ARHITEKTURA

TRANSPARENTNI SOLARNI PANELI

Potpuno transparentni solarni paneli

Tim istraživača sa državnog univerziteta uspio je da razvije potpuno transparentne solarne panele - inovaciju koja bi mogla dovesti do bezbrojnih primjena u arhitekturi, kao i na drugim poljima kao što su mobilna elektronika ili automobilska industrija.

Napravljeni su brojni prethodni pokušaji da se naprave takvi paneli , ali rezultati nikada nisu bili zadovoljavajući, bili su niske efikasnosti i lošeg kvaliteta materijala.

Tim istraživača sa unverziteta naglasak stavlja na faktor potpune prozračnsti. Razvili su transparentni luminiscentni solarni koncentrator, ili TLSC, koji se može postaviti preko prozora ili bilo koje druge bistre površine.

Koncentrator može apsorbirati solarnu energiju bez utjecaja na propuštanje svjetlosti. Tehnologija koristi organske molekule koji apsorbiraju valove dužine svjetlosti koje su nevidljive ljudskom oku, kao što su infracrveno i ultraljubičasto svjetlo.

"Možemo podesiti ove materijale da bi uzeli samo ultraljubičaste i bliske infracrvene dužine valova koje zatim" sijaju "na drugoj dužini valova u infracrvenom spektru. Zarobljena svjetlost se transportira do konture panela, gdje se pretvara u električnu energiju uz pomoć tankih traka fotonaponskih solarnih ćelija.

Ovaj razvoj bi najviše iskoristile fasade zgrada, jer je vertikalni otisak često veći od krovnog - posebno kod staklenih kula. Solarni prihod prozirnih solarnih panela bi tako postao efikasniji i estetski, bez mijenjanja arhitektonskog rješenja. Štoviše, ova tehnologija se može lako integrirati u stare zgrade.

Trenutno tim radi na poboljšanju efikasnosti proizvodnje energije, koja je sada 1%. Cilj je da se postigne efikasnost iznad 5%. Kao što je gore spomenuto, ako razvoj bude funkcionirao, primjene bi bile bezbrojne.

N.V.T.

 
 
 
Pročitaj sljedeći tekst: KUĆA OD BAMBUSA
 
KUĆA INSPIRIRANA KIKIRIKIJEM

KUĆA INSPIRIRANA KIKIRIKIJEM

Na brdovitom području u blizini Meksiko Citya, arhitekt Havier Senosiain stvorio je izuzetan dom inspiriran oblikom sirovog kikirikija.

ARHITEKTURA KOJA JE BOJAMA UDAHNULA ŽIVOT GRADU

ARHITEKTURA KOJA JE BOJAMA UDAHNULA ŽIVOT GRADU

Bolivijski arhitekt Fredi Mamani ima za cilj da prožme kulturu, boje i osobnost u "monoromatski" grad El Alto, kroz objekte bazirane na drevnoj lokalnoj arhite

PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR

PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR

Da li ste ikada narušili dobar san zbog pretjerano tople sobe? Ili ste možda bili u situaciji da u kancelariji nosite jaknu, šal i rukavice kako biste podnijeli hladno

ZANIMLJIVA KUĆA NA PLAŽI

ZANIMLJIVA KUĆA NA PLAŽI

Manje od pet metara u radijusu, St Andrews Beach House je objekt euklidske forme postavljen na peskovitom terenu na plaži.

KUĆA OD BAMBUSA

KUĆA OD BAMBUSA

Klijenti, par koji većinu godine provedi ploveći jedrilicom po mediteranskim otocima, tražio je od arhitektonskog studija Vilela Florez...

EFIKASNOST ZID ZAVJESE

EFIKASNOST ZID ZAVJESE

Sistem zid zavjesa je vanjski omotač zgrade u kojoj su vanjski zidovi nestrukturni, koriste se za zaštitu od vremenskih prilika i energetsku efikasnost.

INTERESANTAN DIZAJN VITKE KUĆE U PENNSYLVANIJI

INTERESANTAN DIZAJN VITKE KUĆE U PENNSYLVANIJI

Arhitektonski studio ISA u Pennsylvaniji je dizajnirao vitku uzanu kuću, kao stambeni prototip osmišljen za male prazne parcele.

SUVREMEN DODATAK KUĆI U MELBOURNU

SUVREMEN DODATAK KUĆI U MELBOURNU

Kreativni tim arhitektonskog studija BENT angažiran je od strane unajmila četvoročlane obitelji sa dva psa koja je čeznula za više prostora...

X