ARHITEKTURA

OVO JE PRVA ŽIČARA NA SVIJETU KOJA ĆE POVEZIVATI DVIJE ZEMLJE

Prva žičara na svetu koja će povezivati dve zemlje

Dizajnirana kao prva prekogranična žičara, Blagovjesščensk - Heihe žičara biće napravljena preko reke Amur, koja označava granicu između istočne Rusije i Kine.

UNStudio je projektovao stanicu u gradu Blagovješčensku, na ruskoj strani granice, dok arhitekta terminala u kineskom gradu Heihe tek treba da bude objavljen.

"Prelazeći prirodnu granicu reke Amur, žičara Blagovješčensk - Heihe biće prvi sistem žičara koji se pridružio dvema zemljama i kulturama", rekao je Ben van Berkel, osnivač UNStudio-a.

Četiri kabine za 60 osoba radiće na dve međunarodne linije koje povezuju dva grada. Putnici će moći da putuju u roku od sedam i po minuta, dok će kabini trebati tri i po minuta da se kreće između dve stanice.

UNStudio je dizajnirao terminal za žičare Blagovješčensk da bi uputio na istorijske veze dva grada, koji su, iako razdvojeni rekom, često bili spojeni zimi kada je reka zamrznuta.

"Ovaj kontekst pružio je bogatu inspiraciju za terminalnu stanicu Blagovješčensk, koja ne samo da reaguje na neposrednu urbanu lokaciju, već postaje izraz kulturnog identiteta i podijum za mešanje kultura", dodao je Van Berkel. Stvorena da izgleda kao "svetionik za zajedničku prosperitetnu budućnost dvaju naroda", stanica žičare dizajnirana je tako da ima pogled na ruski grad i preko reke u Kinu.

Javna krovna terasa biće izgrađena na obali rečne zgrade, dok putnici na putu pre ulaska u žičare imaju brojne poglede na grad Heihe. Posetiocima koji dolaze u Rusiju biće predstavljen uokvireni pogled na Blagovješčensk kada napuste žičaru. Kao i kod međunarodnih aerodroma, kablovska stanica biće podeljena na kopneni i vazdušni deo. U zgradi će se nalaziti će nalaziti  veliki retsoran dostupan javnosti i konferencijski centar, zajedno sa krovnom baštom.

N.V.T.

Izvor Dezeen

 
Pročitaj sljedeći tekst: FENOMENALNA CRNA KUĆA U URUGVAJU
 
OBITELJSKA KUĆA SA KROVNIM VRTOM

OBITELJSKA KUĆA SA KROVNIM VRTOM

Ako je moguće zamisliti spiralnu kuću s krovnim vrtom negdje, onda je to u Japanu definitivno.

KUĆICA ISPOD DRVETA

KUĆICA ISPOD DRVETA

U dvorištu privatnog imanja u Queensland Cityju, pod krošnjama drveća, sagrađena je kuća Taringa Treea.

VIKENDICA U LIBANU NA VRHU BRDA

VIKENDICA U LIBANU NA VRHU BRDA

Okružena starim borovima, stvorena je moderna kućica, s trijema s koje se pruža prekrasan pogled.

RESTAURACIJA STARE VIKENDICE

RESTAURACIJA STARE VIKENDICE

Nedavno je zgrada u Cape Townu dobila potpuno novi izgled.

ZDANJE PRETVORENO U LUKSUZNU VIKENDICU

ZDANJE PRETVORENO U LUKSUZNU VIKENDICU

Smještena u "talijanskijem" dijelu Švicarske, ova jedinstvena građevina djelo je arhitekta Rafaela Schmida.

VILA MANDRA SKANDINAVSKOG DIZAJNA

VILA MANDRA SKANDINAVSKOG DIZAJNA

Kad se jedna kultura susreće s drugom polovicom i podijeli svoja iskustva, stvaraju se nadahnjujući objekti vrijedni svu pažnju.

GEOMETRIJSKA KUĆA U ŠUMI

GEOMETRIJSKA KUĆA U ŠUMI

Izgrađena u srcu šume, modernu geometrijsku kuću odlikuje hladan izgled i minimalistički interijer.

REZIDENCIJA U BUENOS AIRESU ODUZIMA DAH

REZIDENCIJA U BUENOS AIRESU ODUZIMA DAH

Preplićući interijere ove fantastične zgrade s nizom otvorenih prostora, ova moderna rezidencija zaista vrijedi primijetiti.

X