ARHITEKTURA

ORIGINALNA AUTOBUSNA STANICA

ORIGINALNA AUTOBUSNA STANICA
ORIGINALNA AUTOBUSNA STANICA
ORIGINALNA AUTOBUSNA STANICA
ORIGINALNA AUTOBUSNA STANICA
ORIGINALNA AUTOBUSNA STANICA
ORIGINALNA AUTOBUSNA STANICA
ORIGINALNA AUTOBUSNA STANICA

Kompanija Cepezed je nedavno osmislila novu autobusku stanicu u Tilburgu u Nizozemskoj.

Novi objekt javnog previjoza generira vlastitu energiju i njegov dizajn je potpuno integriran i dio je velike revitalizacije čvorišta javnog prijevoza u Tilburgu, potpuno  prilagođen udobnosti putnika i jasnom i ugodnom prometnom saobraćajnom toku.

Ideja je bila napraviti energetski samostalnu autobusku stanicu, koja će uzimati energiju iz vlastitih izvora, pa stajalište ima masivnu nadstrešnicu na kojoj se nalazi 250 m² solarnih panela.

Nadstrešnica od čeličnog okvira opremljena je rasvjetom i ETFE folijom kako bi se sunčeva energija prikupljena u toku dana, koristila za osvjetljenje stanice tokom noći.

Lepa i ultramoderna, stanica nudi i pomoćne sadržaje, poput mjesta za punjenje električnih uređaja, rampe za invalidska kolica, kao i telefona za SOS pozive.

Konstrukcija čini preko 160 metara i otvorenog prostora u centru. Položaji autobusa su postavljeni oko vanjske strane; šest za ukrcavanje i jedan za iskrcavanje putnika.

Prostrana nadstrešnica u potpunosti pokriva autobuske platforme i dodatni dio autobusa. Tako se putnici uvijek mogu ukrcati i iskrcati ispod zaklona koji ih može zaštititi od kiše. Paneli osiguravaju dovoljnu energiju za sve funkcionalnosti autobuske stanice, uključujući osvjetljenje nadstrešnice, digitalne informacione table, kantinu za osoblje i mjesto javnog prijevoza.

Izvor Dexigner

Foto: Lucas van der Wee

 
Pročitaj sljedeći tekst: SUVREMENA ALPSKA KUĆA
 
KYOTO - MINIMALISTIČKA KUĆA

KYOTO - MINIMALISTIČKA KUĆA

Dizajnirana za petočlanu obitelj u mirnom kvartu u sjevernom dijelu grada Kyoto, House in Kyoto ima otvoren dnevni boravak koji omogućava roditeljima...

DOM S VELIKIM OTVOROM NA PREDNJOJ FASADI

DOM S VELIKIM OTVOROM NA PREDNJOJ FASADI

Arhitektonski studio Keitaro Muto je sagradio Godo, jednokatnu drvenu kuću u Kobeu u Japanu, koja integrira zajedničke dnevne prostorije sa otvorenim vrtom...

SUVREMENO UTOČIŠTE ZA MLADU OBITELJ

SUVREMENO UTOČIŠTE ZA MLADU OBITELJ

Jedna obitelj iza San Franciska angažirala je Rian Leidner Architecture studio kada je došlo vrijeme da se renovira i obnovi njihov dom u Mission kvartu.

KAZALIŠTE ZAMIŠLJENO KAO VELIKI BROD KOJI PLUTA

KAZALIŠTE ZAMIŠLJENO KAO VELIKI BROD KOJI PLUTA

U provinciji u Kini,2018. godine je bilo održano Međunarodno natjecanje za dizajniranje „Jivu Grand Teatra“.

SUVREMENA ALPSKA KUĆA

SUVREMENA ALPSKA KUĆA

Z House je planinska kuća za odmor koja se nalazi na strmoj padini u Italiji i predstavljala je pravi izazov za Geza studio tokom procesa projektiranja.

PALAČA PRAVDE U CORDOBI

PALAČA PRAVDE U CORDOBI

Moderna Palača pravde koju je izgradio nizozemski arhitektonski studio Mecanoo u Cordobi u Španjolskoj ispresjecana je dvorištima i zlatnim detaljima...

POGLEDAJTE INTEGRACIJU GEOMETRIJSKE FORME U PRIRODI

POGLEDAJTE INTEGRACIJU GEOMETRIJSKE FORME U PRIRODI

Iako se arhitektura stalno razvija, graditelji prošlosti su postavili temelje arhitektonskog naslJeđa za one koji dolaze…

MODERNA KUĆA NA JEZERU

MODERNA KUĆA NA JEZERU

Smještena na golf terenu Girona u Španjolskoj, kuća koju je projektirao arhitektonski studio Fran Silvestre Arquitectos ima savršen pogled na okruženje...

X