ARHITEKTURA

IZABERITE RECIKLIRANI ALUMINIJ RADI ODRŽIVOSTI

Da li želite da vaša kuća bude održivija? Izaberite reciklirani aluminijum

Iako se može činiti kao laž, on već postoji.

Zove se Hidro CIRCAL, stvoren je od prozora post-potrošača i pomoću njega možete pomoći u zaštiti planete. Svijest o ozbiljnom stanju životne sredine (na svu sreću) raste. Ali ima još puno posla, a jedan od prvih scenarija u kojem možemo raditi je bliži nego što mislimo: naš vlastiti dom.

Ne mislimo samo na najpoznatije mjere zaštite koje svi (ili bi trebalo) već da primijenjujemo: odvojeni otpad, smanjenje potrošnje vode, kontroliranje temperature, ponovna upotreba ... Govorimo i o tome da uzmemo u obzir materijale koji su dio našeg doma, nešto bitno s obzirom na ove podatke: danas građevinski sektor u Europi proizvodi 35% emisije plinova sa efektom staklene vrtove i predstavlja trećinu otpada koji se stvara na planeti.

Od vitalne je važnosti kontrola proizvodnog sistema, poticanje recikliranja i ponovne upotrebe. Kompanija Technal upravo je predstavila Hidro CIRCAL: prvi reciklirani aluminij iz prozora post-potrošača sa najmijanjom emisijom CO2 na tržištu. Hidro CIRCAL se sastoji od 75% ili više aluminija koji dolazi isključivo od aluminijskih prozora koji su dostigli svoj životni vijek kao proizvod. Proces započinje u Njemačkoj, u hidroelektrani gdje se bira reciklirani materijal pogodan za proizvodnju Hidro CIRCAL 75R i završava u tvornici u Luksemburgu, gdje se recikliranom aluminiju dodaje primarni aluminij dok se ne dobije materijal koji je ponovo pogodan za izgradnju.

Ova metoda je 10 puta čistija od klasičnih sistema, jer se njena emisija CO2 smanjuje za skoro 40% u usoredbi sa standardnim emisijama aluminijskog procesa. Pored toga, prečišćavanjem se koristi samo 5% energije potrebne za dobivanje primarnog aluminija, dobivajući potpuno istu kvalitetu. U ovom trenutku, nemamo drugog izbora nego da pozdravimo Technalovu posvećenost postizanju održivijeg svijeta.

 Technalov

 
Pročitaj sljedeći tekst: KUĆA POPUT SKULPTURE
 
KONTEJNER PRETVOREN U KUĆU

KONTEJNER PRETVOREN U KUĆU

Ovo je kuća koja je napravljena za samo 2 dana, što je impresivno čak i za montažne kuće.

RESTAURACIJA SVJETIONIKA BRUCOLI

RESTAURACIJA SVJETIONIKA BRUCOLI

Luksuzno obnovljeni svjetionik s krovnom terasom i uzvišenim pogledom na Etnu.

NOVI PROJEKT CEADESIGN-A

NOVI PROJEKT CEADESIGN-A

Projekt je riječ o obnovi vile iz 1950. godine koja se nalazi u prigradskom okruženju tik uz Gent, okružena ogromnim vrtom koji obiluje velikim drvećem...

KUĆE INSPIRIRANE CRTANIM FILMOVIMA

KUĆE INSPIRIRANE CRTANIM FILMOVIMA

Izvrsna arhitektura i dizajn interijera pronalaze inspiraciju na bezbroj mjesta, pa koji je bolji način za oslobađanje kreativnog razmišljanja...

ZAPANJUJUĆA KUĆA NA LITICI

ZAPANJUJUĆA KUĆA NA LITICI

Ako tražite neke savršeno usklađene fotografije kanadske atlantske obale, Nova Škotska je definitivno mjesto za započinjanje potrage.

VIKENDICA MEĐU DRVEĆEM I POGLEDOM NA MORE

VIKENDICA MEĐU DRVEĆEM I POGLEDOM NA MORE

Smještena u Kanadi, u srcu prirode, ova se kućica savršeno uklapa u okoliš.

RANČ PO PROJEKTU WADE DESIGN ARCHITECTS

RANČ PO PROJEKTU WADE DESIGN ARCHITECTS

Američki biro za arhitekturu Wade Design Architects dizajnirao je seosku kuću za mladi par u stilu tradicionalnog kalifornijskog ranča...

DOM DIZAJNIRAN KAO ORIGAMI

DOM DIZAJNIRAN KAO ORIGAMI

Više od arhitekture, „savijena betonska konstrukcija“ izvana i iznutra!

X