ARHITEKTURA

TRANSPARENTNI SOLARNI PANELI

Potpuno transparentni solarni paneli

Tim istraživača sa državnog univerziteta uspio je da razvije potpuno transparentne solarne panele - inovaciju koja bi mogla dovesti do bezbrojnih primjena u arhitekturi, kao i na drugim poljima kao što su mobilna elektronika ili automobilska industrija.

Napravljeni su brojni prethodni pokušaji da se naprave takvi paneli , ali rezultati nikada nisu bili zadovoljavajući, bili su niske efikasnosti i lošeg kvaliteta materijala.

Tim istraživača sa unverziteta naglasak stavlja na faktor potpune prozračnsti. Razvili su transparentni luminiscentni solarni koncentrator, ili TLSC, koji se može postaviti preko prozora ili bilo koje druge bistre površine.

Koncentrator može apsorbirati solarnu energiju bez utjecaja na propuštanje svjetlosti. Tehnologija koristi organske molekule koji apsorbiraju valove dužine svjetlosti koje su nevidljive ljudskom oku, kao što su infracrveno i ultraljubičasto svjetlo.

"Možemo podesiti ove materijale da bi uzeli samo ultraljubičaste i bliske infracrvene dužine valova koje zatim" sijaju "na drugoj dužini valova u infracrvenom spektru. Zarobljena svjetlost se transportira do konture panela, gdje se pretvara u električnu energiju uz pomoć tankih traka fotonaponskih solarnih ćelija.

Ovaj razvoj bi najviše iskoristile fasade zgrada, jer je vertikalni otisak često veći od krovnog - posebno kod staklenih kula. Solarni prihod prozirnih solarnih panela bi tako postao efikasniji i estetski, bez mijenjanja arhitektonskog rješenja. Štoviše, ova tehnologija se može lako integrirati u stare zgrade.

Trenutno tim radi na poboljšanju efikasnosti proizvodnje energije, koja je sada 1%. Cilj je da se postigne efikasnost iznad 5%. Kao što je gore spomenuto, ako razvoj bude funkcionirao, primjene bi bile bezbrojne.

N.V.T.

 
 
 
Pročitaj sljedeći tekst: KUĆA OD BAMBUSA
 
FASADA KAO POLICA ZA KNJIGE

FASADA KAO POLICA ZA KNJIGE

Poznat po svojim nevjerojatnim iluzijama, ulični umjetnik neobičnog imena, je stvorio šarmantni mural u Utrehtu koji prolaznici s oduševljenjem promatraju.

DOM INSPIRIRAN SLAVNIM JAZZ GLAZBENIKOM

DOM INSPIRIRAN SLAVNIM JAZZ GLAZBENIKOM

Kako izgleda kuća inspirirana slavnim jazz muzičarem?

KUĆA INSPIRIRANA AZIJSKIM STILOM

KUĆA INSPIRIRANA AZIJSKIM STILOM

Na parceli od dva hektara u Torontu, nalazi se Kuća Echo House, a ovaj projekt je podrazumijevao renoviranje i adaptaciju...

CENTAR ZA ŠOPING PRETVOREN U MALE STANOVE

CENTAR ZA ŠOPING PRETVOREN U MALE STANOVE

Od kada online kupovina cvjeta, nije tajna da je popularnost mnogih šoping molova u svijetu opala.

INTERESANTAN NOVI IZGLED STARE LJEPOTICE

INTERESANTAN NOVI IZGLED STARE LJEPOTICE

Kada su vlasnici kupili ovu kuću iz 1959. godine, željeli su dodatnu toplinu pa su iz tog razloga unajmili SHED Architecture & Design biro kako bi kuću vratili u

VILA NA OTOKU TINOS

VILA NA OTOKU TINOS

Tinos je zvijezda u usponu na Egejskom moru sa odličnim plažama, nevjerojatnim pejzažima, dobrom hranom i mnogo toga za istraživanje.

ZGRADE FRANK GEHRYA IZGLEDAJU KAO IZ ZNANSTVENOFANTASTIČNIH FILMOVA

ZGRADE FRANK GEHRYA IZGLEDAJU KAO IZ ZNANSTVENOFANTASTIČNIH FILMOVA

Ove zgrade arhitekta Franka Gehrya zapravo postoje i izgledaju kao da su zašle iz nekog filma znanstvene fantastike.

BAJKOVITA SOJENICA

BAJKOVITA SOJENICA

Na brežuljku u borovoj šumi, izgubljena, između stabala, udobna i tiha, intimna i avanturistička, moderna i eko-prijateljska, okolna priroda oblikovala je Treehouse..

X