ARHITEKTURA

KOMBINACIJA INDUSTRIJSKOG I RETRO STILA

KOMBINACIJA INDUSTRIJSKOG I RETRO STILA
KOMBINACIJA INDUSTRIJSKOG I RETRO STILA
KOMBINACIJA INDUSTRIJSKOG I RETRO STILA
KOMBINACIJA INDUSTRIJSKOG I RETRO STILA
KOMBINACIJA INDUSTRIJSKOG I RETRO STILA
KOMBINACIJA INDUSTRIJSKOG I RETRO STILA
KOMBINACIJA INDUSTRIJSKOG I RETRO STILA
KOMBINACIJA INDUSTRIJSKOG I RETRO STILA
KOMBINACIJA INDUSTRIJSKOG I RETRO STILA
KOMBINACIJA INDUSTRIJSKOG I RETRO STILA
KOMBINACIJA INDUSTRIJSKOG I RETRO STILA
KOMBINACIJA INDUSTRIJSKOG I RETRO STILA

Ova rezidencija kreirana je od kontejnera za isporuku, a nudi čak 134 kvadratna metra udobnih i komfornih životih prostora sa vrhunskim pogledima...

Kako se sve više i više arhitekti okreće trendu kreiranja od starih kontejnera za isporuku, danas također imamo priliku da vam predstavimo jedan takav dom. U pitanju je rezidencija koja je nastala kao djelo studija River & Rain, a nalazi se u Daki, u Bangladešu. Čitav projekt je urađen koristeći dijelove od samo četiri kontejnera, dok je kao rezultat nastala trokatna rezidencija sa iznenađujuće laganim izgledom.

Ova rezidencija ima čelični okvir i sasvim neobičnu količinu velikih otvaranja i reflektivnih površina, koje joj kada su ovako kombinirane, pružaju taj lagani izgled koji smo prethodno spomenuli. Prizemni dio rezidencije sadrži društvene prostore, dok se na preostala dva kata nalaze privatni prostori. Jedan komplet stepeništa povezuje interne prostore, kao i sve platforme i terase raštrkane po njenom konceptualnom rasporedu. Generalno gledano, ova kuća ima industrijsko-rustični izgled, sa velikim akcentom stavljenim na upotrebu recikliranih materijala i na transformaciju kontejnera za isporuku iz hladnih i glomaznih volumena, u udobni i gostoljubivi dom.

Pejzažna arhitektura oko ove kuće održana je na minimalnom nivou, kako bi joj dozvolila da i dalje bude točka koja privlači najviše pažnje na prostoru na kojem se nalazi. Rezidencija posjeduje neobično velike platforme i terase, povezane drvenim i čeličnim stepeništem. Katovi kuće koji sadrže u sebi spavaće sobe i kupaonice dobili su jednostavni i gostoljubivi dizajn interijera, dok prizemlje, kao što smo već rekli, sadrži zajedničke i društvene ambijente, koji unose eksterijer u unutrašnjost doma. Spavaće sobe su također međusobno povezane sa otvorenim terasama, koje unose prirodnu svjetlost i panoramski pogled. Industrijski stil je definitivno dominantan u ovom projektu, ali je pažljivo ispraćen rustičnim detaljima koji su raštrkani po čitavom interijeru.

N.Đ.

Izvor Digs Digs

 
Pročitaj sljedeći tekst: KUĆA DJELOMIČNO POTOPLJENA U JEZERU
 
DOM U STIJENI

DOM U STIJENI

Inspiriran građevinama pronađenim na lokalitetu Mada'in Salih koje su inkorporirane u velike krečnjačke stijene, arhitekta Amey Kandalgaonkar predstavlja...

DOM KOJI SE SAVRŠENO UKLAPA U SVOJE OKRUŽENJE

DOM KOJI SE SAVRŠENO UKLAPA U SVOJE OKRUŽENJE

Ova rezidencija u pacifičkom sjeverozapadnom dijelu Amerike ima vanjske zidove obložene čelikom i cedrom kao i velike prozore koji nude pogled na planine i more.

SAMOODRŽIVE POKRETNE KUĆICE - ECOCAPSULE

SAMOODRŽIVE POKRETNE KUĆICE - ECOCAPSULE

Nakon uspješnog predstavljanja u nekoliko europskih zemalja, slovačka kompanija Ecocapsule će imati službeno predstavljanje u Americi tokom NYCxDESIGN 2019...

ZGRADE SE MOGU OHLADITI TERMOBIMETALOM

ZGRADE SE MOGU OHLADITI TERMOBIMETALOM

Zgrade se mogu hladiti nultom energijom koristeći sistem Invert šalona, napravljenog od pametnog materijala zvanog termobimetal koji mijenja oblik...

PREDNOSTI SPUŠTENIH PLAFONA

PREDNOSTI SPUŠTENIH PLAFONA

Spuštanje plafona može pomoći pri uređenju sobe. Visoki plafoni mogu izazvati hladnoću interijera, pa često iz tog razloga postoji izbor za spuštanje plafona...

MIRA TORANJ

MIRA TORANJ

U San Franciscu niče velelepni toranj nazvan "MIRA" koji će se izdvajati ne samo prelijepim interijerima već i neobičnom arhitekturom same zgrade.

PROZIRNI BAZEN NA VRHU KUĆE

PROZIRNI BAZEN NA VRHU KUĆE

Talijanski arhitektonski studio Architrend je kreirao ovu fantastičnu kuću u primorskom gradu na Malti.

ELIPTIČNA DVORANA HONG KONG SVEUČILIŠTA

ELIPTIČNA DVORANA HONG KONG SVEUČILIŠTA

Kompanija Henning Larsen je započela izgradnju novog višenamjenskog auditorijuma za hongkonško Sveučilište znanosti i tehnologije.

X