ARHITEKTURA

PLANINSKA KOLIBA OD BOROVOG DRVETA

PLANINSKA KOLIBA OD BOROVOG DRVETA
PLANINSKA KOLIBA OD BOROVOG DRVETA
PLANINSKA KOLIBA OD BOROVOG DRVETA
PLANINSKA KOLIBA OD BOROVOG DRVETA
PLANINSKA KOLIBA OD BOROVOG DRVETA
PLANINSKA KOLIBA OD BOROVOG DRVETA
PLANINSKA KOLIBA OD BOROVOG DRVETA

Ova kuća dobila je naziv Troll Hus i predstavlja moderni pristup tradicionalnoj planinskoj kolibi, iako je locirana u sjevernom dijelu Kalifornije…

Mork Ulnes Architects kompletirali su dizajn ove suvremene rezidencije u stilu planinske lože, sa površinom od oko 300 m2, smještenoj u Kaliforniji. Projekt, nazvan Troll Hus, ima za cilj da upije pogled na prirodu, dok istovremeno održava visok nivo privatnosti. Moramo priznati da ova kuća izgleda baš kao moderni pristup tradicionalnoj planinskoj kolibi, iako se nalazi u južnoj regiji Sjedinjenih Američkih Država. Najblaže rečeno, nitko ne bi očekivao da zdanje tog tipa sretne na ovoj lokaciji.

Kuća je podignuta na betonske stubove, koji je štite od snijega kojeg u ovom dijelu zemlje ima oko 300 centimetara na godišnjem nivou. Njena prostorna orijentacija štiti je od jakih vjetrova, dok istovremeno dozvoljava stambenim prostorima da se otvore prema glaziranom južno okrenutom balkonu, maksimalno iskorištavajući izloženost suncu tokom zime i hladovinu tokom ljeta. Građevina je "odjevena" u borovinu koja je tretirana katranom, što je inače metoda koju možete vidjeti i na tisuću godina starim norveškim ambarima i kućama. Na taj način, Troll Hus kuća je skrivena u krošnjama okolnih borova.

Interijer ove rezidencije u stilu planinske lože je minimalistički, sa stambenim prostorijma smještenim na drugom katu i privatnim prostorijama u prostoru ispod njega. Dnevna soba i trpezarija sa otvorenim planom nude izobilje mesta za druženje, dok velikodušno dizajnirani prozori i balkoni omogućavaju idealnu povezanost sa prirodom.

Brojni komadi drveta krase interijer, dodajući karakter cjelokupnom dizajnu eksterijera također. Drugi materijali koje možemo primjetiti u njenom dekoru su šperploča i beton, a oni sačinjavaju prostore koji su moderni i čisti, odnosno bez nepotrebnih detalja koji bi zagušili njihovu energiju. Dizajn ove kuće vođen je ekstremnim uslovima prirode koji se zatiču na nadmorskoj visini od 2.072 metra, kao i kalifornijskom senzibilnošću usmjerenoj otvoreno-zatvorenom načinu života.

N.Đ.

Izvor Digs Digs

 
Pročitaj sljedeći tekst: MALA KUĆA MODULARNOG RASPOREDA
 
KUĆA U DŽUNGLI KOSTARIKE

KUĆA U DŽUNGLI KOSTARIKE

Dizajn kuće u džungli usred Kostarike bio je vođen nevjerojatnom strategijom “potapanja” kuće u zemlju, dok je istovremeno kreiran vertikalni atrijum...

EKSTREMNO FLEKSIBILNA KUĆA OD 27 KVADRATA

EKSTREMNO FLEKSIBILNA KUĆA OD 27 KVADRATA

Arhitektica Beatrice Bonzanigo iz IB studija predstavlja dizajn prilagodljive i prenosive kuće nazvane "Casa Ojalá" koja posjeduje čak 20 konfiguracija...

FASADA OD PERFORIRANOG KARBONSKOG ČELIKA

FASADA OD PERFORIRANOG KARBONSKOG ČELIKA

Smještena u stambenom bloku zgrada s polovine srednjeg vijeka, u Meksiko Cityu, Profiles je zgrada koju je kreirao arhitektonski biro Belzberg Architects.

BAKRENI PANELI KREIRAJU SJAJAN BAROKNI TVIST

BAKRENI PANELI KREIRAJU SJAJAN BAROKNI TVIST

Ovaj projekat obnove, Petera Ebnera govori o povijesti jednog mjesta i promjeni ukusa i vremena. Radi se o tome da nisu neophodne velike promjene...

KUĆICE NA DRVEĆU U OBLIKU PRIZME

KUĆICE NA DRVEĆU U OBLIKU PRIZME

Arhitektonski studio iz Milana Peter Pichler Architecture nedavno je objavio koncept naselja kućica na drveću koje se stapaju sa talijanskom šumom...

KAO KAP VODE U PUSTINJI GOBI TEATAR ENCORE DUNHUANG

KAO KAP VODE U PUSTINJI GOBI TEATAR ENCORE DUNHUANG

Kazalište Encore Dunhuang nalazi se u predgrađu Dunhuang, u provinciji Gansu u Kini i projektirano je od strane arhitektonskog studija BIAD-ZXD Architects.

KUĆA U ŠVICARSKIM ALPAMA

KUĆA U ŠVICARSKIM ALPAMA

Umjetnik Doug Aitken odražava ljepotu švicarskih Alpa u svojoj posljednjoj instalaciji koja se zove Mirage Gstaad...

PROFINJEN STAN U TAJVANU

PROFINJEN STAN U TAJVANU

Arhitektonski studio Marti Chou dovršio je dizajn privatne rezidencijeu Tajvanu neobičnog imena “The Mermaid’s apartment”.

X