ARHITEKTURA

PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR

PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR
PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR
PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR
PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR
PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR
PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR

Da li ste ikada narušili dobar san zbog pretjerano tople sobe? Ili ste možda bili u situaciji da u kancelariji nosite jaknu, šal i rukavice kako biste podnijeli hladnoću?

Iskreno rečeno, ne možete zadovoljiti sve kada je u pitanju prilagođavanje unutrašnje temperature, i uvijek postoji jedan nesretni pojedinac koji na kraju žrtvuje svoju udobnost u ime drugih.

Očigledno, ne postoje „univerzalni standardi“ ili „preporučeni rasponi udobnosti“ u dizajniranju građevinskih sistema, Tako se na primjeru sportaša u meksičkoj teretani neće osjećati ugodno u interijeru sa istim sistemim izgradnje kakav na primjer ima starački dom u Danskoj.

Zbog toga, ako ukratko definiramo "toplinski komfor", to je stvaranje sistema zgrada koji su prilagođeni lokalnom okruženju i funkcijama prostora.

Kako možemo projektirati optimalan toplinski komfort? Jedan od prvih elemenata koji treba uzeti u obzir prilikom projektiranja temperaturne udobnosti je stvaranje efikasnog eksterijera zgrade. Fasada zgrade služi kao filter između vanjske temperature i unutrašnjeg okruženja, stabilizirajući atmosferu u njoj.

Ispravno upravljanje fasadom dovodi do uravnoteženog unutrašnjeg okruženja i smanjuje upotrebu mehaničkih sistema, što sve doprinosi održivijoj strukturi.

Kod projektiranja je neophodno uzeti u obzir sljedeće: izolaciju, solarni dobitak, toplinsku inerciju i ventilaciju zraka.

Budući da upravljanje parametrima fasade zgrade može u velikoj mjeri utjecati na unutrašnje toplinsko okruženje, osiguranje visokih izolacionih svojstava na neprozirnim i ostakljenim površinama, smanjuje toplinsku dobit u toplim sezonama i čuva toplotu tokom hladnih dana.

Solarni dobitak (koliko topline se generira dok se sunce apsorbira u zgradi) kontrolira se dizajnom i orijentacijom zgrade, promjerom od neprozirnih do staklenih površina, postotkom refleksije topline, nivoom izolacije i količinom obližnjih elemenata koji proizvode sjenku.

Toplinska inercija (predstavlja kapacitet materijala da akumulira toplinu) u velikoj mjeri je kontrolirana materijalima i tipom strukture koje se koriste u arhitekturi. Ove komponente reagiraju s vanjskim okruženjem i na kraju osiguravaju da unutrašnjost ostane hladnija - ili toplija, ovisno od lokacije i potrebe - na duži vremenski period.

Opeka i kamen se smatraju materijalom visoke toplinske inercije, zbog čega se ovi materijali obično koriste u vrućim sredinama kako bi unutrašnjost bila duže hladna. U hladnijim regijama, najčešće se koriste niski termički inercijski materijali (kao što je drvo), tako da se unutrašnjost zagrijeva brže tokom hladnog perioda.

Što se tiče ventilacije zraka, upravljanje zračnom izmjenom i cirkulacijom na otvorenom je presudno za ugodnu atmosferu. Bilo da se radi o mehaničkoj ili prirodnoj ventilaciji, stabilne struje zraka oslobađaju vlagu i osiguravaju infiltrirani protok zraka.

Šta budućnost donosi u vezi toplinskog komfora?

Gledajući unaprijed, naše potrebe za komforom će najvjerojatnije ostati iste. Međutim, kontekst koji okružuje te potrebe se brzo i radikalno mijenja!

Hladna mjesta postaju toplija, vruća mjesta nose još više topline i nastavit će da to rade u godinama koje dolaze.

Ali ako mislimo da je rješenje korištenje umjetnih sredstava za osiguravannje topinskog komfora, onda nismo mnogo obraćali pažnju na ono što nas je dovde i dovelo.

Savjesni arhitekti će uvijek dati prioritet održivim metodama za toplinsku udobnost, i kao što smo objasnili u ovom članku, to ni na koji način nije složeno ili pretjerano. Budućnost je kreativnost i inovativnost, a ta rješenja će učiniti svaku arhitekturu lokalnom, podnošljivijom i ljepšom.

N.V.T.

 
Pročitaj sljedeći tekst: TRANSPARENTNI SOLARNI PANELI
 
KUĆA INSPIRIRANA KIKIRIKIJEM

KUĆA INSPIRIRANA KIKIRIKIJEM

Na brdovitom području u blizini Meksiko Citya, arhitekt Havier Senosiain stvorio je izuzetan dom inspiriran oblikom sirovog kikirikija.

ARHITEKTURA KOJA JE BOJAMA UDAHNULA ŽIVOT GRADU

ARHITEKTURA KOJA JE BOJAMA UDAHNULA ŽIVOT GRADU

Bolivijski arhitekt Fredi Mamani ima za cilj da prožme kulturu, boje i osobnost u "monoromatski" grad El Alto, kroz objekte bazirane na drevnoj lokalnoj arhite

ZANIMLJIVA KUĆA NA PLAŽI

ZANIMLJIVA KUĆA NA PLAŽI

Manje od pet metara u radijusu, St Andrews Beach House je objekt euklidske forme postavljen na peskovitom terenu na plaži.

TRANSPARENTNI SOLARNI PANELI

TRANSPARENTNI SOLARNI PANELI

Tim istraživača sa državnog univerziteta uspio je da razvije potpuno transparentne solarne panele - inovaciju koja bi mogla dovesti do bezbrojnih primjena...

KUĆA OD BAMBUSA

KUĆA OD BAMBUSA

Klijenti, par koji većinu godine provedi ploveći jedrilicom po mediteranskim otocima, tražio je od arhitektonskog studija Vilela Florez...

EFIKASNOST ZID ZAVJESE

EFIKASNOST ZID ZAVJESE

Sistem zid zavjesa je vanjski omotač zgrade u kojoj su vanjski zidovi nestrukturni, koriste se za zaštitu od vremenskih prilika i energetsku efikasnost.

INTERESANTAN DIZAJN VITKE KUĆE U PENNSYLVANIJI

INTERESANTAN DIZAJN VITKE KUĆE U PENNSYLVANIJI

Arhitektonski studio ISA u Pennsylvaniji je dizajnirao vitku uzanu kuću, kao stambeni prototip osmišljen za male prazne parcele.

SUVREMEN DODATAK KUĆI U MELBOURNU

SUVREMEN DODATAK KUĆI U MELBOURNU

Kreativni tim arhitektonskog studija BENT angažiran je od strane unajmila četvoročlane obitelji sa dva psa koja je čeznula za više prostora...

X