ARHITEKTURA

KAZALIŠTE PRETVORENO U STAMBENI PROSTOR

KAZALIŠTE PRETVORENO U STAMBENI PROSTOR
KAZALIŠTE PRETVORENO U STAMBENI PROSTOR
KAZALIŠTE PRETVORENO U STAMBENI PROSTOR
KAZALIŠTE PRETVORENO U STAMBENI PROSTOR
KAZALIŠTE PRETVORENO U STAMBENI PROSTOR
KAZALIŠTE PRETVORENO U STAMBENI PROSTOR
KAZALIŠTE PRETVORENO U STAMBENI PROSTOR
KAZALIŠTE PRETVORENO U STAMBENI PROSTOR
KAZALIŠTE PRETVORENO U STAMBENI PROSTOR
KAZALIŠTE PRETVORENO U STAMBENI PROSTOR
KAZALIŠTE PRETVORENO U STAMBENI PROSTOR

U Barceloni, ovo mjesto sagrađeno je krajem 19. vijeka kao kaalište koje je od tada otišlo u zaborav.

Postalo je vremenom skladište toalet papira, a sada je ovo mjesto ponovo transformirano i dobilo funkciju prebivališta. Kazalište se nalazi u bujnom tehnološkom kvartu Poblenou u srcu Barcelone. Arhitekti su se pobrinuli za transformaciju i bili zaduženi za oporavak i isticanje prostornih i konstruktivnih vrijednosti starog teatra.

Nova kuća ima visoke plafone po kojima možete pogoditi originalnu upotrebu prostora, kao kazališta. Mjesto, koje ima ukupno 330 m2, podijeljeno je u tri prostora: dvije garsonijere - po jedna sa svake strane i kuća u centru prostora, kroz koju se ulazi u ostale prostore. Garsonijere koje se nalaze sa svake strane kuće imaju prirodno osvjetljenje zahvaljujući dva velika prozora koji uspostavljaju direktan odnos prema ulici i imaju originalnu fasadu kaališta. Visina plafona također omogućava svakom studiju da ima prostor dvostruke visine. Pristup kući je napravljen kroz garažu osmišljenu da "pokaže" klasični automobil, koji je u projekt ugrađen kao skulptura i koji gradi odnos kontinuiteta između garaže ili pristupa srcu kuće.

Središte kuće ima visok i otvoren prostor, programiran za potkrovlje otvorene namjene u kojem dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja i radna soba dijele prostor. Prostor je ugodan uprkos svojim dimenzijama zahvaljujući brojnoj upotrebi predmeta i različitih tekstura  izloženih materijala: drvo, čelik, pregrade i kamenje.

Terasa je produžetak glavnog prostora. Savršeno mjesto za jelo, odmaranje okruženo vegetacijom i malim bazenom koji prekriva terasu. Sobe se nalaze u zadnjem dijelu zgrade. Postoje dve sobe na prvom katu, a treća sa terasom na gornjem katu također gleda prema terasi. Projekt u potpunosti poštuje prvobitno stanje zgrade koje su vlasnici pronašli prije renoviranja. Njegova struktura nije izmjenjena, samo je ojačana. Zidovi nisu srušeni već obnovljeni, a malo dodatih arhitektonskih elemenata nije značajno utjecalo na originalno djelo. 

Ovo kaalište vremenom sigurno može poslužiti kao pozadina za novu funkciju i može dobiti drugu upotrebu i drugi život.

M.L.

 decoracion.trendencias.com

 
Pročitaj sljedeći tekst: DANSKO SJEDIŠTE LEGO KOMPANIJE
 
STAMBENI KOMPLEKS U DANSKOJ

STAMBENI KOMPLEKS U DANSKOJ

Stambeni kompleks Iceberg nije hladan, već je vrlo topao i ugodan.

DOM U ŠUMI DIZAJNIRAN ZA OPUŠTANJE

DOM U ŠUMI DIZAJNIRAN ZA OPUŠTANJE

Searl Lamaster Howe Architects nedavno je završio vikendicu za par koji je želio spokoj i sporiji tempo.

STUDIO CROX DIZAJNIRAO JE LIYANG CITY MUSEUM

STUDIO CROX DIZAJNIRAO JE LIYANG CITY MUSEUM

U kineskom gradu Liang pojavio se muzej inspiriran poviješću drevnog carstva.

DANSKO SJEDIŠTE LEGO KOMPANIJE

DANSKO SJEDIŠTE LEGO KOMPANIJE

Bilund se pretvara u pravi raj za ljubitelje dizajnera - sjedište kompanije otvara se pored priznate LEGO kuće.

OBITELJSKA KUĆA I ČILEU

OBITELJSKA KUĆA I ČILEU

Arhitekti su ovu kuću izgradili za četiri generacije iste obitelji, tako da su uzeli u obzir potrebe i djece i staraca.

KOMPLEKS 565 BROOME SOHO NA MANHATTANU

KOMPLEKS 565 BROOME SOHO NA MANHATTANU

Po projektu Renca Piana.

KUĆA IZ SNOVA OD RECIKLIRANOG MATERIJALA

KUĆA IZ SNOVA OD RECIKLIRANOG MATERIJALA

Taimur El Hadidi, Egipćanin sa ekološkom percepcijom, izgradio je svoju kuću iz snova od recikliranih materijala u Egiptu.

KUĆA SA DRVENIM EKSTERIJEROM I ZELENIM AKCENTIMA

KUĆA SA DRVENIM EKSTERIJEROM I ZELENIM AKCENTIMA

Francuska kompanija Baluchon nedavno je dovršila kuću Haumea Tiny.

X