ARHITEKTURA

KUĆA TRADICIONALNOG A OBLIKA

KUĆA TRADICIONALNOG A OBLIKA
KUĆA TRADICIONALNOG A OBLIKA
KUĆA TRADICIONALNOG A OBLIKA
KUĆA TRADICIONALNOG A OBLIKA
KUĆA TRADICIONALNOG A OBLIKA
KUĆA TRADICIONALNOG A OBLIKA
KUĆA TRADICIONALNOG A OBLIKA

AYFRAIM je pristupačan koncept kuće oblika slova A koji je osmišljen kao „koliba u kutiji“, koji ima za cilj da pojednostavi dizajn i proces izgradnje za svoje kupce.

Koliba AYFRAIM je modernizirana verzija klasičnog stila kuće A-okvira koji se može vidjeti širom svijeta, a kod nas je posebno popularan u planinskim oblastima Gorskog kotara i Like. 

Da biste izgradili kuću morate prvo kupiti, planove, nacrte i skice, dok sama kuća ima površinu od 146m2, i sam dizajn je inspiriran popularnim kućama za odmor koje su se gradile tokom 160-ih.

AYFRAIM sadrži tri spavaće sobe, dvije kupaonice, nadsvođenu kuhinju i dnevni boravak, kao i potkrovlje. Jedna od spavaćih soba može biti pretvorena u kancelariju ili spavaću sobu sa 4 kreveta na kat, po potrebi.Tavanice su visoke 2,74m na prvom katu i čine svjetlu i prozračnu unutrašnjost koja se proteže preko oba kata.

Koliba  je opremljena drvenim podovima i zidovima kako bi se stvorila topla atmosfera, dok ukupno 41 prozor maksimizira prirodnu svjetlost.   Stepenicama stižete do predsoblja na gornjem katu, gdje veliki prozorski okviri gledaju na prirodu i pejzaž.

Kuća posjeduje i 3 velike drvene palube/terase - jedna se nalazi na prednjoj strani kolibe sa stepenicama sa svake strane, što vas dovodi do ogromnih dvostrukih kliznih staklenih vrata i drvenih greda koje uokviruju velike staklene prozore između njih. Ostale su smještene u zadnjem dijelu kuće na prvom i drugom katu.

Smisao AYFRAIM koncepta „koliba u kutiji“ je da klijentima olakša realizaciju: Sve počinje sa kutijom nacrta i planova, objašnjava kompanija. Drugim riječima, nikada nećete moći izgraditi AYFRAIM, ukoliko prethodno ne kupite planove i skice, tako da klijent ima pristup svim ispravnim specifikacijama i informacijama potrebnim za izgradnju.

Nakon kupovine planova online za $1,950 USD, kutija stiže na prag kupca u roku od dva tjedna.

Uključeno je sve što je potrebno za planiranje izgradnje kolibe, od tehničkih crteža, do specifikacija materijala. Nakon toga, kupcu se nude tri različite opcije izgradnje: unajmljivanje kompanije da uradi sve, od kopanja i postavljanja temelja do finalnog projekta, angažiranje izvođača radova da pomogne sa izgradnjom, ili ostavljanja mogućnosti za “uradi sam” projekt. Svaka opcija dolazi sa vlastitim za i protiv argumnetima, naravno.

Na primjer, angažiranje izvođača omogućava klijentima da izmjene planove, personalizirjući svoju kolibu kako ždld, dok sa druge strane, klijent sam može angažirati nekog amatera pri podizanju ove konstrukcije, što je poprilično riskantno. S druge strane “uradi sam projekat” mogao bi uštedjeti dosta novca, ali ne i vremena, naravno.

Procjenjuje se da korisnicima koji žele kuću podizati sami, treba 2 do 5 puta više vremena, nego što je to potrebno profesionalcima. I da, gotovo je nevjerovjato da ova kuća košta $252,000 budući da nigdje ne piše da li je u pitanju samo materijal i angažiranje profesionalca u pitanju, ili je cijena ista čak i kada kuću podižete sami?

N.V.T.

Izvor Design Boom

 
Pročitaj sljedeći tekst: DOM U STIJENI
 
MALA KUĆA NA KOTAČIMA

MALA KUĆA NA KOTAČIMA

Modern Tiny Living gradi malene kuće na kotačima za ljude sa različitim potrebama.

DOM NA JEZERU U SRCU ŠVICARSKE ŠUME

DOM NA JEZERU U SRCU ŠVICARSKE ŠUME

Predstavljena vila ovog puta privlači veliku pažnju zbog svog zida koji se na kraju pretvara u krov.

MATERIJAL KOJI GLEDA U BUDUĆNOST - BAKAR

MATERIJAL KOJI GLEDA U BUDUĆNOST - BAKAR

Elegantan, antibakterijski, reciklirajući: bakar ima beskrajna fizička, kemijska i mehanička svojstva i kao rezultat toga, koristi se u različitim poljima.

OKRUGLI BRODSKI PROZORI KAO RJEŠENJE

OKRUGLI BRODSKI PROZORI KAO RJEŠENJE

Okrugli prozori su standardni na brodovima i jedrenjacima. Međutim, ovi prozori su veoma popularna rješenja i za stambene kuće.

LIJEPA KUĆICA NA DRVETU

LIJEPA KUĆICA NA DRVETU

Dizajner namještaja i proizvođač sa sjedištem u Velikoj Britaniji, izgradio je kućicu na drvetu na svom šumovitom imanju...

EKOLOŠKE SUVREMENE MONTAŽNE KUĆE

EKOLOŠKE SUVREMENE MONTAŽNE KUĆE

Kako gradovi privlače sve više i više ljudi, kuće postaju skuplje i troškovi izgradnje drastično su porasli…

NOVI KREATIVNI CENTAR U BORDOU

NOVI KREATIVNI CENTAR U BORDOU

Bordo je otvaranjem MECA centra učvrstio svoj status najbolje destinacije u Francuskoj za umjetnost i kulturu.

KAZALIŠTE INSPIRIRANO TRADICIONALNIM CIRKUSKIM ŠATOROM

KAZALIŠTE INSPIRIRANO TRADICIONALNIM CIRKUSKIM ŠATOROM

Valovita zlatna fasada obavija čak 6.700 sjedišta Chimelong teatra inspiriranog tradicionalnim kineskim cirkuskim šatorima.

X