoći u smanjenju emisije fosilnih goriva iz grijanja i hlađenja zgrada. Ona ukazuje na statističke podatke koji pokazuju da 38 posto potrošnje energije u SAD dolazi od stambenih i komercijalnih zgrada, a devet posto je samo od hlađenja.

"Toliko je pažnje posvećeno automobilima i tvornicama za sagorijevanje uglja, ali zgrade koriste više nego mnoge druge industrije", rekla je arhitektica koja je napustila arhitektonsku praksu i krenula u istraživanje kako bi pokušala da riješi ovaj problem. Mislila je  da ako učini bilo šta da smanji potrošnju energije, čak i za jedan posto, da bi to bila velika stvar.

Bimetalni kalem u termostatu inspirirao ju je na ovaj dizajn. Njena potraga za materijalom koji se mogao promijeniti i kretati bez energije doveo ju je do kućnog termostata. Oni obično sadrže bimetalni kalem koji uključuje grijanje ili hlađenje. Sung je željela da vidi da li bi mogla koristiti isti princip da napravi površinski materijal. Stvorila je nekoliko instalacija sa termobimetalom tokom godina.

N.V.T.

Izvor Dezeen

 
Pročitaj sljedeći tekst: PREDNOSTI SPUŠTENIH PLAFONA
 
KYOTO - MINIMALISTIČKA KUĆA

KYOTO - MINIMALISTIČKA KUĆA

Dizajnirana za petočlanu obitelj u mirnom kvartu u sjevernom dijelu grada Kyoto, House in Kyoto ima otvoren dnevni boravak koji omogućava roditeljima...

DOM S VELIKIM OTVOROM NA PREDNJOJ FASADI

DOM S VELIKIM OTVOROM NA PREDNJOJ FASADI

Arhitektonski studio Keitaro Muto je sagradio Godo, jednokatnu drvenu kuću u Kobeu u Japanu, koja integrira zajedničke dnevne prostorije sa otvorenim vrtom...

SUVREMENO UTOČIŠTE ZA MLADU OBITELJ

SUVREMENO UTOČIŠTE ZA MLADU OBITELJ

Jedna obitelj iza San Franciska angažirala je Rian Leidner Architecture studio kada je došlo vrijeme da se renovira i obnovi njihov dom u Mission kvartu.

KAZALIŠTE ZAMIŠLJENO KAO VELIKI BROD KOJI PLUTA

KAZALIŠTE ZAMIŠLJENO KAO VELIKI BROD KOJI PLUTA

U provinciji u Kini,2018. godine je bilo održano Međunarodno natjecanje za dizajniranje „Jivu Grand Teatra“.

ORIGINALNA AUTOBUSNA STANICA

ORIGINALNA AUTOBUSNA STANICA

Kompanija Cepezed je nedavno osmislila novu autobusku stanicu u Tilburgu u Nizozemskoj.

SUVREMENA ALPSKA KUĆA

SUVREMENA ALPSKA KUĆA

Z House je planinska kuća za odmor koja se nalazi na strmoj padini u Italiji i predstavljala je pravi izazov za Geza studio tokom procesa projektiranja.

PALAČA PRAVDE U CORDOBI

PALAČA PRAVDE U CORDOBI

Moderna Palača pravde koju je izgradio nizozemski arhitektonski studio Mecanoo u Cordobi u Španjolskoj ispresjecana je dvorištima i zlatnim detaljima...

POGLEDAJTE INTEGRACIJU GEOMETRIJSKE FORME U PRIRODI

POGLEDAJTE INTEGRACIJU GEOMETRIJSKE FORME U PRIRODI

Iako se arhitektura stalno razvija, graditelji prošlosti su postavili temelje arhitektonskog naslJeđa za one koji dolaze…

X