ARHITEKTURA

ZGRADE SE MOGU OHLADITI TERMOBIMETALOM

Zgrade se mogu ohladiti termobimetalom

Zgrade se mogu hladiti nultom energijom koristeći sistem Invert šalona, napravljenog od pametnog materijala zvanog termobimetal koji mijenja oblik kao odgovor na toplinu.

Izum arhitekta izgleda kao perforirana ukrasnia roletna, ali njeni metalni dijelovi se savijaju i okreću na suncu, mijenjajući količinu svjetlosti i topline koja prodire u prostor. Napravljeni su od termobimetala - dvoslojnog kompozita od dvije metalne legure, one koja se širi na toplini brže od druge. Rezultat toga je da se materijal širom otvara. Dok se zagrijani metalni dijelovi deformiraju, oni se pomiču i blokiraju svjetlost.

Sung već godinama radi sa termobimetalima u nadi da mogu pomoći u smanjenju emisije fosilnih goriva iz grijanja i hlađenja zgrada. Ona ukazuje na statističke podatke koji pokazuju da 38 posto potrošnje energije u SAD dolazi od stambenih i komercijalnih zgrada, a devet posto je samo od hlađenja.

"Toliko je pažnje posvećeno automobilima i tvornicama za sagorijevanje uglja, ali zgrade koriste više nego mnoge druge industrije", rekla je arhitektica koja je napustila arhitektonsku praksu i krenula u istraživanje kako bi pokušala da riješi ovaj problem. Mislila je  da ako učini bilo šta da smanji potrošnju energije, čak i za jedan posto, da bi to bila velika stvar.

Bimetalni kalem u termostatu inspirirao ju je na ovaj dizajn. Njena potraga za materijalom koji se mogao promijeniti i kretati bez energije doveo ju je do kućnog termostata. Oni obično sadrže bimetalni kalem koji uključuje grijanje ili hlađenje. Sung je željela da vidi da li bi mogla koristiti isti princip da napravi površinski materijal. Stvorila je nekoliko instalacija sa termobimetalom tokom godina.

N.V.T.

Izvor Dezeen

 
Pročitaj sljedeći tekst: PREDNOSTI SPUŠTENIH PLAFONA
 
DOM U STIJENI

DOM U STIJENI

Inspiriran građevinama pronađenim na lokalitetu Mada'in Salih koje su inkorporirane u velike krečnjačke stijene, arhitekta Amey Kandalgaonkar predstavlja...

DOM KOJI SE SAVRŠENO UKLAPA U SVOJE OKRUŽENJE

DOM KOJI SE SAVRŠENO UKLAPA U SVOJE OKRUŽENJE

Ova rezidencija u pacifičkom sjeverozapadnom dijelu Amerike ima vanjske zidove obložene čelikom i cedrom kao i velike prozore koji nude pogled na planine i more.

SAMOODRŽIVE POKRETNE KUĆICE - ECOCAPSULE

SAMOODRŽIVE POKRETNE KUĆICE - ECOCAPSULE

Nakon uspješnog predstavljanja u nekoliko europskih zemalja, slovačka kompanija Ecocapsule će imati službeno predstavljanje u Americi tokom NYCxDESIGN 2019...

PREDNOSTI SPUŠTENIH PLAFONA

PREDNOSTI SPUŠTENIH PLAFONA

Spuštanje plafona može pomoći pri uređenju sobe. Visoki plafoni mogu izazvati hladnoću interijera, pa često iz tog razloga postoji izbor za spuštanje plafona...

MIRA TORANJ

MIRA TORANJ

U San Franciscu niče velelepni toranj nazvan "MIRA" koji će se izdvajati ne samo prelijepim interijerima već i neobičnom arhitekturom same zgrade.

PROZIRNI BAZEN NA VRHU KUĆE

PROZIRNI BAZEN NA VRHU KUĆE

Talijanski arhitektonski studio Architrend je kreirao ovu fantastičnu kuću u primorskom gradu na Malti.

ELIPTIČNA DVORANA HONG KONG SVEUČILIŠTA

ELIPTIČNA DVORANA HONG KONG SVEUČILIŠTA

Kompanija Henning Larsen je započela izgradnju novog višenamjenskog auditorijuma za hongkonško Sveučilište znanosti i tehnologije.

FASADA KAO POLICA ZA KNJIGE

FASADA KAO POLICA ZA KNJIGE

Poznat po svojim nevjerojatnim iluzijama, ulični umjetnik neobičnog imena, je stvorio šarmantni mural u Utrehtu koji prolaznici s oduševljenjem promatraju.

X