ARHITEKTURA

PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR

PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR
PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR
PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR
PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR
PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR
PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR

Da li ste ikada narušili dobar san zbog pretjerano tople sobe? Ili ste možda bili u situaciji da u kancelariji nosite jaknu, šal i rukavice kako biste podnijeli hladnoću?

Iskreno rečeno, ne možete zadovoljiti sve kada je u pitanju prilagođavanje unutrašnje temperature, i uvijek postoji jedan nesretni pojedinac koji na kraju žrtvuje svoju udobnost u ime drugih.

Očigledno, ne postoje „univerzalni standardi“ ili „preporučeni rasponi udobnosti“ u dizajniranju građevinskih sistema, Tako se na primjeru sportaša u meksičkoj teretani neće osjećati ugodno u interijeru sa istim sistemim izgradnje kakav na primjer ima starački dom u Danskoj.

Zbog toga, ako ukratko definiramo "toplinski komfor", to je stvaranje sistema zgrada koji su prilagođeni lokalnom okruženju i funkcijama prostora.

Kako možemo projektirati optimalan toplinski komfort? Jedan od prvih elemenata koji treba uzeti u obzir prilikom projektiranja temperaturne udobnosti je stvaranje efikasnog eksterijera zgrade. Fasada zgrade služi kao filter između vanjske temperature i unutrašnjeg okruženja, stabilizirajući atmosferu u njoj.

Ispravno upravljanje fasadom dovodi do uravnoteženog unutrašnjeg okruženja i smanjuje upotrebu mehaničkih sistema, što sve doprinosi održivijoj strukturi.

Kod projektiranja je neophodno uzeti u obzir sljedeće: izolaciju, solarni dobitak, toplinsku inerciju i ventilaciju zraka.

Budući da upravljanje parametrima fasade zgrade može u velikoj mjeri utjecati na unutrašnje toplinsko okruženje, osiguranje visokih izolacionih svojstava na neprozirnim i ostakljenim površinama, smanjuje toplinsku dobit u toplim sezonama i čuva toplotu tokom hladnih dana.

Solarni dobitak (koliko topline se generira dok se sunce apsorbira u zgradi) kontrolira se dizajnom i orijentacijom zgrade, promjerom od neprozirnih do staklenih površina, postotkom refleksije topline, nivoom izolacije i količinom obližnjih elemenata koji proizvode sjenku.

Toplinska inercija (predstavlja kapacitet materijala da akumulira toplinu) u velikoj mjeri je kontrolirana materijalima i tipom strukture koje se koriste u arhitekturi. Ove komponente reagiraju s vanjskim okruženjem i na kraju osiguravaju da unutrašnjost ostane hladnija - ili toplija, ovisno od lokacije i potrebe - na duži vremenski period.

Opeka i kamen se smatraju materijalom visoke toplinske inercije, zbog čega se ovi materijali obično koriste u vrućim sredinama kako bi unutrašnjost bila duže hladna. U hladnijim regijama, najčešće se koriste niski termički inercijski materijali (kao što je drvo), tako da se unutrašnjost zagrijeva brže tokom hladnog perioda.

Što se tiče ventilacije zraka, upravljanje zračnom izmjenom i cirkulacijom na otvorenom je presudno za ugodnu atmosferu. Bilo da se radi o mehaničkoj ili prirodnoj ventilaciji, stabilne struje zraka oslobađaju vlagu i osiguravaju infiltrirani protok zraka.

Šta budućnost donosi u vezi toplinskog komfora?

Gledajući unaprijed, naše potrebe za komforom će najvjerojatnije ostati iste. Međutim, kontekst koji okružuje te potrebe se brzo i radikalno mijenja!

Hladna mjesta postaju toplija, vruća mjesta nose još više topline i nastavit će da to rade u godinama koje dolaze.

Ali ako mislimo da je rješenje korištenje umjetnih sredstava za osiguravannje topinskog komfora, onda nismo mnogo obraćali pažnju na ono što nas je dovde i dovelo.

Savjesni arhitekti će uvijek dati prioritet održivim metodama za toplinsku udobnost, i kao što smo objasnili u ovom članku, to ni na koji način nije složeno ili pretjerano. Budućnost je kreativnost i inovativnost, a ta rješenja će učiniti svaku arhitekturu lokalnom, podnošljivijom i ljepšom.

N.V.T.

 
Pročitaj sljedeći tekst: TRANSPARENTNI SOLARNI PANELI
 
KYOTO - MINIMALISTIČKA KUĆA

KYOTO - MINIMALISTIČKA KUĆA

Dizajnirana za petočlanu obitelj u mirnom kvartu u sjevernom dijelu grada Kyoto, House in Kyoto ima otvoren dnevni boravak koji omogućava roditeljima...

DOM S VELIKIM OTVOROM NA PREDNJOJ FASADI

DOM S VELIKIM OTVOROM NA PREDNJOJ FASADI

Arhitektonski studio Keitaro Muto je sagradio Godo, jednokatnu drvenu kuću u Kobeu u Japanu, koja integrira zajedničke dnevne prostorije sa otvorenim vrtom...

SUVREMENO UTOČIŠTE ZA MLADU OBITELJ

SUVREMENO UTOČIŠTE ZA MLADU OBITELJ

Jedna obitelj iza San Franciska angažirala je Rian Leidner Architecture studio kada je došlo vrijeme da se renovira i obnovi njihov dom u Mission kvartu.

KAZALIŠTE ZAMIŠLJENO KAO VELIKI BROD KOJI PLUTA

KAZALIŠTE ZAMIŠLJENO KAO VELIKI BROD KOJI PLUTA

U provinciji u Kini,2018. godine je bilo održano Međunarodno natjecanje za dizajniranje „Jivu Grand Teatra“.

ORIGINALNA AUTOBUSNA STANICA

ORIGINALNA AUTOBUSNA STANICA

Kompanija Cepezed je nedavno osmislila novu autobusku stanicu u Tilburgu u Nizozemskoj.

SUVREMENA ALPSKA KUĆA

SUVREMENA ALPSKA KUĆA

Z House je planinska kuća za odmor koja se nalazi na strmoj padini u Italiji i predstavljala je pravi izazov za Geza studio tokom procesa projektiranja.

PALAČA PRAVDE U CORDOBI

PALAČA PRAVDE U CORDOBI

Moderna Palača pravde koju je izgradio nizozemski arhitektonski studio Mecanoo u Cordobi u Španjolskoj ispresjecana je dvorištima i zlatnim detaljima...

POGLEDAJTE INTEGRACIJU GEOMETRIJSKE FORME U PRIRODI

POGLEDAJTE INTEGRACIJU GEOMETRIJSKE FORME U PRIRODI

Iako se arhitektura stalno razvija, graditelji prošlosti su postavili temelje arhitektonskog naslJeđa za one koji dolaze…

X