ARHITEKTURA

ZANIMLJIVA ŠUMSKA VIKENDICA

ZANIMLJIVA ŠUMSKA VIKENDICA
ZANIMLJIVA ŠUMSKA VIKENDICA
ZANIMLJIVA ŠUMSKA VIKENDICA
ZANIMLJIVA ŠUMSKA VIKENDICA
ZANIMLJIVA ŠUMSKA VIKENDICA
ZANIMLJIVA ŠUMSKA VIKENDICA
ZANIMLJIVA ŠUMSKA VIKENDICA
ZANIMLJIVA ŠUMSKA VIKENDICA
ZANIMLJIVA ŠUMSKA VIKENDICA
ZANIMLJIVA ŠUMSKA VIKENDICA
ZANIMLJIVA ŠUMSKA VIKENDICA

Ova jedinstvena minimalistička vikendica izgleda kao gomila lišća, a zapravo je nastala pod utiskom jedne...

Vikendice su nekada bila mjesta na udaljenim lokacijama i destinacijama gdje nema dometa mobilnog telefona, fiksne linije, televizije, interneta i svih drugih čudesa modernog svijeta, gdje smo zajedno s obitelji odlazili da se zaista odmorimo od modernog svijeta i svega onoga što on sa sobom donosi, u miru i tišini, bez igdje ikoga u blizini. Bili smo prepušteni sami sebi, vlastitim mislima i mašti kako bismo se razonodili. Danas ipak, vikendice predstavljaju isto što i moderni domovi, s tim što se uglavnom nalaze malo dalje od grada.

Dizajnirana tako da ponudi dovoljno mjesta vlasnicima i njihovim prijateljima u bogatom prirodnom okuženju planinskog odmarališta na sto pedeset kilometara od Tokija, Four Leaves vikend vila koju je kreirao Kentaro Ishida Architects Studio nalazi se usred šume u Nagano prefekturi Japana. Svaka funkcija ove građevine ima svoju željenu orijentaciju – dnevni boravak i blagovaonica okrenuti su jugo-istočno zarad bolje osvjetljenosti, dok su glavna spavaća soba i kupaonica okrenuti zapadno, nudeći okruženje u vidu scenografije šumskog predijela. Ove komponente spojene su u tri međusobno povezana volumena, što kao rezultat nudi neobičnu padinu krova, koja nas asocira na četiri lista.

Kako bi se formirala varijabilna sekcija presjecanja pogodna za svaku od funkcija, krovovi su dizajnirani kao zaobljene površine nalik nježno uvijenim listovima. Ova kombinacija konkavnih i konveksnih površina potiče od suptilnog protoka prostora sa visokim plafonima u introvertne kompaktne sobe. Svaki krov je dizajniran kao prava površina, gdje su zglobovi od laminiranog furnira aranžirani neprekidno kako bi formirali organsku geometriju.

Serija drvenih spojeva izložena je na plafonu, akcentirajući dinamične prostorne karaktere svake sobe. Dizajnerski proces koji odgovara na kontekst svog okruženja proizveo je brojne organske krovove i ustanovio arhitekturu kao agregat raznolikih prostora. Pojava ove vile harmonično se stapa s prirodnim okruženjem i perfektno je integrirana u lokalni pejzaž.

N.Đ.

Izvor Digs Digs

 
Pročitaj sljedeći tekst: KOLIBA OD SAMO 6 KVADRATA
 
DOM U STIJENI

DOM U STIJENI

Inspiriran građevinama pronađenim na lokalitetu Mada'in Salih koje su inkorporirane u velike krečnjačke stijene, arhitekta Amey Kandalgaonkar predstavlja...

DOM KOJI SE SAVRŠENO UKLAPA U SVOJE OKRUŽENJE

DOM KOJI SE SAVRŠENO UKLAPA U SVOJE OKRUŽENJE

Ova rezidencija u pacifičkom sjeverozapadnom dijelu Amerike ima vanjske zidove obložene čelikom i cedrom kao i velike prozore koji nude pogled na planine i more.

SAMOODRŽIVE POKRETNE KUĆICE - ECOCAPSULE

SAMOODRŽIVE POKRETNE KUĆICE - ECOCAPSULE

Nakon uspješnog predstavljanja u nekoliko europskih zemalja, slovačka kompanija Ecocapsule će imati službeno predstavljanje u Americi tokom NYCxDESIGN 2019...

ZGRADE SE MOGU OHLADITI TERMOBIMETALOM

ZGRADE SE MOGU OHLADITI TERMOBIMETALOM

Zgrade se mogu hladiti nultom energijom koristeći sistem Invert šalona, napravljenog od pametnog materijala zvanog termobimetal koji mijenja oblik...

PREDNOSTI SPUŠTENIH PLAFONA

PREDNOSTI SPUŠTENIH PLAFONA

Spuštanje plafona može pomoći pri uređenju sobe. Visoki plafoni mogu izazvati hladnoću interijera, pa često iz tog razloga postoji izbor za spuštanje plafona...

MIRA TORANJ

MIRA TORANJ

U San Franciscu niče velelepni toranj nazvan "MIRA" koji će se izdvajati ne samo prelijepim interijerima već i neobičnom arhitekturom same zgrade.

PROZIRNI BAZEN NA VRHU KUĆE

PROZIRNI BAZEN NA VRHU KUĆE

Talijanski arhitektonski studio Architrend je kreirao ovu fantastičnu kuću u primorskom gradu na Malti.

ELIPTIČNA DVORANA HONG KONG SVEUČILIŠTA

ELIPTIČNA DVORANA HONG KONG SVEUČILIŠTA

Kompanija Henning Larsen je započela izgradnju novog višenamjenskog auditorijuma za hongkonško Sveučilište znanosti i tehnologije.

X