ARHITEKTURA

MUNCHENSKI PAVILJON U OBLIKU ORIGAMIJA

MUNCHENSKI PAVILJON U OBLIKU ORIGAMIJA
MUNCHENSKI PAVILJON U OBLIKU ORIGAMIJA
MUNCHENSKI PAVILJON U OBLIKU ORIGAMIJA
MUNCHENSKI PAVILJON U OBLIKU ORIGAMIJA
MUNCHENSKI PAVILJON U OBLIKU ORIGAMIJA
MUNCHENSKI PAVILJON U OBLIKU ORIGAMIJA
MUNCHENSKI PAVILJON U OBLIKU ORIGAMIJA

Studio Morison je postavio višeslojni paviljon pokriven mrežom oko statue Maksimilijana I u centru Munchena, kako bi podigao svijest o beskućnicima i siromašnim stanovnicima grada.

Pod sloganom "Ja ću biti s tobom, šta god da se desi", instalaciju su dizajnirali britanski umjetnici  iz studija Morison, a projektirao ga je Artura Design i Engineering.

Skulptura, koja je postavljena na gradskom trgu Wittelsbacherplatz do 13. listopada, ima prečišćeni oblik origamija zasnovan na jednostavnom pravougaoniku, preklopljenom u složen oblik cik - cak.

Sa četiri ulaza u paviljon šuplja skulptura od devet metara okružuje konjičku statuu svetog rimsko-njemačkog cara Maksimilijana I, koja se nalazi u centru trga. Sada je skoro sasvim skrivena strukturom, a skulpturi se vide samo glava i podignuta ruka.

Veći dio statue je ili skriven ili otkriven ovisno od uvjeta svjetlosti, no osvjetljenje noću osigurava da je Maksimilijan I vidljiv unutar paviljona sa udaljenosti.

"Sa svoja četiri ulaza skulptura poziva na ulazak i istraživanje", objašnjava Ivan Morison. "Time se prati povijesna funkcija paviljona."

"Iako su skulpture tradicionalno igrale važnu ulogu u stvaranju trgova, parkova i vrtova kao mjesta okupljanja, one su rijetke u suvremenom dizajnu grada. “Ja ću biti sa tobom, šta god da se desi transformira javni prostor gdje obično dolazi vrlo malo ljudi radiupynavanja, druženja ili odmora."

Instalacija je stvorena u sklopu 25. proslave rođendana za uličnog minhenskog časopisa BISS.

Kao i u Velikoj Britaniji, BISS prodaju građani sa socijalnim poteškoćama  i na taj način im se osigurava legitiman prihod. Skulptura je poklon od BISS magazina stanovnicima Munchena, kao zahvalnost za 25 godina podrške.

BISS je sastavio program događaja koji će pozivati posjetitelje na da na trgu pjevaju, slušaju, razgovaraju, raspravljaju, plešu, i slave zajedno. Impozantna skulptura studija namijenjena je kao svjetionik a njegova centralna lokacija ohrabruje javnost da preuzme poziciju u pogledu siromaštva.

Kustosica na proslavi rođendana BISS magazina je, dodala je da je djelomično skrivanje skulture Maksimilijana I metafora kako različiti ljudi mogu biti nevidljivi na javnim mjestima.

N.V.T.

Izvor Dezeen

 
Pročitaj sljedeći tekst: PLUTAJUĆA MALA SAUNA
 
SUVREMENA KUĆA ZA MODERNU OBITELJ

SUVREMENA KUĆA ZA MODERNU OBITELJ

Ova ultra moderna rezidencija napravljena je za dodatne članove obitelji, a okrenuta je prema staroj kući, smještenoj na istom placu…

DOM SKANDINAVSKOG STILA IZGRAĐENA U 19. STOLJEĆU

DOM SKANDINAVSKOG STILA IZGRAĐENA U 19. STOLJEĆU

Luksuzna danska kuća koju vam predstavljamo posjeduje rustične materijale, mekane tonove, moderne detalje i svježe akcente...

MONTAŽNE KUĆE ZA URBANI NAČIN ŽIVOTA

MONTAŽNE KUĆE ZA URBANI NAČIN ŽIVOTA

Inspirirana tradicionalnim kineskim hutong domovima, montažna kuća koju vidite modernizira principe ovih građenvina i pruža nove ideje za urbane ljude...

KUĆA KAO KLASIČNO UMJETNIČKO DJELO - CASA 26

KUĆA KAO KLASIČNO UMJETNIČKO DJELO - CASA 26

Kada prvi put vidite ovu kuću, možete se zapitati je li ona prostor za življenje ili umjetničko djelo na velikoj skali...

ZADIVLJUJUĆA KONCERTNA DVORANA U RUSIJI

ZADIVLJUJUĆA KONCERTNA DVORANA U RUSIJI

Zaha Hadid Architects pobjedili su na natjecanju i dobili priliku da dizajniraju Sverdlovsk koncertnu salu filharmonije u Yekaterinburg u Rusiji…

MODERAN STIL I RUSTIČNI INTERIJER KUĆE NA LITICI

MODERAN STIL I RUSTIČNI INTERIJER KUĆE NA LITICI

Kuća na obali kreirana je od strane McCall Design and Planning studija i ugrađena je u grubu granitnu stijenu okrenutu pema jezeru u Idahu...

KUĆA RELAKSIRAJUĆE ARHITEKTURE

KUĆA RELAKSIRAJUĆE ARHITEKTURE

Kuća na plaži koju vam predstavljamo, daleko je od svakog tipičnog arhitektonskog projekta, ona posjeduje monokromatsku šemu boja i ne pruža bilo kakve reference...

MALA KUĆA GEOMETRIJSKE ARHITEKTURE

MALA KUĆA GEOMETRIJSKE ARHITEKTURE

Projekt Binary House otpočeo je tokom šezdesetih godina kao žuti bungalov u Sydneyu, nakon nekog vremena potpuno transformiran od strane kompanije...

X