ARHITEKTURA

OVO JE PRVA ŽIČARA NA SVIJETU KOJA ĆE POVEZIVATI DVIJE ZEMLJE

Prva žičara na svetu koja će povezivati dve zemlje

Dizajnirana kao prva prekogranična žičara, Blagovjesščensk - Heihe žičara biće napravljena preko reke Amur, koja označava granicu između istočne Rusije i Kine.

UNStudio je projektovao stanicu u gradu Blagovješčensku, na ruskoj strani granice, dok arhitekta terminala u kineskom gradu Heihe tek treba da bude objavljen.

"Prelazeći prirodnu granicu reke Amur, žičara Blagovješčensk - Heihe biće prvi sistem žičara koji se pridružio dvema zemljama i kulturama", rekao je Ben van Berkel, osnivač UNStudio-a.

Četiri kabine za 60 osoba radiće na dve međunarodne linije koje povezuju dva grada. Putnici će moći da putuju u roku od sedam i po minuta, dok će kabini trebati tri i po minuta da se kreće između dve stanice.

UNStudio je dizajnirao terminal za žičare Blagovješčensk da bi uputio na istorijske veze dva grada, koji su, iako razdvojeni rekom, često bili spojeni zimi kada je reka zamrznuta.

"Ovaj kontekst pružio je bogatu inspiraciju za terminalnu stanicu Blagovješčensk, koja ne samo da reaguje na neposrednu urbanu lokaciju, već postaje izraz kulturnog identiteta i podijum za mešanje kultura", dodao je Van Berkel. Stvorena da izgleda kao "svetionik za zajedničku prosperitetnu budućnost dvaju naroda", stanica žičare dizajnirana je tako da ima pogled na ruski grad i preko reke u Kinu.

Javna krovna terasa biće izgrađena na obali rečne zgrade, dok putnici na putu pre ulaska u žičare imaju brojne poglede na grad Heihe. Posetiocima koji dolaze u Rusiju biće predstavljen uokvireni pogled na Blagovješčensk kada napuste žičaru. Kao i kod međunarodnih aerodroma, kablovska stanica biće podeljena na kopneni i vazdušni deo. U zgradi će se nalaziti će nalaziti  veliki retsoran dostupan javnosti i konferencijski centar, zajedno sa krovnom baštom.

N.V.T.

Izvor Dezeen

 
Pročitaj sljedeći tekst: FENOMENALNA CRNA KUĆA U URUGVAJU
 
DOM NA JEZERU U SRCU ŠVICARSKE ŠUME

DOM NA JEZERU U SRCU ŠVICARSKE ŠUME

Predstavljena vila ovog puta privlači veliku pažnju zbog svog zida koji se na kraju pretvara u krov.

MATERIJAL KOJI GLEDA U BUDUĆNOST - BAKAR

MATERIJAL KOJI GLEDA U BUDUĆNOST - BAKAR

Elegantan, antibakterijski, reciklirajući: bakar ima beskrajna fizička, kemijska i mehanička svojstva i kao rezultat toga, koristi se u različitim poljima.

OKRUGLI BRODSKI PROZORI KAO RJEŠENJE

OKRUGLI BRODSKI PROZORI KAO RJEŠENJE

Okrugli prozori su standardni na brodovima i jedrenjacima. Međutim, ovi prozori su veoma popularna rješenja i za stambene kuće.

LIJEPA KUĆICA NA DRVETU

LIJEPA KUĆICA NA DRVETU

Dizajner namještaja i proizvođač sa sjedištem u Velikoj Britaniji, izgradio je kućicu na drvetu na svom šumovitom imanju...

EKOLOŠKE SUVREMENE MONTAŽNE KUĆE

EKOLOŠKE SUVREMENE MONTAŽNE KUĆE

Kako gradovi privlače sve više i više ljudi, kuće postaju skuplje i troškovi izgradnje drastično su porasli…

NOVI KREATIVNI CENTAR U BORDOU

NOVI KREATIVNI CENTAR U BORDOU

Bordo je otvaranjem MECA centra učvrstio svoj status najbolje destinacije u Francuskoj za umjetnost i kulturu.

KAZALIŠTE INSPIRIRANO TRADICIONALNIM CIRKUSKIM ŠATOROM

KAZALIŠTE INSPIRIRANO TRADICIONALNIM CIRKUSKIM ŠATOROM

Valovita zlatna fasada obavija čak 6.700 sjedišta Chimelong teatra inspiriranog tradicionalnim kineskim cirkuskim šatorima.

BAJKOVITA KUĆA AURA DOSTUPNA JE ZA IZNAJMLJIVANJE NA AIRBNB-U

BAJKOVITA KUĆA AURA DOSTUPNA JE ZA IZNAJMLJIVANJE NA AIRBNB-U

Priroda je veoma bogata i ima mnoštvo resursa za održivost i unapređenje kvaliteta života. Realizirajući ovu misao, grupa ljudi na Baliju sagradila je kuću Aura...

X