ARHITEKTURA

ALTERNATIVA ZA MEDIJAPAN I IVERICU

ALTERNATIVA ZA MEDIJAPAN I IVERICU
ALTERNATIVA ZA MEDIJAPAN I IVERICU
ALTERNATIVA ZA MEDIJAPAN I IVERICU
ALTERNATIVA ZA MEDIJAPAN I IVERICU
ALTERNATIVA ZA MEDIJAPAN I IVERICU
ALTERNATIVA ZA MEDIJAPAN I IVERICU
ALTERNATIVA ZA MEDIJAPAN I IVERICU

Londonski dizajneri, koriste kore od krumpira koje bi se inače bacile, kako bi kreirali ekološku alternativu jednokratnim materijalima kao što su medijapan ili iverica...

Šokirani utjecajem na prirodno okruženje i životnim vijekom mnogih materijala koji se koriste samo jednom, dizajneri su se odlučili da razviju materijal koji, ako bi se bacio na isti način, ne bi imao isti negativni utjecaj na naš ekosistem.

Chip[s] Board je naziv njihovog projekta, a osmišljen je kao igra riječi. Novi materijal je biorazgradiv poslije svoje upotrebe, a za razliku od medijapana, ne sadrži formaldehid ili druge toksine i kemikalije. Medijapan je u svakom slučaju korisni materijal, ali je jako štetan po naše okruženje, jer se ne može reciklirati.

Dizajneri vjeruju da cirkularna ekonomija mora biti početna točka kada se dizajnira bilo koji novi proizvod ili materijal. Oni su željeli da u jednom projektu kombiniraju problem otpadnog materijala i bačene hrane – čak trećina proizvedene hrane završava u kantama za otpatke. Rezultat je održiva zamjena za drvo napravljena od kore krumpira koja potiče iz industrije koja se bavi njegovom preradom.

Zbog ovog izuma, dizajneri su dobili prestižne nagrade, a njihov rad je prepoznat zbog svog značaja na globalnom nivou.

Nakon sakupljanja kore od proizvođača, oni koru krumpira propuštaju kroz brojne procese obrade kako bi kreirali vezivni agens koji se može nanijeti na njihova vlakna, koja uključuju koru krumpira, bambusa, reciklirano drvo ili pivski hmelj.

Potom, oni to koriste kako bi kreirali materijal uz pomoć tople preše, kojim ga transformiraju u dasku koja se može preraditi i postati dio brojnih drugih proizvoda, poput namještaja ili građevinskih materijala. Kada dođe do kraja svog životnog vijeka, njihov proizvod se može poslati industrijskim proizvođačima gnojiva, kako bi bio biorazgrađen i pretvoren u dodatak za vrt.

Dizajneri su već podnijeli zahtjev za patentiranje svog proizvodnog procesa, ali dok se on ne završi, nisu u mogućnosti s nama podijeliti mnogo detalja o njegovoj kreaciji. Ipak, oni su rekli da proces formiranja i prešanja replicira uvjete u kojima se proizvodi medijapan, sa izostankom toksičnih lijepila na bazi formaldehida.

Dinamični duo uspio je razviti snažne i upotrebljive daske, uz pomoć kemičara koji ima iskustvo u biokemiji, a pomogao im je da eksperimentiraju sa svakim kreiranim blokom, profinjujući istovremeno svaki od njih, sve dok nije postao dovoljno dobar za komercijalnu proizvodnju.

Dizajneri se također bave razvojem drugih održivih materijala, sa fokusom na bioplastiku koja je probudila mnogo interesa u modnoj industriji. Osim toga, zaintrigirani upotrebljivošću kore krumpira, dizajneri su kreirali ekološko pakiranje za pomfrit, napravljeno upravo od nje, kao održivu alternativu papiru.

Sa pakiranjem koje je napravljeno u cjelosti od kore krumpira, ono je u potpunosti biorazgradivo, i na kraju svog životnog vijeka postaje gnojivo za biljke ili dio hrane za životinje, baš kao što to čine ekološke ploče.

N.Đ.

Izvor Dezeen

 
Pročitaj sljedeći tekst: MINI KUĆA OD SAMO 20 M2
 
DOM U STIJENI

DOM U STIJENI

Inspiriran građevinama pronađenim na lokalitetu Mada'in Salih koje su inkorporirane u velike krečnjačke stijene, arhitekta Amey Kandalgaonkar predstavlja...

DOM KOJI SE SAVRŠENO UKLAPA U SVOJE OKRUŽENJE

DOM KOJI SE SAVRŠENO UKLAPA U SVOJE OKRUŽENJE

Ova rezidencija u pacifičkom sjeverozapadnom dijelu Amerike ima vanjske zidove obložene čelikom i cedrom kao i velike prozore koji nude pogled na planine i more.

SAMOODRŽIVE POKRETNE KUĆICE - ECOCAPSULE

SAMOODRŽIVE POKRETNE KUĆICE - ECOCAPSULE

Nakon uspješnog predstavljanja u nekoliko europskih zemalja, slovačka kompanija Ecocapsule će imati službeno predstavljanje u Americi tokom NYCxDESIGN 2019...

ZGRADE SE MOGU OHLADITI TERMOBIMETALOM

ZGRADE SE MOGU OHLADITI TERMOBIMETALOM

Zgrade se mogu hladiti nultom energijom koristeći sistem Invert šalona, napravljenog od pametnog materijala zvanog termobimetal koji mijenja oblik...

PREDNOSTI SPUŠTENIH PLAFONA

PREDNOSTI SPUŠTENIH PLAFONA

Spuštanje plafona može pomoći pri uređenju sobe. Visoki plafoni mogu izazvati hladnoću interijera, pa često iz tog razloga postoji izbor za spuštanje plafona...

MIRA TORANJ

MIRA TORANJ

U San Franciscu niče velelepni toranj nazvan "MIRA" koji će se izdvajati ne samo prelijepim interijerima već i neobičnom arhitekturom same zgrade.

PROZIRNI BAZEN NA VRHU KUĆE

PROZIRNI BAZEN NA VRHU KUĆE

Talijanski arhitektonski studio Architrend je kreirao ovu fantastičnu kuću u primorskom gradu na Malti.

ELIPTIČNA DVORANA HONG KONG SVEUČILIŠTA

ELIPTIČNA DVORANA HONG KONG SVEUČILIŠTA

Kompanija Henning Larsen je započela izgradnju novog višenamjenskog auditorijuma za hongkonško Sveučilište znanosti i tehnologije.

X