ARHITEKTURA

PLANINSKA VIKENDICA ZA EKSTREMNE UVJETE

PLANINSKA VIKENDICA ZA EKSTREMNE UVJETE
PLANINSKA VIKENDICA ZA EKSTREMNE UVJETE
PLANINSKA VIKENDICA ZA EKSTREMNE UVJETE
PLANINSKA VIKENDICA ZA EKSTREMNE UVJETE
PLANINSKA VIKENDICA ZA EKSTREMNE UVJETE
PLANINSKA VIKENDICA ZA EKSTREMNE UVJETE
PLANINSKA VIKENDICA ZA EKSTREMNE UVJETE
PLANINSKA VIKENDICA ZA EKSTREMNE UVJETE
PLANINSKA VIKENDICA ZA EKSTREMNE UVJETE

Casa R arhitekte Filipea Lagosa, smještena je u Južnom Čileu, posjeduje 96 m2 i služi kao savršena vikendica njemu i njegovoj obitelji, a ujedno posjeduje i nekoliko dizajnerskih elemenata zaduženih za pomaganje prilikom ekstremnih klimatskih uvjet...

Kuća je izgrađena na dva t kako bi omogućila predivne poglede na dolinu ispod imanja, šume i prirodni pejzaž od kojeg zastaje dah. Pravokutna u svojoj formi, vikendica posjeduje oštar kosi krov, što dodatno potpomaže prilikom sprečavanja nakupljanja snježnog pokrivača. Kako bi osiguao minimalan utjecaj na prirodu, arhitekt je veći dio svoje planinske kolibe podigao iznad tla.

Čelik je korišten za stvaranje strukturnog okvira zbog svojih vodootpornih i vatrostalnih kvaliteta, dok su eksterijerni zidovi popločani crno ofarbanim drvetom. Materijali korišteni tokom izgradnje pažljivo su proučavani i korišteni kako bi se uklopili u arhitektonski kontekst. Prednji dio ove vikendice posjeduje specijalno kreiran prostor između interijera i eksterijera, zadužen za reguliranje teperatura. Ove akumulacione zone znane kao “chiflonera”, mogu biti viđene širom ovog južnoameričke regije, u kojem klima može biti nezgodna.

U interijeru, prizemni nivo posjeduje kompaktnu kuhinju i životni prostor, zajedno sa kupaonicom. Spiralno stepenište vodi do potrkovnog kta iznad, gdje je Lagos smjestio spavaću sobu, prostor za sjedenje i radni stol. Tamne strukturne grede ostavljene su izložene pogledu, omogućujući kontrast bijelim zidovima i drvenim podovima. Finiši i dekor kreirani su sa izdržljivošću i lakoćom održavanja na umu. Kuhinjski prosotor obiljeežen je šperpločlom, akrilom i nehrđajućim čelikom, dok ostale prostorije posjeduju plastični namještaj za sjedenje uparen sa drvenim stolicama i ugodnim dekorom.

N.Đ.

Izvor: DigsDigs

 
 
KYOTO - MINIMALISTIČKA KUĆA

KYOTO - MINIMALISTIČKA KUĆA

Dizajnirana za petočlanu obitelj u mirnom kvartu u sjevernom dijelu grada Kyoto, House in Kyoto ima otvoren dnevni boravak koji omogućava roditeljima...

DOM S VELIKIM OTVOROM NA PREDNJOJ FASADI

DOM S VELIKIM OTVOROM NA PREDNJOJ FASADI

Arhitektonski studio Keitaro Muto je sagradio Godo, jednokatnu drvenu kuću u Kobeu u Japanu, koja integrira zajedničke dnevne prostorije sa otvorenim vrtom...

SUVREMENO UTOČIŠTE ZA MLADU OBITELJ

SUVREMENO UTOČIŠTE ZA MLADU OBITELJ

Jedna obitelj iza San Franciska angažirala je Rian Leidner Architecture studio kada je došlo vrijeme da se renovira i obnovi njihov dom u Mission kvartu.

KAZALIŠTE ZAMIŠLJENO KAO VELIKI BROD KOJI PLUTA

KAZALIŠTE ZAMIŠLJENO KAO VELIKI BROD KOJI PLUTA

U provinciji u Kini,2018. godine je bilo održano Međunarodno natjecanje za dizajniranje „Jivu Grand Teatra“.

ORIGINALNA AUTOBUSNA STANICA

ORIGINALNA AUTOBUSNA STANICA

Kompanija Cepezed je nedavno osmislila novu autobusku stanicu u Tilburgu u Nizozemskoj.

SUVREMENA ALPSKA KUĆA

SUVREMENA ALPSKA KUĆA

Z House je planinska kuća za odmor koja se nalazi na strmoj padini u Italiji i predstavljala je pravi izazov za Geza studio tokom procesa projektiranja.

PALAČA PRAVDE U CORDOBI

PALAČA PRAVDE U CORDOBI

Moderna Palača pravde koju je izgradio nizozemski arhitektonski studio Mecanoo u Cordobi u Španjolskoj ispresjecana je dvorištima i zlatnim detaljima...

POGLEDAJTE INTEGRACIJU GEOMETRIJSKE FORME U PRIRODI

POGLEDAJTE INTEGRACIJU GEOMETRIJSKE FORME U PRIRODI

Iako se arhitektura stalno razvija, graditelji prošlosti su postavili temelje arhitektonskog naslJeđa za one koji dolaze…

X